Resepi Jeruk Limau Nipis
Assalamualaikum dan salam kamis untuk semua yang selalu kesini.
Jutaan terimakasih di atas kesudian singgah di blog kaknoor ni ya
Pada pagi jumaat ni kaknoor nak kongsikan satu resepi yang jarang sebenarnya kita buat.
Resepi ni kaknoor dah minta izin dari Puan nya untuk letakkan dalam blog kaknoor. Kawan kaknoor ni ada lah dari Setiawan Perak yang sangat mahir memasak.
Jom semak resepi jika ada yang teringin nak buat ya.
Jeruk Limau Nipis
Bahan nya
10 - 12 biji limau nipis
3 cawan gula- dilarutkan dgn sedikit air panas..
1 1/2 cawan garam
1/2 botol cuka (kecil)
10 - 12 biji limau nipis
3 cawan gula- dilarutkan dgn sedikit air panas..
1 1/2 cawan garam
1/2 botol cuka (kecil)
Cara nya
1. Limau nipis dibersihkan terlebih dahulu, dikikis sedikit kulitnya dgn menggunakan belakang pisau.
1. Limau nipis dibersihkan terlebih dahulu, dikikis sedikit kulitnya dgn menggunakan belakang pisau.
2. Rebus limau dengan air mendidih anggaran 2 minit setiap kali rebus buang airnya. Ulangi proses merebus hingga 4 atau 5 kali (setiap kali menggunakan air baru)
Ini bertujuan menghilangkan pahit kulit limau...
3. Toskan limau, tunggu limau yang direbus tadi sejuk sedikit, belah 4 (jangan putus) dan lumurkan dengan campuran garam dan gula..
4. Sapukan garam kasar & gula dicelah2 potongan limau, masukkan kedalam botol ( seboleh2nya sila gunakan botol kaca ye) masukkan sedikit cuka, jemur seketika (1 hari) ditengah cuaca yang panas setelah dijemur masukkan balance cuka tadi.
5. Tutup dan bolehlah di perap selama 1 - 2 minggu ditempat gelap, selepas itu boleh digunakan utk buat acar atau makan dgn sambal belacan. Boleh disimpan dalam peti sejuk dan lebih tahan lama..
Jngn lupa ye,kacau 2,3 hari sekali sebelum jeruk cukup masa peraman, Biar rasanya sekata
Sedap dimakan bersama sambal belacan atau pun boleh dibuat acar limau.
Ada beberapa petua org lama yg boleh diguna pakai untuk menghilangkan pahit limau.. Disini saya letakan 2 diantaranya..
1 . Semasa merebus limau untuk acar, masukkan beberapa keping syiling 1 sen ke dalam rebusan limau nipis... InsyaAllah limau akan hilang pahitnya dan bertambah lembut..
2 . Rebus limau yg dibelah 4 dengan daun jambu batu atau daun kapal terbang.. InsyaAllah pahit limau akan hilang...
Boleh cuba pada siapa yang nak buat makan masa puasa nanti. Memang sedap ni makan time sahur atau masa berbuka di cicah sambal belacan. Juga boleh di buat acar limau memang terbaik.
Resepi Jeruk Limau Nipis
Reviewed by Unknown
on
March 24, 2016
Rating:
wah menarik ni kak noor..
ReplyDeletekak blog wajah baru ya...comel..
yalah PC sesekali make up sikit blog usang ni biar nampak cantik sikit hehe
Deleteyalah PC sesekali make up sikit blog usang ni biar nampak cantik sikit hehe
Deletememang pahit jugaklah tpi tklah terok sngt, means pahit yg mampu dimakan. Yes dear kalau nak buat acar ambik yg sudah di jeruk ni lah, suka acar limau ke Diana??
ReplyDeletelamanyaaaaaaa tak jln2 sini.....rindu nk baca n3 kaknoor...huhuhu...
ReplyDelete1st time dengar dan tengok jeruk limau nipis......tqsm 4 sharing...nnti boleh la cuba.
terimakasih NzA sudi datang lagi kesini.
Deleteblog usang je Nza kan itulah tak ramai yg dtg hee
ur welcome dear boleh try nanti
tak penah mkn jeruk limau nih kak... jakun kejap
ReplyDeletebiasa nya jeruk ni di buat acar limau Dana itulah jarnag nampak berjual
Deletenampaknya kena buat sndiiri la ni kan
oo untuk dijadikan ramuan acar buah ye kak noor, ingat kan boleh makan macam tu je.. remeh juga kerjanya kan, memerlukan kesabaran yang tinggi untuk hasil yang baik, in shaa allah.
ReplyDeletekalau nak makan begitu saja kena lawan dengan sambal belacan lah ana baru best
Deletetgk pun dah rasa ngilu gigi..ni masam2 manis eh
ReplyDeleteSedapppp oooo JM
DeleteSalam kak.. akak jual ke jeruk limau ni sy teringin la
ReplyDeleteWalikmuslm tk jual lah dear kena buat sendiri lah
Deletethis one authentic.. macam arwah mak buat.. cuma petua arwah, dia rebus limau guna air kelapa.. dulu kerja saya kikis kulit limau ni.. tapi sebab mak masak untuk kenduri..banyak beb.. jadi kikis limau kat bata yang bergerigi tu..cepat la sikit... miss u mom.. al- fatihah buat ustazah hajah che ah bt awang
ReplyDeletelagi sedap guna limau lemon.
ReplyDeleteBandar togel Hongkong
ReplyDeleteAgen TOGEL 4DPOIN,Online Terpercaya.
Minimal Deposit Dan Withdraw 20.000
Keterangan Lebih Lanjut, Anda Bisa Hubungi Disini.
★ Pin BBM : D1A279B6
★ Pin BBM : 7B83E334
★ Whatsapp : +85598291698
★ Skype : Poin.4D
★ Line : +85598291698
Saya dah cuba thn 2018 utk dimkn bln puasa .Ternyata jeruk limau yg tidak habis dibuat acar masih cantik dan blh dibuat acar thn ini. Terima kasih Kak Noor. Saya rebus limau dgn daun senduduk utk hilangkan pahit.
ReplyDeletebuah limau tgh banyak ni, teringon juga nak cuba buat.Kutlah nak jadi.
ReplyDeletetimakasih share ..dah lama sy cari..selama ni sy cuma buat jus sja..
ReplyDeleteye ke 12 biji limau, gula 3 cawan? macam too much aje.. ke 3 sudu? tapi terima kasih atas resepi, memang terliur meleleh leleh ni..kena pulak hari ni posa..
ReplyDeleteAs salam kak,ada petua tak,kalau acar yg sudah dimasak,tapi kuahnya terasa pahit pula. Mcm mna ye🥺
ReplyDeleteAssalamualaikum kak noor
ReplyDeleteKlu acar yg sudah jadi tp limaunya masih keras,tak cukuo lama dijeruk, bolehkah dimasak semula utk lembutknya.
Atau bolehkah limau dlm acar itu jd lembut jika disimpan lama?
assalam..nak tanya kdlau jeruk limau yg kita buat ni masih terasa pahit,apa cara nak hilang kan pahit nya?
ReplyDelete