Apam Pisang Gebus Gebas
ASSALAMUALAIKUM
Salam selasa untuk semua nya.
Breakfast apa agak nya adinda-adinda semua.
Yang simple terbaik kan ye dak!!
Kak Noor hanya breakfast apam pisang yang gebus gebas ni je
Jom semak resepi mudah sangat-sangat...
BAHAN NYA
1 cawan pisang di lenyek
2 cawan tepung gandum
2 biji telur
1/2 cawan gula halus
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan minyak masak
1/2 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
1 sudu teh esen vanilla
secubit garam.
CARA NYA
Satukan semua bahan dan gaul sebati supaya tak berketul. Perap lebihkurang 1/2 jam.
Panaskan kukusan biarkan sehingga mendidih. Griskan acuan lompang dengan planta atau minyak.
Masukkan 3/4 adunan dalam acuan jangan terlebih pulak nanti jadi macam kaknoor punya tu, dah terlebih naik sampai dah jadi menara condong lah pulak.
Kukus lah selama 15 minit. Insya ALLAH sedap dan lembutt,
Letakkan sedikit planta atau minyak ya supaya tak melekat bila kita keluarkan nanti.
Kalau boleh kurangkan sikit adunan tu bila ada yang nak try sebab nanti bila dah naik terlebih tinggi tu cuba tengok gambar bawah tu
Nampak tak ada yang macam menara condong tu sebab teelebih adunan mungkin lain kali nak cantik kena letak 1/2 saja adunan kot.
Cornfirm sedap!!! tengoklah tekstur nya macam kek je lembut sangat dimakan panas terbaik U boleh try kalau tak percaya hehee..
Apam Pisang Gebus Gebas
Reviewed by Unknown
on
March 22, 2016
Rating:
OK... rumah kakak tenagah banyak pisang ni KakNoor
ReplyDeleteIdea dah diberi tinggal tunggu rajin aje
Esok Johor cuti umum bolehlah kakak mencubanya..
yalah kakzakie kadang pisang banyak kat rumah tk tau nk buat apa kan asyil goreng jeee
DeleteNaperlah saya ni tak rajin nak mengapam mcm ni...
ReplyDeletemudah je Lea mesti rajinkan diri ni kejab je dh booeh mkn
Deletesedapnyaa nampak.. tapi tak pernah rasa apam pisang.. slalu yang beras tu ja..
ReplyDeletelebihkurang mcm yg beras jugak Ct cuma yg lebih ke rasa pisang mmg lebih sedap bg kaknoor lah
DeleteNampak moist juga tu, sedap makanan letak pisang ni rasa healthy ja sebab buahkan..
ReplyDeletebetul Babyp lebih healthy cepat ke jam*** kalau makan ni hehe
DeleteCOMELNYA APAM PISANG SEDAPNYALAH...
ReplyDeleteapam pisang terlebih naik ni P
DeleteCANTIK RUMAH BARU NOOR...
ReplyDeleterepair sikit rumah usang tu P supaya nmpk ceria sikit hehe
DeleteErm, nk try juga;)
ReplyDeleteErm, nk try juga;)
ReplyDeletesila lah zimah mesti nk berkali2 try sbb tekstur nya mmg sngt gebus gebas
Deletefuhhh harus cuba ni.. terliur tgk. tq share kak =)
ReplyDeleteur welcome Aina sila lah share dan buat mmg tak rugi ni
DeleteOhhhh terima kasih berkongsi Kak Noor.
ReplyDeleteMusim pisang kat sini bolehlah cuba.
Anak-anak pula memang suka makan apam gebus gebas gak.
Tinggal tunggu maknya rajin dan ada masa hehehe....
Pastu nak kena selongkar dapur mak mana bekas dia buat apam dulu tu hehehe...
lepas ni mesti setiap hari ada apam pisang kan diana, mama nya yg busy kena selongkaar kukusan lah ni dan acuan
DeleteTerima kasih nor kongsi resepi kak Zai c/p dulu sbb kat rumah tak ada pisang.
ReplyDeletekena beli dulu lah kakzai pisang lepas tu buat ni mmg tk rugi rasa nya lembut sngt
Deletemsti semerbak harum bau nya kan apam pisang kak noor nih
ReplyDeletewangi sedapoq ni debgan apam pisang ni Dana
DeleteApam pisang...semalam petang punya la tak tau nak buat apa....saya belah dua pisang berangan...pastu susun dalam pinggan dan siram dengan madu....biar meresap jap...sedap juga...
ReplyDeleteTengok apam Kak Nor ni...senget2 pun cantik apa...seni tu Kak Nor...
cara Fida lebih cepat boleh makan, tpi kalau buat lmbt sikit tpi sdppp hehe esuk2 buat lah apam ni Fida naa
Deletenampak gebu sangat ni kak....geram je tengok...rasa nak ngap masuk pc je...
ReplyDeleteyalah Ida tulah yg kaknoor tayang tu supaya Ida teringin
DeleteMacam senang jer nak buatnya tu KN. KN sure buat sambil pejam mata kan hihi
ReplyDeleteAnommmm
Deleteambooi ingtkan kaknoor terer sngt ke sampai pejam mata aduii mmg terlanggar pintu lah kalau pejam mata cayang anommm
Anommmm
Deleteambooi ingtkan kaknoor terer sngt ke sampai pejam mata aduii mmg terlanggar pintu lah kalau pejam mata cayang anommm
Fuhhh!!! Gebu!
ReplyDeleteSSgebus mcm tukang masak jugak lah ni kann
Deletemintak 3 ketul....
ReplyDeletekalau Yan 4 pun boleh don worryy hehe
DeleteMak Long berkenan sungguh makan apam.. Esok pagi bolehlah cuba..
ReplyDeleteboleh buat maklong makan dgn paklong mesti bestt lembut dan gebuss
Deletewah sedapnya nampak, gebu betul tu
ReplyDeleteterasa mcm makan kek pisang lah pulak Rai..
Deleteterserlah kegebuan dan kelembutannya kak Noor..
ReplyDeletetk boleh selalu jugak ni Kam nnt tukang msk pun ikut kegebuan apam ni kann
Deletetk boleh selalu jugak ni Kam nnt tukang msk pun ikut kegebuan apam ni kann
Deleteteringin nk buat tapi x de piyuk pengukus..guna rice cooker boleh tak
ReplyDelete