Laksam Bunga Telang Yang Biru Menawan
Selamat tengahari pada semua nya.
Resepi hari minggu lepas bila ada tetamu yang datang kerumah.
Hanya laksam yang dihidangkan, kuah nya buat sehari sebelum.
Paginya buat laksa biru ni, sedap macam laksam biasa kalau belum ada pernah rasa laksam ni.
Bahan Laksam
3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
5 cawan air suam (3 air panas + 2 cawan air biasa)*air bunga telang kaknoor masak sekejab untuk jadi suam-suam tapi taklah sampai mendidih, hanya ramas-ramas je bunga telang utk dapatkan air nya
1/2 sudu kecil garam
Cara membuatnya
Satukan semua bahan kacau sehingga tak bergentel, panaskan kukusan letakkan tudung periuk atau dulang kecil, masukan 2 senduk bancuhan dan kukus sehingga masak lebihkurang 2 ke 3 minit angkat dan gulung.
Kali ni kaknoor guna bunga telang untuk warnakan laksam tu, sebab ada kawan kaknoor cakap bunga telang pun boleh buat laksam, jadi ini buat pertama kali nya testing dengan si telang ni.
Bahan Kuah
1 kg ikan kembung direbus / ambil isi / di kisar / simpan air rebusan
2 cawan santan
1 sudu besar lada hitam
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 batang serai di ketuk
1 inci halia
3 keping asam keping
Garam dan gula secukup rasa
Cara memasaknya
Kisar bawang merah, putih, halia dan lada hitam, masukkan dalam periuk, masukkan santan dan isi ikan yang di kisar bersama air rebusan ikan. Didihkan dengan api yang sederhana, masukan asam keping, garam dan sedikit gula. Bila sudah cukup rasa dan pekat boleh lah di tutup api.
Bahan Ulam
1 biji timun
5 urat kacang panjang
1 kuntum bunga kantan
7 tangkai daun kesum
½ cawan taugeh
Sambal belacan
Cara membuatnya
1. Semua ulam-ulam di hiris kecil
2. Ambil laksam secukupnya, tambahkan ulam di atas dan curahkan kuah.
3. Laksam sudah boleh di nikmati.
Bimbang takut ada yang tak suka warna biru tu jadi kaknoor buat separuh-separuh lah yang warna putih dan warna biru.
Eksesori laksam yang memikat jiwa tambahan sambal belacan tu kan..
Alhamdulillah tetamu yang makan laksam ni very good hahaa kembang dua mangkok hati kaknoor, sebenarnya warna tak menjejaskan apa2 pada laksam, hanya untuk cantikkan je..
Nampak tak bekas sesudu sambal belacan dah kena kebas tu untuk laksam demo haha..
Kat umah kaknoor semua nya suka laksam, tolak sorang si bungsu kaknoor, tapi kalau laksam goreng suka pulak paksu ni, lepas ni ada entry laksam goreng pulak, macam kue teow lah rasa nya..
Laksam Bunga Telang Yang Biru Menawan
Reviewed by Unknown
on
March 08, 2016
Rating:
menggoda btl la..:)
ReplyDeleterasa nya pun mmg buat kita tergoda jugak ni Nieza
DeleteWaaaa..mengancam betul laksam yg noor buat. Yg colour biru tu lg sweet lain dari yg lain.
ReplyDeletesbb kalernya buru tu yg buat bgi terujaxnk buat ni kakzai
Deletecntik nya biru, menawan tertawan kak Noor......
ReplyDeletethanks kak ruby sbb tertawan dengan kebiruan laksam ni boleh try kak ruby kalau ada bunga telang
DeleteMemang terliur kak noor weyyy..
ReplyDeleteLama tak makan laksam..
Yang beli macam tak kena kat tekak ajer..
Kak Noor bunga telang saya baru keluar 2 kuntum ajer..
Macamana nak buat kaler biru tu huhuhu
kena tunggu bagi bnyak bunga dulu lah yatie, sbb yg ni akak ingt dlm 30 ke 40 kuntum bunga tau haha
Deleteyatie boleh kutip simpan dlm frezer sampai dah cukup bnyk baru lah buat
sedapnyer kak noor....
ReplyDeletememang sedap Safia apa lagi yg kaler biru bg tertarik nk mkn
Deletememang sedap Safia apa lagi yg kaler biru bg tertarik nk mkn
Deletekak, boleh tak tunjukkan cara nak buat laksam tu? maksud sy proses membuat... lg 1 x panas ke ms menggulug laksam tu?
ReplyDeletedah tulis kat atas tu Anies tk dpt catch up ke!nanti lah bila ada waktu akak buat step by step ya
DeleteWah knoor, org teganu pun dok buak laksang biru, nasi kerabuvje biru..
ReplyDeleteTetiba rasa nk wat laksang juga., saya nak sher satu rahsia camane supaya isi ikan tu tak turun ke bawah bila kuahnya dah sejuk, masak dulu kuah santan dgn bahan3 nya smp mendidih, bila dah nak tutup api barulah masukkan isi ikan yg siap diblend tu, in shaa Allah kuahnya cantik isi ikannya tak mendap ke bwh.
Wah knoor, org teganu pun dok buak laksang biru, nasi kerabuvje biru..
ReplyDeleteTetiba rasa nk wat laksang juga., saya nak sher satu rahsia camane supaya isi ikan tu tak turun ke bawah bila kuahnya dah sejuk, masak dulu kuah santan dgn bahan3 nya smp mendidih, bila dah nak tutup api barulah masukkan isi ikan yg siap diblend tu, in shaa Allah kuahnya cantik isi ikannya tak mendap ke bwh.
terimaaksih petuanya Zimah wah bestnye malam2 ni ada yg sudi kongsi petua yg sngt berguna.
DeleteInsya Alĺah nnt nk buat lgi laksang ni dgn kuah yg tk mendap hehee Klau dekat nak lanje Zimah boleh order je apa saja fav nk mkan kaknoor masakan hehe
terimaaksih petuanya Zimah wah bestnye malam2 ni ada yg sudi kongsi petua yg sngt berguna.
DeleteInsya Alĺah nnt nk buat lgi laksang ni dgn kuah yg tk mendap hehee Klau dekat nak lanje Zimah boleh order je apa saja fav nk mkan kaknoor masakan hehe
Cantik rupanya sudah pasti rasanya lagi ler sedap. Creative Kak Noor. Laksang gannu memang sedap!
ReplyDeleteWah laksam biru...colour cantik kak noor...kreatif tul kak noor..tabik spring la
ReplyDeleteSedapnyer laksam, suke2... esok rabu pasar malam, nak belilah...
ReplyDeletemenarik warna birunya..tapi lebih suka warna asalnya..
ReplyDeleteaduhai kak noor..terliur
ReplyDelete