Bubur Pulut Hitam Berjagung
ASSALAMUALAIKUM
Salam sejahtera untuk yang masih sudi singgah disini.
Dah dua tiga haru masak bubur pulut hitam baru hari ni ada kesempatan
Untuk mengupdate biasa lah tugasan rumah yang tak pernah habis.
Resepi ni kaknoo intai dari blog CHE'NOM cuma disini kaknoor tambah jagung je sebab dah ada jagung fresh kat rumah tu bila lagi nak di gunakan ye tak!!
Bahan-Bahan:
- 1 1/2 cawan pulut hitam
- 6 cawan air, untuk merebus pulut
- 1 tongkol jagung rebus dan di ambil isi nya
- 1/2 biji kelapa (anggaran 2 cawan santan pekat dan 2 cawan santan cair)
- 2 helai daun pandan, carikkan dan simpul
- 3/4 cawan gula putih
- 1/2 ketul gula melaka
- garam secukup rasa
- 1 sudu besar tepung jagung
Cara Penyediaan:
- Cara untuk masak bubur pulut hitam:
- Rebus pulut hitam dengan air dan daun pandan sehingga lembut. Pulut hitam akan pecah kembang apabila lembut. Biarkan pulut masak dan kuah menjadi pekat.
- Masukkan santan cair, garam, gula putih dan gula melaka. Masak sehingga mendidih.
- Kemudian masukkan pula 1 cawan santan pekat. Pada waktu ini anda boleh sesuaikan rasa manis dan masin ikut selera sendiri.
- Cara untuk kuah santan:
- Masak baki 1 cawan santan tadi di atas api yang kecil sehingga mendidih. Perlu selalu kacau supaya santan tidak berketul.
- Bancuh tepung jagung dengan sedikit air dan tuangkan dalam santan. Kemudian masukkan garam secukup rasa.
Tips:Rendam pulut hitam semalaman. Ini supaya dapat menjimatkan masa merebus. Kalau tak cukup masa, memadai rendam selama 3-4 jam, tetapi pulut perlu direbus agak lama untuk kembang dan lembut.- Cara menghidang
- Masukkan bubur dalam mangkok yang sesuai, tuangkan kuah santan, taburkan jagung, kalau tak suka jagung terpulang lah boleh biarkan pulut hitam polos saja. Nak letak ais batu atau ais krim terpulang lah selera masing-masing. Memang sedap di santap masa panas-panas ni.
-
Dah ada menu minum petang ke semua nya!!
Kalau ada pulut hitam yang tersadai kat petiais tu cuba lah korek-korek kan rendam dan rebus.
Kalau pakai noxxa lagi cepat ni, tak sampai 10 minit dah siap
Tapi kaknoor memang tak nak pakai noxxa sebab masa buat ni noxxa sedang buat kari kambing, jadi bagi laluan lah kat kambing dulu hehee...
Bubur Pulut Hitam Berjagung
Reviewed by Unknown
on
April 04, 2016
Rating:
adui kaknoor. kenapalah saya tak serajin akak.
ReplyDeleteambik lah mood rajin ni sikit UA haha kaknoor perasan la tu rajin sngt
DeleteHamboii kak, layout baru nampakknya!
ReplyDeletesesekali renovate blog usang ni Ain biar ceria sikit
Deletesedapnya kak noor bubur pulut hitam tu
ReplyDeleteresepi dulu2 ni Azra kan sebelum ada cupcake segala
Deletebaru makan tapi lapar balik lepas tengok bubur pulut hitam kak noor :D
ReplyDeletemesti terlajak sedap bubur ni kan Siqah hahaaha
Deletemesti terlajak sedap bubur ni kan Siqah hahaaha
DeletePerghhhh memang sedap bubur pulut hitam kak noor tu diregukan dengan jagungkan ..
ReplyDeleteterasa manis jagung fresh dari ladang kak noor sendirikan..
itulah Yatie manis lemak semua cukup sempurna lah kan,dan lepas tu badan pun naik elok jugak lah tu
DeleteWooo memang dah meleleh ailiyo nii.. haaa saje kann sedapnya bubur pulut hitam..
ReplyDeletealolo kesian dh meleleh ke adda tengok bubur pulut hitam kaknoor ni
Deletepekat, likat, melekat! ;)
ReplyDeletePeberet SS nih... Perghhhh!
ReplyDeletedana suke bubur plt itam... sedapnya makan tp sekali pun tak penah msk heheheheh
ReplyDeleteHaha.....istimewa betul kambing ye KN...
ReplyDeleteBubur pulut hitam ni mak mertua saya suka KN. Tp saya jarang buat sebab isi rumah semuanya kurang makan....
Haha.....istimewa betul kambing ye KN...
ReplyDeleteBubur pulut hitam ni mak mertua saya suka KN. Tp saya jarang buat sebab isi rumah semuanya kurang makan....