Pengat Pisang Berjagung
BAHAN NYA
1 cawan isi jagung
1/2 cawan air2 buku gula melaka
1 kotak kecil santan kara.
2 sudu besar sagu biji di rendam
sedikit garam
2 helai daun pandan di potong
CARA MEMASAK
Rebus isi jagung dengan penggunakan sedikit air, masak sehingga lembut. Campurkan gula melaka dan daun pandan bersama 1/2 cawan air. Kacau sehingga gula hancur, campurkan sedikit garam, sagu yang telah di rendam, santan dan pisang. Masaklah sehingga mendidih dan pekat. Sedia dihidangkan panas atau sejuk.
Petang-petang macam ni memang sedap ni pekena pengat ni, sambil blog walking jom berpengat-pengat dengan kaknoor jom!!!
Pengat Pisang Berjagung
Reviewed by Unknown
on
February 14, 2015
Rating:
asal datng sini ja mesti air liur menitik-nitik.. habis tudung QA basah..haha..
ReplyDeletepisang tanduk je ka, pisang tak ada tanduk tak boleh ke?
Hehe..
QA, lain kali bila dtg sini bawa tisu siap2 tau ahaha, boleh la dik QA pisang apa pun yg mana ada kat umah tu, asalkan pisang tu manis oklah tu, ni dah kebetulan ada pisang tanduk so bertanduk lah pengat kaknoor ni..
Deletehaduii... sedapnyer pengat psang jagung kak noor... dh lama jg sy tak buat pengat pisang ni...
ReplyDeletesedap Sheila time santai2 makan ni aduss susah mau ckp...
Deletememang faveret saya ni Kak Noor... Allah bila lah nak buat teringin pulak...
ReplyDeletedah jemu dgn cheese segala, sesekali buat yg pesen lama ni est jugak Eny..
DeleteCuaca panas sedap dpt mkn pengat pisang dicampur jagung.
ReplyDeletemakan sejuk lagi best ni kak Zai mengingatkan kita time bulan ramadhan ni kan
DeleteSalam singgah petang kaknor...wahh...sedapnya tu kak...makan time2 cuaca panas macam ni...nyam..nyamm...
ReplyDeletekadang2 yg simple2 ni lebih sedap kan Mardiah drpd yg hebat2 haha
DeleteBoleh try buat ni..memang tgh cari idea nak habiskan jagung ni..thanks for idea ye kak noor.
ReplyDeleteur welcome shima, dah boleh sngt tu buat pengat tu, kalau nak yg goreng2 boleh jugak buat cucur jagung ala2 cucur udang tu..
DeleteSedapnya... Buat minum petang
ReplyDeletesalam kak noo, terliur kak ruby tengok, nak wat pisang pula tak deeeee....
ReplyDeletemasuk peti ais..baru makan..lagi nikmat kak...yan stail :-P
ReplyDeleteSedapnya...dah la duk rasa nk mkn dessert yg bersantan dan berkuah..terus terliur ni kak noor
ReplyDeletekalau disuruh memilih, saya lebih suka pengat ubi kayu...
ReplyDeletesedapnya pengat pisang tanduk campur jagung....jagung dh dibeli tadi...pisang pula terlupa...kalau tidak dh boleh cuba...tq resepinya.
ReplyDeleteya ampun..sedapnya *drooling*
ReplyDeleteassalam..
ReplyDeletesedapnyer kakkk...saya pisang tanduk tu biasa buat cucur jerr...hehehe
Ni kira jajan bw jugaklah ni yeh KN hihi....
ReplyDeleteLama tak buat pengat pisang ni. PIL bukan main suka lagi pengat pisang ni tau KN. Tp tak pernah pulak buh jagung
Saya kalau dapat ni semangkuk, terus diam bawa diri dengan happy. Tak kacau orang lain dah, kak! :)
ReplyDelete