Nasi Ayam & Ulaman Sukahati

ASSALMUALAIKUM 
Salam sejahtera pada yang masih sudi singgah.
Resepi mudah yang selalu sangat kaknoor share kat sini
Tapi kali ni kaknoor gandingkan bersama ulaman yang ada kat umah.
Salad mesti ada kalau nasi ayam kan!! terung ulam, kacang panjang dan tomato.
Nasi nya masih resepi lama yang selalu kaknoor guna.
Memang sedap tak nak tukar resepi lain sebab dah jatuh cintan cintun dengan resepi ni.





Nasi Ayam

Bahan Ayam
1 ekor ayam
1 inci halia
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah

Bahan Perap
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap manis
2 sudu besar madu
1 sudu besar minyak bijan

Cara memasak ayam
1.    Kisar bawang merah, bawang putih dan halia.
2.    Perap ayam dengan bahan kisar selama 30 minit.
3.    Masak air sehingga mendidih dan masukan ayam perlahankan api sehingga ayam setengah masak.
4.    Angkat ayam dan tos kan, kemudian perap lagi dengan bahan perap lebihkurang 30 minit.
5.    Gorenglah ayam dengan minyak yang banyak sehingga kekuningan.
6.    Angkat dan baru lah di potong kecil


Bahan Nasi Ayam
5 cawan beras wangi
2 sudu mentega
5 ulas bawang merah kisar
2 ulas bawang putih kisar
1 inci halia kisar
3 helai daun pandan
1 cawan susu segar
1 kiub ayam
Sedikit garam
Sedikit kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga

Cara memasaknya
1.    Panaskan mentega dan tumis lah bahan kisar dan bahan rempah sehingga wangi.
2.    Masukan separuh daripada air rebusan ayam tadi.
3.    Tambahkan susu segar, garam, daun pandan, kiub ayam
4.    Masukan beras yang telah di cuci jugak separuh lagi air rebusan ayam.
5.    Lebihkan sukatan air 1 cawan dari sukatan beras.
6.    Masukan beras didalam rice cooker dan masaklah seperti biasa kaknoor guna noxxa 7 minit dah siap.
7.  Sudah nasi tanak taburkan sedikit safron di atas nasi biarkan 10 minit, baru di kacau.



Bahan Sambal Nasi Ayam

10 biji Thailand
5 biji cili besar
4 ulas bawang putih
½ inci halia
1 sudu besar cuka
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
1 sudu besar kicap manis
1 sudu kecil minyak bijan
Sedikit air rebusan ayam
Cara memasaknya

1.    Kisar cili Thailand, cili besar, bawang putih dan halia.
2.    Jangan terlalu halus biar sedikit kasar.
3.    Masak di atas api yang sederhana tambah kicap manis, garam, gula, cuka, minyak bijan dan sedikit air rebusan ayam.
4.    Masak sehingga pekat dan berkilat angkat.


Bahan Sambal Kicap

Tumiskan sedikit bawang merah dan bawang putih yang telah ditumbuk dengan sedikit minyak bijan, tambahkan kicap manis dan masin dan air rebusan ayam, masak sehingga mendidih dan angkat.




Paling mudah disediakan kalau menggunakan noxxa.
7 minit je dah siap.
Yang takde noxxa boleh guna resepi kat atas ya...
Nasi Ayam & Ulaman Sukahati Nasi Ayam & Ulaman Sukahati Reviewed by Unknown on April 14, 2016 Rating: 5

14 comments

  1. sedapnya terliur dibuatnya sambalnya sesuai utk cicah ulam apa saja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita yg buat dia P boleh saja cicah dgn apa benda pun kan

      Delete
  2. huh mengancam warna nasi ayam....ayam pun nampak lembut...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah Yan mesti menepati selerA kali ni kan hehhe

      Delete
  3. baru nk kul12 tp rasa lapar sesangat nengok kak noor nyer menu nih

    ReplyDelete
  4. Lain kali kalau kak Zai nak masak nasi ayam nak ikut resepi nor sbb guna susu segar tentu nasi dia lg sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah, kakzai mesti try sedappp kalau ada sikit susu dlm ni

      Delete
  5. Alhamdulillah, nieza anak2 suka mama pun happy

    ReplyDelete
  6. Ulam sukahati tulah yg tambah sedap kak noor..
    Dah lama saya tak masak nasi ayam..
    Nanti nak cuba resepi kak noor lah :)

    ReplyDelete
  7. lapar plak bila tengok nasi ayam kak noor..

    ReplyDelete
  8. Mesti lapar bila terjah blog kak noor. Hii.

    ReplyDelete