Lemak Kuning Cilipadi Telur Masin
Assalamualaikum dan salam sabtu semua nya.
Ni menu semalam sebab sayangkan telur masin yang dok membeku dalam petiais.
Lebihan dari buat nasi kerabu dulu, dah puas menggoreng telur masin, rebus telur masin.
Sesekali buat masak lemak telur masin memang power
Cepat je habis nasik dalam pinggan, tambahan dengan wangi daun kemangi tu adusss...
Ni yang buat malas nak masak sedap ni kannn...
Resepi ni kaknoor intai dari blog KAK ROSE izinkan ye kakrose, kaknoor letak di blog usang ni untuk rujukan anak-anak nanti.
BAHAN-BAHAN :
5 biji telur itik - boleh tambah atau kurang
5 cawan santan - kalau kurang boleh tambah
1 helai daun kunyit kaknoor letak daun kemangi je
1 batang serai - saiz besar
beberapa biji belimbing buluh
Garam secukup rasa
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
10 biji cili api- kak rose kurangkan
1 inci kunyit hidup
sedikit garam - secukupnya
CARA MEMASAK :
CARA MEMASAK :
1. Bersihkan kunyit hidup , cili api dan ditumbuk lumat bersama garam . Masukkan semua santan dengan bahan ditumbuk ke dalam periuk bersama daun kunyit dan serai . Gaul semua bahan dan masak sampai kuah santan mendidih .
2. Pecahkan sebiji-sebiji telor dalam mangkuk berasingan dan masukkan dalam periuk sebiji-sebiji jugak hingga habis. perlahankan api dan tutup periuk. selepas 3-4 minit buka tutup periuk dan kacau perlahan, jika telur dah keras boleh diterbalikkan dan pastikan telor tidak melekat didasar periuk. perasakan gulai dan bila telor dah cukup masak boleh la padam kan api dapur.
Memang terangkat sangat lemak telur masin ni, secukup rasa masin masam pedas
Sempurna sangat bila makan lemak telur masin dengan nasi putih panasss...
Jangan tunggu lama-lama untuk mencuba ni
Rugi besar tu lambat makan yang sedap ni....
Lemak Kuning Cilipadi Telur Masin
Reviewed by Unknown
on
April 02, 2016
Rating:
OK kakak nak cuba semua bahan tu ada kat dapur kakak cuma belimbing kakak warna hijau tak ada yg kuning. Tak apa rasanya sama KakNoor. Nak cuba hari ini juga:)
ReplyDeletecubalah kakzakie belimbing hijau tk menjejaspun rasa nya yg penting pedas masin masam
Deletekena beli telur måsin lah.. nak cuba masak this weekend. tak tau daun kemang.. saya letak daun kunyit je lah..
ReplyDeletedaun kemangi sama dgn daun selasih Yan, daun kunyit also can asalkan wangi je
DeleteSedap bila ada cili padi, lemak belimbing lagi, drooling :)
ReplyDeleteyg pedas2 lemak gini mmg sedappp babyP
DeleteKegemaran Siqah ni! Akan ambil lauk ni kalau ada jual kat kedai selalu beli :)
ReplyDeletewah Siqah sama lah selera dgn kaknoor ni suka lauk mcm ni
Deleteboleh cuba ni lengkap semua rasa sedap sgt nampaknya.
ReplyDeletemmg sedap P kalau ada pedas cilipadi tmbah santan kunyit mmg menjadi sngt
DeleteKecur liur saya sampai sini kak Noor... tak sesia berenang jauh dari LD ke Brunei hihiiii....
ReplyDeleteAmie sekadar nak makan telur masin lemak je tk berbaloi rasanya berenang jauh jugak tu kan hahahaa
DeleteAmie sekadar nak makan telur masin lemak je tk berbaloi rasanya berenang jauh jugak tu kan hahahaa
Deletekecur air kiur menengoknya, sedap nih
ReplyDeleteitulah kan Azra yg sewaktu dgnya mmg tkdpt lepas kalau menu lemak pedas masin mcm ni kan
Deleteitulah kan Azra yg sewaktu dgnya mmg tkdpt lepas kalau menu lemak pedas masin mcm ni kan
Delete