Portugese Egg Tart
ASSALAMUALAIKUM
Salam isnin yang ceria pada semua nya.
Resepi ulangan hari ni adalah Portugese Egg Tart yang tak dapat ditolak
Marbeles sangat rasa nya tak jemu buat guna resepi ni.
Lagipun mudah sangat kalau guna puff pastri.
Jom tengok resepi yang sama lagi...
BAHAN NYA
- 50g kuning telur (anggaran 3 biji)
- 25g gula castor kaknoor tambah 1 sudu lagi gula
- 60g full cream milk
- 100g dairy whipping cream
- 1/4 sdt vanilla essence
- Puff pastry
- Satukan semua bahan-bahan dan tapis
- Gulung puff pastry seperti menggulung swiss roll dan potong kepada beberapa bahagian.
- Letakkan potongan puff pastry dan tekan perlahan dan kemas kedlm acuan muffin..
- Tuang adunan telur hingga hampir penuh .
- Bakar dlm oven 180C selama 30minit api atas bawah
- Kemudian tukarkan kepada api atas dan bakar lagi sehingga kekuningan
Kalau guna satu resepi memang sedikit saja dapat jadi kalau pelanggan ramai kena lah double kan resepi ni ya
Ada tak yang tertarik tengok si tembam ni lazatt sangat sebab yang ni terlebih kuning telur sebab alang-alang nak simpan jadi kalau terlebih telur kuning jangan bimbang masih menjadi dan sedappppp...
Portugese Egg Tart
Reviewed by Unknown
on
March 14, 2016
Rating:
Mestilah tertarik tengok kuning-kuning tart hasil airtangan KakNoor ni:)
ReplyDeleteTeringat cream puff kakNoor dulu pun kakak tergoda sungguh kuningnya.
kuning2 ni sbb banyak guna kuning telur kak zakie itulah menyerlah kan kuning nya, makan pun sodappp
DeleteItu yg rasa nak ngam aje KakNoor.
DeletePepagi ni dtg tengok lagi hihi...
#kakaktagkaknoorsilajenguk:)
Nak ngap lah KakNoor:)
Deleteoo guna paff pastry je ye kak, saya nak cubalah. memang suka sgt ni
ReplyDeleteguna puff pastri lebih mudah Rai dan cepat jugak boleh mknn hehe
Deletesedap sgt nampaknya ni boleh dicuba kala kelapangan.
ReplyDeleteTerimakasih P kalau sudi mencuba resepi mudah ni
Deletefuh memang suka nampak resepi macam mudah je.. Kaknoor saya dah dapat resepi buku masakan blogger akak kat karnival karangkraf hari tu. Buku yang pertama akak saya tak jumpa pulak.
ReplyDeletemmg mudah sngt notie sila la cuba, wah dah dpt ke buku akak thanks ya sudi jugak mendptkan nya, maybe buku pertama tu out of stok kot wallahuaklam jugak tu
DeleteKlau kat luar punya kak Zai kurang suka egg tart tp yg noor buat ni nampak macam sedap.
ReplyDeletekenapa kat luar tk suka kak zai, kurang manis ke or terlebih manis, yg ni mmg manis dan rangup kakzai hehe
Deleteya Allah...tempting nya!
ReplyDeletesila lah Ida mencuba resepi mudah ni
DeleteSedapnya kak noor..
ReplyDeleteTapi nak buat takut tak jadi lah pulak..
Kena berani mencubalah ye kak noor..
P/s cdgn kak nor tolong anak buat kerja sekolah tu mmg saya pernah buat kak noor.. pastu anak2 jujur, bagi tahu kat cikgu huhuhu
mesti jadi punya lah yatie, pasai apa tak jadi pulak??
Deletemudah sangat pun resepi ni
itulah yatie, lain kali kalau dah buat kena janji elok2 dgn budak2 tu tapi kira kes menipu pulak noo
Ni mmg faveret kami sekeluarga ni KN...sedapnya KN. Selalu beli kat Kings....tunggu jual lelong haha....
ReplyDeletemahal sangat ke Anom portugese egg tart ni kak noor tak pernah beli pun sbb selalu asal nak makan buat je, meh lah Brunei anom kaknoor nak bagi free ni, makan je semampu nya
DeleteTak delah mahal sangat...Rm2.50 seketul kalau tak silap KN, tp kalau dah beli 10 biji, mahal gak tu KN sebab bendanya kecik. Beli sorang satu mcm celah gigi jer ....hihi
Deletekalu dekat nk suh kak noor btkan jugak... lahai menggoda nya nengok
ReplyDeletekalau dekat kaknoor yg panggil dana dtg makan kat umah kaknoor betul ni ckp..
Deletefeveret ni kak .. entah bila le nak datang kerajinan nak buat ni... mengiurkan sungguh
ReplyDeletetak payah rajin sngt pun ok kalau buat ni Mayang sbb mudah ja pun
Deletekulit pastry dah beli tapi belum sempat nak membuatnya..
ReplyDeletekalau kak mmg tak tahan lama2 kulit pastry tu dalam petiais diana mesti nak buat sesuatu..
DeleteAssalamualaikum Kak Noor...Lama tak jengah blog akak...sedap2 pula resepi2...
ReplyDeleteFida Z Ein..kalau baca msg ni nanti emailkan alamat ke sis JM eh
DeleteSelamat pagi kak..
ReplyDeleteWah.. terliur tgk tart akak ni.. :)
slmt ptg Ira
DeleteSelamat pagi kak..
ReplyDeleteWah.. terliur tgk tart akak ni.. :)
nampak sedap.. resepi pun ringkas dan mudah..
ReplyDeleteboleh try Eyda mudah je punn
Deletemmg tertarik kak noor...mengiurkan
ReplyDeletecepat kumpul kuning telur buat sebijik mcm ni JM medti terngior lgi
DeleteAnak-anak suka makan egg tart dah sekarang.
ReplyDeleteSuatu hari nak juga try buat.
Blur sikit bila baca pastry gulung macam sponge cake kemudian letak dalam bekas muffin macam mana ya? Nampak sangatlah Diana ni tak pandai masak hehehe....
Diana, pastry kosong tu kita gulung, potong kecil, gelek sedikit dan letakkan dlm acuan muffin, kemudian letakkan filling egg tart kemudian masuk oven senang kan
Deletesedapnya kak noor
ReplyDeleteof coz Azra boleh try ni
Delete