Masak Cuka Ikan Patin
ASSALAMUALAIKUM
Masak cuka ikan lebih sinonim dengan masakan belah utara
Seminggu sekali mesti nak masak cuka ni, lagi-lagi kalau ada ikan fresh.
Selalu kaknoor guna ikan tongkol untuk masak cuka ni, tapi kali ni kaknoor guna ikan patin.
Lebih sedap rasa nya sebab lebih lembut dari ikan tongkol.
Boleh tengok resepi di bawah ni ya.
Ikan Patin Masak Cuka
Bahan-bahan:
§ 1 ekor ikan patin dipotong kecil digaul garam dan kunyit dan digoreng
§ 7 ulas bawang merah dihiris tebal
§ 5 ulas bawang putih dibelah dua
§ 1 inci halia dihiris kecil memanjang
§ ½ sudu besar lada hitam ditumbuk kasar
§ ½ sudu jintan manis ditumbuk kasar
§ ½ sudu jintan putih tumbuk kasar
§ 2 sudu cuka atau lebih
§ 2 cawan air atau lebih
§ 4-5 biji cili hijau dibelah
§ ½ sudu biji sawi
§ ½ sudu kunyit serbuk
§ Garam gula dan minyak
Cara membuat:
1. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia kacau biar sampai wangi .
2. Masukan bahan tumbuk, kunyit, biji sawi kacau sekejab sampai biji sawi wangi bolehlah masukan cuka, air,garam dan gula dan ikan patin yang siap digoreng tadi dan masaklah sampai mendidih.
3. Kemudian masukan dan cili hijau. Masak cuka ni rasanya ada masam-masam manis sikit gitu.
4. Sedap disediakan sehari awal baru rasa nya lebih meresap dan sedap.
Masak Cuka Ikan Patin
Reviewed by Unknown
on
March 30, 2016
Rating:
sedapnya
ReplyDeletepencinta patin anytime sedap ni Anum
Deletewah kak noor ikan patin tu, saya ni nama je orang temerloh tapi tak makan patin
ReplyDeletejom kita tukar negeri Azra yg kaknoor ni suka sngt patin, walaupun org kedah tpi tinggal dibrunei, itulah selera sukar dipercaya haha
DeleteSaya suka ikan masak cuka begini :)
ReplyDeletekaknoor pun farah asal masak cuka ikan apa pun mmg kena je pd tekak ni
Deleteikan patin tang perut yang lemak2 tu yg tak tahan tu kak noor
ReplyDeletekaknoor part tu yg paling di cari tu Umie haha sedapp lembut lemak besttt
DeleteOhhha.... kakak biasa guna air asam KakNoor kalau masak cara ini - dah baca resepinya
ReplyDeleteLain kali kakak nak ikutlah cara KakNoor ini guna cuka.
kaknoor lebih suka cuka drpd asam jawa kakzakie, tpi ada jugak yg tkdpt mkn cuka boleh saja guna asam jawa
Deletetak reti makan ikan patin
ReplyDeleteIdzwa tk makan ikan sungai ke!!
Deletemesti org bando ni kan
Oh...kakcik kalau buat lauk macam ni selalu guna ikan tenggiri...
ReplyDelete(sebenarnya kakcik tak pernah cuba masak ikan patin walaupun sangat suka makan patin masak tempoyak)... :)
mmg selalu pun kalau ikan patin mesti nk masak tempoyak je kakcik tpi kali ni try masak cuka dgn ikan patin ni alhamdulillahh boss suka kaknoor pun suka tukar2 menu kakcik kann
DeleteDalam cuaca sekarang ,masak ikan macam ni tentu menyelerakan ...sedapnyaa
ReplyDeletecuaca panas macam ni kena masakan yg ada kuah kan saniah baru lah tk teecekik nnt
DeleteKak nor, terima kasih kongsi resepi...nak cuba nanti...sedap nya dpt nasi panas2 kan
ReplyDeletesilakann JJ masak resepi yg suka masam masam manis memang sedappp ni hirup kuah
DeleteWah..cantik blog Kak Noor.
ReplyDeleteSelalunya ikan patin saya masak tempoyak atau goreng saja. Kira idea baru ni. Nanti boleh cuba. Thanks Kak Noor
thanks Fida
Deletesaje nk lari dprd masak tempoyak kalau patin tu, buat masak cuka pun orait jugak rasa nyaa
First time dengar masak cuka ikan patin. Biasa tempoyak, goreng, dan asam pedas je. Resepi baru nie. Hihi. Mesti sedap :D
ReplyDeletetempoyak tu dah biasa sngt kan Siqah, msak cuka ni luar biasa sikit jd tk salah jugak kita cuba mmg sedap pd tekak kaknoor
Deletetempoyak tu dah biasa sngt kan Siqah, msak cuka ni luar biasa sikit jd tk salah jugak kita cuba mmg sedap pd tekak kaknoor
Deletekira lebih kurang macam masak tumis dengan asam jawa ye kak noor.. instead of guna cuka, kita ubah dgn air asam jawa.. ye ke?
ReplyDeletelebihkurang lah yan mcm asam tumis tu cuma disini kaknoor guna cuka je
Deletetak makan ikan patin...tapi nampak tempting sangat ni kak noor...huhu...
ReplyDeleteIda mesti jenis yg tk suka ikan air tawar ni kann, apa nk buat selera memasing kann
DeleteIda mesti jenis yg tk suka ikan air tawar ni kann, apa nk buat selera memasing kann
Deletekecur liur kak, dulu selalu jumpa masak cuka ikan temenung masak cuka time kenduri di rumah mak angkat.
ReplyDeletemasak cuka mmg fav org kedah ni diana hatta time kenduri ada jugak dihidangkan dgn ikan temenung masak cuka mmg sdp mkn time ramai2
Deletesama pulak menu kita kak noor, tadi tengahari ana masak patin lemak cili api dengan daun kesum dan bunga kantan.. :)
ReplyDeletemmg patin tk dpt lari dri lemak dan tempoyak kan Ana, jarang dimasak cuka mcm ni boleh lah try sesekali
DeleteTak pernah masaklah KN......tp nampak mcm sedaplah pulak.
ReplyDeleteSaya bukan tak nak cuba KN tp takut org kat rumah ni tak makan jer kalau masak lain dari biasa.....
Terbayang dah ni kelembutan isi ikan patin pergh!
Tak pernah masaklah KN......tp nampak mcm sedaplah pulak.
ReplyDeleteSaya bukan tak nak cuba KN tp takut org kat rumah ni tak makan jer kalau masak lain dari biasa.....
Terbayang dah ni kelembutan isi ikan patin pergh!
betul sngt Anom kita ni masak ikut permintaan org dlm rumah kan, sampai selera sendiri terabai, itulah nak cari syurga bukannya mudahkan
Deletedana tak penah msk cuka nih kak... tgk mcm best je... ngn segala rempah2 tuh kak...
ReplyDeletemmg sedap Dana boleh try suatu hari tpi kalau tk suka patin boleh tukar ke tenggiri ke kembong ke
DeleteKalu guna ikan tenggiri pun sedap jugak yer K.Noor...
ReplyDeletetenggiri pun sedap Bunda lagi best kalau ada kepala tenggiri yg agak beso tu aduhh ckp pun tk guna
DeleteSelalu patin saya masak tempoyak jer kak noor..
ReplyDeleteNampak sedap pulak kak..
Kat sini saya tengah tunggu maghrib kak noor.
tulah yatie biasa sinonim dgn patin tempoyak je kn, saja tukar sikit ke masak cuka mmg sedap
Delete