Sotong Butter Yang Lazat
Assalamualaikum dan salam sejahtera untuk semuanya.
Resepi sotong butter yang telah lama dalam simpanan
Hari ni kaknoor geledah almari gambar sotong butter ni
Jadi sebelum terlupa letakkan lah untuk rujukkan siapa yang sudi.
Sebenarnya resepi asal nya dari udang butter, cuma kali ni di ganti dengan sotong.
Bahan lain semua nya sama je ok.
Butter Prawn
Floss
2 biji kuning telur
sesenduk butter/margerin
secawan minyak
Bahan –bahannya
12 ekor udang saiz besar dibersihkan*disini kaknoor gantikan dengan sotong
sedikit garam
sedikit lada sulah
minyak untuk menggoreng
3 ulas bawang putih cincang
8 biji cilipadi dihiris
5 tangkai daun kari
1/4 cawan susu cair
sedikit butter / margerin untuk menumis
sedikit serbuk lada hitam/putih jika suka
sedikit garam
Cara memasaknya
1. Pukul ringan telur, boleh gandakan kata Shiela nak lebih floss tu, tapi kaknoor pun takut tak jadi guna ikut sifu gak.
2. Panaskan butter dan minyak, guna senduk bulat dan pusing2kan senduk tu laju2 buat bulatan.
3. Baru tuangkan telur sedikit2 kalau boleh agak tinggi supaya jatuhnya halus, terus pusingkan senduk kita tu tau.
4. Buat sampai habis telur dan berwarna kekuningan boleh lah di toskan dan penapis santan ke atau apa2 penapis yg ada lah ya.
5. Goreng udang yg telah digaul dgn lada sulah dan garam dengan minyak panas sehingga kekuningan dan angkat.
6. Panaskan butter dan tumislah bawang putih, cilipadi dan daun kari sehingga wangi.
7. Masukan susu cair dan masak sekejab dan masukkan udang dan gaul sebati.
8. Masa nak hidangkan taburkan floss yang telah goreng awal tadi, sedappp di ratah atau dimakan dengan nasi putih.
Nampak tak ada sekor udang sesat tu..
Sebenarnya memang nak buat udang butter, tapi korek2 frezer hanya ada sotong.
Jadi sotong pun sotong lah, udang tu terjatuh dalam frezer kesejukkan
Jadi masukkan je daripada membazir ya dak!!
Sotong Butter Yang Lazat
Reviewed by Unknown
on
April 12, 2016
Rating:
salam mak tok! hehehe nasib baik dah makan tengahari , kalau tak terliur jugak
ReplyDeleteon the way datang umah akak...hahaha
ReplyDeletesodapnya kak noor oi....
ReplyDeleteharus dicuba ini kak noor
ReplyDeleteMak aiiihhhh....sedapnya
ReplyDeleteBaru lepas makan dah lapar balik
Lama tak singgah sini...makin cantiklah blog Kak Noor
ReplyDeleteMak aiiihhhh....sedapnya
ReplyDeleteBaru lepas makan dah lapar balik
Kak Noor, kadang nak komen tak da kotak komen, mungkin internet saya kut.. tetapi Alhamdulillah hari ni bole. Memang menyelerakan. Sedap..
ReplyDeleteSedapnya kak nor...dah lama saya x makan butter prawn....
ReplyDeleteboleh dipelbagaikan ,kan...takde udang gantikan dgn sotong..
ReplyDeleteLapar balik bila tengok gambar. Hihi. Dah save dalam pocket, nanti boleh cuba buat. Hii
ReplyDeleteKak Noor, sedapnya nampak.. Ita biasa buat udang jer, pasni kena cuba sotong pulak lah ya..
ReplyDeleteWah menariknya resepi ni.. selalu buat udang je.. dan tali telur tu.. berseni! :D
ReplyDelete