Ginger Garlic Baked Chicken
Assalamualaikum dan selamat pagi.
Resepi hasil dari sekodeng di Pinterest lagi.
Sudah di alih bahasa ke bahasa melayu.
Harap semua nya faham lah ya dengan bahasa yang kurang memuaskan dari kaknoor.
Bahan nya
1 kg paha ayam
2 inci halia di tumbuk
5 ulas bawang putih di tumbuk
1 1/2 sudu besar kicap masin
1 sudu besar kicap manis
1/2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar madu
1 sudu kecil minyak bijan
sedikit lada hitam kisar
sedikit serbuk rempah lima (optional)
Cara nya
1. Cuci bersih paha ayam dan tos kan, kalau perlu boleh lah di lap kan ayam dengan towel bersih.
2. Gaulkan ayam dengan halia dan bawang putih sehingga rata.
3. Tambahkan dengan bahan-bahan perapan yang lain dan perap sehingga 30 minit.
4. Untuk menambahkan lazatkan lagi boleh jugak di masukkan dalam petiais selama 2 jam.
5. Panaskan oven 150'C dan bakar ayam lebihkurang 30 - 40 minit atau sehingga keperangan.
6. Jika tak mau nampak hangus kat atas ayam tu boleh lah di balut dengan foil sebelum di bakar.
7. Terpulang pilihan masing-masing lah ya.
8. Ayam memang sedap di makan begitu saja atau dimakan bersama nasi putih.
Untuk Sos Nya
Lebihan dari perapan ayam tu kaknoor masak dan di campur dengan sedikit tepung jagung, tambahlah apa yang kurang, kicap ke, gula terpulang selera lah
Kalau takde paha, ayam sekor pun boleh, sebab kita yang buat dia kan!!!
Selamat mencuba untuk yang sudi.
Mesti sedap sangat rugi tau tak mencuba ni.
Ginger Garlic Baked Chicken
Reviewed by Unknown
on
April 05, 2016
Rating:
Sedap sangat ni KakNoor
ReplyDeleteKakak nak drumsticknya:)
boleh jakzakie no hal nnt kaknoor simpankan drumstick nya hehhe
Deletesalam nampak menyelerakan
ReplyDeletealhamdulillahhh TKK
DeleteVery sedap
sedapnya...ginger n garlic bagus utk kesihatan..
ReplyDeletebetul tu nohass maka nya kena letak ginger n garlic kannn
Deletedapat kat adli drumstik tu...suka dia
ReplyDeleteanak2 pun suka drumstik ni UA bolehlah kongsi2 dgn Adli ya
DeleteKak zai c/p dulu ya noor nanti pasti kak Zai cuba. Tq kongsi resepi.
ReplyDeletesila kakzairesepi simple simple je pun
Deletesedap nyer kalau dapat makan panas-panas!
ReplyDeleteapa pun klaau dolayan time panasss mmg terbaik Idzwa kann
DeleteHmmm...dap nyer... Kak Noor...rasa bawang putih kuat tak kalau ikut kadar di atas...
ReplyDeleteFida, kalau kurang gemar rasa bwg putih boleh kurangkan, tpi bg kaknoor rasa nya ok dah tu
Deletemakan dgn roti nan pasti sedap ye..nyum nyum nyum..
ReplyDeletekita yg buat dia kakyon kan apa pun layan saja kan
Deletesedapnya kak...saya biasa buat jugak resepi mcm ni cuma tak pernah letak bawang putih sebelum ni...
ReplyDeletenak try resepi akak ni...tq akak!
ohya Ida ni resepi omputih diaorang letak bwg putih kaknoor try je tpi mmg sdpp yg suka lah
DeleteMesti sedap ni sangat rugilah kalau tak mencuba ni.
ReplyDeletebetul tu SB cuba jgn tk cuba ya
DeleteMesti selera makan ayam panggang ni ... Berkelah tepi pantai.
ReplyDeletebetul tu maklong berkelah dlm rumah pun sedap jugak nii
DeleteSekarang ni bingung nak masak apa KN....habis idea.
ReplyDeleteBolehlah try menu ni pulak nanti
Sekarang ni bingung nak masak apa KN....habis idea.
ReplyDeleteBolehlah try menu ni pulak nanti
mak ai.. ngam2 tengahari ternampak plak gambar cenggini...
ReplyDeletekecur.. kecur...