Churros Yang Ranggup & Sukar Dilepaskan..
ASSALAMUALAIKUM dan salam sejahtera semua nya, semoga adik-adik kaknoor sihat walafiat hendaknya ya, hari ni kaknoor sangat busy dengan persedian tempahan nasi kerabu pada hari sabtu ni, menyoping pepagi, lepas tu mengerjakan barang yg di shopping, memang memenatkan buat nasi kerabu tapi kesian kan customer yang dah lama teringin, lagipun dapur kaknoor baru je buka seminggu lepas setelah bercuti hampir 3 minggu, memang customer dah tak sabar nak makan, sampaikan nak memenuhi selera anak sendiri pun agak sukar, jadi hari ni sampaikan hajat anak kaknoor yang teringin sangat nak makan churros ni, churros kaknoor kali ni rasa nya lebih sempurna berbanding dengan yang sebelum ni hahaa pengalaman jugak kan sebab dah banyak membaking dan memasak jadi senang lah pulok!!!! jom semak resepi..
Bahan-bahan nya
- 1 cawan air
- 100 gm mentega
- 2 cawan tepung gandum
- 1/2 sudu kecil garam
- 2 biji telur
- minyak untuk menggoreng
- secukupnya gula kastor
- sedikit serbuk kayu manis
- Untuk yang suka coklat boleh lah masak coklat bersama dengan susu segar sampai cair dan boleh lah dicicah dengan churros ni
Cara membuatnya
- Masukan air didalam periuk dan masukan mentega, biarkan sehingga mendidih dan mentega menjadi cair
- Masukan tepung sedikit demi sedikit yang telah di campurkan dengan garam, dan kacau rata supaya ia nya tidak berketul dan bila tepung sudah tidak melekat di kuali boleh lah ditutup api dan biarkan sejuk
- Bila dah betul-betul sejuk baru masukan telur * jangan masukan telur ketika adunan masih panas nanti telur akan masak dan churros ni tak kan mengembang
- Kak noor putar dengan mixer sehingga sebati selepas masuk sebiji telur, kemudian tambah lagi satu biji telur dan putar lagi sehingga betul-betul rata.
- Panaskan minyak,kemudian masukan adunan dalam beg piping yang ber nozel bintang.
- Paipkan kedalam minyak panas dan gorenglah sehingga kekuningan,angkat dan toskan terpulang pada selera masing2 samaada nak bergula atau bercoklat.
Kalau dulu churros kaknoor agak kurang sedap tapi kali ni rasa nya the bestttt ranggup dan lazat walaupun dah lama kat luar masih sedap, boleh try ya adik-adik semua, yang penting masa masukkan telur tu biar lama pukul dan sebiji demi sebiji baru perfect rasa nya.
Churros Yang Ranggup & Sukar Dilepaskan..
Reviewed by Unknown
on
September 18, 2014
Rating:
nampak simple resepinya kak noor, tapi kalau tak betul tekniknya tak jadi jgak...
ReplyDeletesebenarnya memang simple je NM churros ni cuma masa kita mengacau dan masa masukan telur tu perlu agak lama sehingga telur betul2 meresap dalam adunan insya allah menjadi
DeleteWah...sedap ni...sy lagi la, blm mncuba lg..sedihkan...hihii
ReplyDeletealahai adinda Rohah, lambatnya nak try cepat try cepat leh makan, beli mahaiiiii ni tau hahaa
DeleteT/kasih kak Noor resepinya. Tengok gambar pun dah membuka selera...cantik sangat. InsyaAllah ada masa teringin nk cuba buat.
ReplyDeletesilakan fiza, anak2 akak mmg suka sngt sbb ranggup tambah cicah cekelat tu adoiii susah mau cakap ooo
DeleteSungguh kak noor.. Klu beli mahai.. Maklumlaa nama dia pon glemer.. Hehee.. Insyaallah nk try laa jugak..
ReplyDeletesalam kak nor ,
ReplyDeletesaya nak try jugak nnt ..tunggu rajin ..haha
yummy...sedapnye nmpk...simple mcm buat mereng..tp ni mentega dan telur...sy nk cuba jugak la..nnt jemput sapot blog setahun jagung manis saya yer kak noor...
ReplyDeleteKalau dh tk panas still rangup tk?
ReplyDeleteX boleh pakai lgsung. Adunan keras sbb tepung smpai 2 cawan x boleh nk pipe. Jahanam nozle pipe saya. Lebih baik follow azie kitchen punya resipi.
ReplyDeleteAssalam kak noor..airnya mmg 1 cwn ye?doh keras x masa paip tu?tq kak noor
ReplyDeleteMacam mudah saja. Saya nak cuba buatlah. Izinkan saya gn resepi ni ya BKN
ReplyDelete