Bihun Goreng Belacan Sarawak
Assalamualaikum dan salam jumaat.
Terasa sekejab sangat masa berlalu, macam baru saja hari jumaat.
Dah datang lagi jumaat yang baru.
Biasa lah hari apa pun masak tetap kena masak kalau di rumah kaknoor ni.
Sebab big boss ni tak suka masakan yang di tapau, atau pun makan di kedai.
Jadi nak tak nak mak andeh dia lah yang masakkan.
Alhamdulillah so far dia tak pernah complain masakkan sedap ke tak sedap ke hehe...
ALHAMDULILLAH
Resepi ni kaknoor intai dari blog Ummi sebab ini adalah first time kaknoor masak bihun belacan sebab ada seseorang yang nak makan, jadi terpaksalah google resepi dan terjumpa resepi ni.
Tapi kaknoor dah ubah sikit-sikit ikut selera keluarga.
BAHAN-BAHAN
Bihun Belacan
Utk sebungkus meehon dapat makan dalam 5-6 orang
Bahan A
5 ulas bawang putih
4 ulas baawng merah
1 labu baawng besar
1 sudu besar udang kering
1 sudu besar belacan
20 kepala udang payak//udang segar biasa
5 biji cili besar
10 biji cili padi merah*boleh kurang /tambah ikut selera sendiri
Sedikit pati belacan Knorr atau apa-apa jenis
Sedikit pati ayam Knorr atau apa-apa jenis
Bahan B
Celur bihun dan tos kan
Celur dan hiris kecil sotong kembang
Hiris kecil timun
Kacang tanah goreng dan tumbuk
Sedikit sos tiram, kicap manis dan kicap masin
Sedikit garam dan gula secukup rasa
Sedikit tepung jagung untuk memekatkan kuah
Sedikit minyak untuk menumis
Cara Membuatnya
1.. Kisar bahan A dan tumis hingga naik bau.
2.. Didalam periuk yang berlainan, rebus kepala udang.
3..Air rebusan di masukkan ke dalam tumisan, campurkan pati belacan dan pati belacan.
4.. Masukkan sos tiram, kicap masin dan kicap manis sedikit.
5.. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
6.. Akhir sekali masukkan tepung yang telah di bancuh dengan sedikit air.
7.. Angkat & hidang bersama bahan B.
Kuah nya terpulang nak yang agak pedas boleh tambah cili lah kasi kaw-kaw ikut selera.
Disini kaknoor letak cili padi yang macam scotch bonnet tu terangkat U...
Ini versi sebelum letak kacang tanah, sebab pelanggan kaknoor ada seorang yang tak suka letak kacang hahaha boleh teka kalau ada yang sudi.
Ini pulak versi tersangatlah banyak kacang, sebab ada jugak seseorang yang terlalu suka kan kacang apa saja pun janji kacang je...
Bihun belacan ni memang agak lain sikit dari yang pernah kita makan sebab sotong kembang dan timun di gabungkan sekali, memang sedap terasa timun yang rangup dan sotong yang kenyal tu memang mantop.
Setelah di gaul dengan kuah lihatlah adik-adik semua macam tak sabar nak mamam kan!!!
Mesti kena try ni kalau ada yang tak sabar nak rasa
SELAMAT MENCUBA YA..
Bihun Goreng Belacan Sarawak
Reviewed by Unknown
on
April 08, 2016
Rating:
kaknor.....i love youlah kak noor. fav saya ni bila balik kpg kat kuching. ada mak saudara yang buat sedap sangat2. kalau kat kuching mesti letak telur padi, telur yang hitam tu. ni yang buat tak sbaa nak balik hujung bulan ni.
ReplyDeletebetul sngt tu UA kat sini kaknoor tk jumpa telur padi tu, kalau ada mmg kaknoor nk letak telur pdi jugak UA
Deletekaknoor pun teringin nk rasa yg ori meehun belacan ni mesti sedap sngt kan
betul sngt tu UA kat sini kaknoor tk jumpa telur padi tu, kalau ada mmg kaknoor nk letak telur pdi jugak UA
Deletekaknoor pun teringin nk rasa yg ori meehun belacan ni mesti sedap sngt kan
Baru pertama kali tengok kak noor..
ReplyDeleteMacam rare lah bagi orang semenanjung masakan ni kan ..
Nampak sedap tu kak noor..
Boleh di cuba juga ni..
Banyak dah masuk list saya dari blog kak noor ni tau :)
kaknoor pun first time buat dan makan dan rasa nya bukan utk sekali ni je mungkin lepas ni akan ada ke2 dan ke3 yatie hehe nyamann
DeleteUhuhu... betul-betul mengancamlah KakNoor
ReplyDeleteWalau kakak tak pernah dengar dan baru pertama kali tahu ada resepi ini tapi betullah sangat mantop bila dibaca semua ingredients yg digunakan. Sedapnyaaa:)
kakzakie jugak mesti try tk rugi kan memcuba masakan sesuatu negeri tu sbb memang unik sotong bihun belacan kacang timun digabungkan dlm satu menu
Deletesedap nyer kak! kene pulak makan time panas dan pedas..phiewwww~
ReplyDeletekalau versi akak mmg pedas Idzwa tk main lah tk pedas pasti ada cilipadi
DeleteNampak sedap ni...boleh cuba nanti... :)
ReplyDeleteyalah kakcik bila ada waktu boleh try ni mmg berbaloiiii
DeleteSalam singgah sini kak noor....wahh....boleh buat menu sarapan pagi ni esok....hihi
ReplyDeletesediakan bahan Diana cari kelainan dlm menu kita mesti best ni
Deleteterliuq tengok mihun belacan serawak ni xsbr nk cuba resepi noor ni.
ReplyDeletesilakan P masa ada my friend suruh buat bihun belacan mmg terkedu jugak rupa nya sedap walaupun 1st time buat
Deletewaaaaaaaaaa rare nih kak noor... tak penh jumpa nih kt malaysia.... nyum2
ReplyDeletemmg rare tpi Dana rasa2nya buat benda rare ni abb mmg tkdo jual ni kena buat sendiri tau
Deletemmg rare tpi Dana rasa2nya buat benda rare ni abb mmg tkdo jual ni kena buat sendiri tau
DeleteMenariknya resepi kakakku ini... best kan kan, boleh rasa macam2 jenis belacan
ReplyDeleteMak Long pun nak cuba masak ni.. tapi kena tak tarok sotong. Sini itu je yang tak ada. Belacan serawak banyak bawak dari sana dulu...hihihi
ReplyDeleteSedapnya bihun bersotong tu :)
ReplyDeletePerut makin berkeroncong pula tengok hidangan ni.
ReplyDeleteOhhhh....ingatkan goereng mcm meehoon biasa tu KN...tp lain rupanya. Nak makan baru gaul yek..
ReplyDeleteKalau cenggitu mmg lum pernah try....
Ohhhh....ingatkan goereng mcm meehoon biasa tu KN...tp lain rupanya. Nak makan baru gaul yek..
ReplyDeleteKalau cenggitu mmg lum pernah try....
sotong kembang tu mengoda....
ReplyDeleteSaya tak tahu pun ada bihun goreng belacan macam ni. Memang nampak menyelerakanlah KakNoor. Tengok gambar pun dah terasa sedap, kalau dapat makan ni lagilah sedap.
ReplyDeleteMacamana bapaknya nak komplen; dah apa yang KakNoor masak semuanya menepati citarasa. Mesti sayang sangat kat KakNoor ni ^_^