Koleksi Apam Nasi Rona Roni
ASSALAMUALAIKUM
Selamat tengahari semua nya ya
Hari yang sibuk biasa lah surirumah sepenuh masa
Macam-macam kerja kena buat
Jadi hari ni resepi ulangan dulu ya jom tengok apam rona roni ni.
Menu klasik yang tak lekang dek panas dan tak lapuk dek hujan.
Bahannya
3 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1 cawan gula boleh tambah atau kurang ( pada tekak kak Noor dah ok manis )
1 peket yis mauripan
2 cawan nasi
3 cawan air
Kelapa parut putih secukupnya
Cara nya
Masukkan semua bahan2 kedalam mangkok besar kecuali nasi dan air,gaulkan dan ketepikan kejab
Kisar nasi hingga betul2 hancur dan campurkan dengan bahan2 yang di gaul tadi dan biarkan sebati
Perapkan selama 3 jam atau lebih sehingga adunan naik dan ber awan
Panaskan kukusan terlebih dahulu
Masukan adunan dalam acuan dan kukuslah selama 10 ke 15 minit untuk acuan yg kecil tapi kalau guna tray yang besar lebihkan masa kukusan lah
Dah masak gaulkan dengan kelapa parut yang telah dicampurkan sedikit garam
Lepas tu boleh lah dihidangkan dengan kopi atau teh pilihan.
Untuk yang tak ramai pelanggan apam ni boleh lah buat setengah je daripada sukatan resepi ni sebab kalau ikut sukatan asal memang agak banyak. Apam ni akan tahan lama kalau kita masukkan dalam bekas bertutup insya Allah sehingga kepetang masih lembut. Tapi kalau tak habis boleh masukkan dalam petiais bila nak makan hanya masukkan dalam microwave 1 minit, atau dikukus semula 5 minit insya allah akan lembut semula.
Koleksi Apam Nasi Rona Roni
Reviewed by Unknown
on
April 06, 2016
Rating:
sedapnya..cantik kalernya, warna-warni..
ReplyDeleteitu yg buat bg tertarik nk makan tu kannnn nohas
DeleteCanteknya kak noor warna warni.menambah selera nak makan apam nasi ni.
ReplyDeletealhmdulillah Saniah kalau buat mmg mesti habis punya sbb tk tahan tengok kaler nya
Deleteapam warna warni mesti ramai yg suka ni.
ReplyDeletetukang masak yg paling suka P hehee
DeleteLayan dengan kopi petang hari ..'
ReplyDeleteMemang sedap ni kak noor..
Nak save lah resepi kak nor ni :)
kopi kaw-kaw pasangan terbaik utk apam ni yatie kan
Deletesedap nyer apam ni menarik lagi sebab warna warni!
ReplyDeleteskrg ni bukan saja org cari makanan yg sedap Idzwa tpi yg warna warni jugak kann
Deletekak noor ni masak apa pun nampak effortless..tabik spring la!
ReplyDeletealahai Sal sbb nak makan jugak tu tpi kalau dh kita minat dgn photo2 apa nk buat masak apa pun kalau tk amik gmbr tk sah lah
Deleterajin kak noor mewarnainya, sedap ni feveret ana ni kak noor ,buh kelapa parut banyak2 :)
ReplyDeletebetul kelapa kena banyak baru best ni Ana
Deletewaaahh kak noor..terdera tekak ni melihat apam yg gebu merekah tu..terbayang2 makan masa sarapan atau minum petang..bersama teh o panas2..
ReplyDeletehahaha baru pernah tau ada perkataan terdera ni Kam adoiii benda mudah je pun boleh try Kam biar tklah terdera sngt tekak tu
DeleteWarna warni...bilalah kak Zai nak mencuba nampak senang membuatnya.
ReplyDeletekakzai anytime boleh cuba kann nak dgn tk nak je kann
Deletecantik la kak..naik cantik...
ReplyDeletekalerful pulak tu...
saya baru lepas makan apam ni pagi tadi...
wah mcm berjanji lah Ida dan kaknoor asyik mengepam rona roni ni
Deletebestnya
ReplyDeletecantik syg nak makan
Anum tkyh sayang kang lapo sapa susah!!!
DeleteKakNoor ni pandai nak menggayakan makanan yg nak diphotokan
ReplyDeleteDahlah warnanya mengancam mata, itu yg tergoda sungguh:)
kakzakie dh suka sngt dgn kaler maler ni jdinya apam mi lah yg jd mangga kaknoor
DeleteSalam singgah sini kak noor.....nampak menarik lah warna dia kak noor....warna warni.....sayang pula nak makan....hihi
ReplyDeletesalam jugak utk Diana
Deleteterimakasih ya kaknoor tk syg lah sbb bnyakkk ni
makan suke kak tp nk bt takde kerajinan hehehe... dasat kn pemalas tuh
ReplyDeleteDana cyg benda ni senang sngtlah jgnlah jdi malasss sngt dik hahaha
DeleteSaya suka apa jenis apam pun KN...mmg gu dialah cicah ngan kelapa masin sikit. Mmg pergh!!
ReplyDeleteSaya suka apa jenis apam pun KN...mmg gu dialah cicah ngan kelapa masin sikit. Mmg pergh!!
ReplyDeletebetul tu kelapa biar masin2 sikkt kalau tawaq ja mmg tk sedap langsung apam ni kan Nom
Deletebetul tu kelapa biar masin2 sikkt kalau tawaq ja mmg tk sedap langsung apam ni kan Nom
Deleteresepnya keren banget lah, sangat informatif, makasih ya
ReplyDeleteAnak bujang saya suka apam warna-warni ni, KakNoor.
ReplyDeleteKakNoor ni memang ohsemlah. Skill memasak ohsem. Skill ambil gambar pun ohsem. Dengan memancar-mancar pilihan warna apam yang terang benderang tu, tergugat air liur saya asyik nak meleleh aje tau!
Saya save dlm srceen shoot ye.
ReplyDeleteSaya save dlm srceen shoot ye.
ReplyDelete