Red Velvet Brownies Cheese Moist & Mantop
Assalamualaikum dan salam isnin semoga semua nya sihat walafiat ya disamping tugasan harian. DiBrunei Darussalam hari ni sambutan National Day jadi memang cuti lah, jadi agak santai sikit kat rumah, tak kelam kabut menyediakan makanan untuk yang sekolah, dapat update brownies cheesecake yang tertinggal masa Cny baru ni. Ini lah dia brownies cheesecake yang di tempah oleh customer. JOm tengok resepi kalau ada yang nak mencuba..
Sebenarnya resepi ni kaknoor sekodeng dari blog SHIELA SPICES memang menjadi-jadi dan sedap brownies ni tak jemu di makan dengan "kemoistsan" dia tu haha, lagi sekali kaknoor share kan resepi SHIELA disini ya halal tau!!
Red Velvet Brownies Cheesecake
Bahan-bahannya
250gm butter
½ cawan minyak jagung
2 sudu besar serbuk koko
200 ml yogurt biasa
1 ¼ cawan gula kaster
2 biji telur grade A
2 cawan tepung kek
1 sudu teh vanilla
1 sudu teh bicarbonate of soda
1 sudu teh lemon/cuka
1 sudu teh pewarna gel
Cara-membuatnya
1. Cairkan mentega dan minyak jagung dengan menggunakan double boiler, sejukan.
2. Ayak tepung kek dengan serbuk koko
3. Pukul gula kaster dan telur sehingga sebati,masukan campuran mentega dan minyak jagung, gaul sebati.
4. Tambah yogurt yang telah di campur pewarna merah pukul sebentar hingga rata.
5. Campurkan tepung sedikit demi sedikit dan adun lah sehingga rata masukan vanilla kacau rata.
6. Asingkan 2-3 sudu besar untuk lorek.
7. Masukan cuka dan soda bicarbonate dalam bekas kecil, kacau dan tuangkan dalam baki adunan dengan cepat.
8. Sediakan loyang kek yang sesuai masukkan adunan dan ratakan, dan bakar lah dengan suhu 200'C selama 40 - 50 minit.
Bahan Lapisan Cheese
350 gm cream cheese
1 cawan gula icing
1 biji telur grade A
1 sudu besar jus lemon
Cara membuatnya
1. Putar cream cheese sehingga berkrim masukan gula icing dan putar lagi sehingga sebati.
2. Masukan telur dan putar sehingga berkilat, tuangkan jus lemon, kacau rata.
3. Tuangkan di atas cupcake yang telah di bakar tadi sehingga habis dan loreklah dengan lebihan adunan merah di atas nya.
4. Bakar lagi sekali selama 20 minit dengan suhu 200’C atau sehingga adunan cheese keras.
5. Rvc dah boleh di santap.
Selamat mencuba pada adinda - adinda kaknoor ya, memang sedap gerenti dan tak rugi makan benda yang sedap-sedap ni kan.
Red Velvet Brownies Cheese Moist & Mantop
Reviewed by Unknown
on
February 23, 2015
Rating:
wow sedapnya
ReplyDeleteinsya allah anum sedappp coz moist sngt i likeee
Deletesedapnya... :)
ReplyDeletesalam singgah kak noor..
terima kasih sudi follow Ira..
thanks Ira sudi singgah sini ya alhamdulillahhh lazatt
Deletecantik sangat rv brownies akak tu..nyum2
ReplyDeleteyang penting sedap wana kannnnn
DeleteWow..nampak sedap,kak..berapa lama masa untuk sedia sehingga siap masak ni,kak?
ReplyDeletelama jugak Ibunoey lebih kurang 2 jam jugak ni dari preparation hingga siap
DeleteYes! Btul kak...sngt2 sedap...sy pun dah try resepi k.shiela ni...tak dan nak buat entry jer....hehe...
ReplyDeleteyalah syifa, akak kalau buat utk orang mesti buat lebih sebijik utk orang rumah ni kalau tak kesian kannn dok tengok ornag makan sedappp hahah
DeleteKak Noor di Brunei ke....mati2 ingatkan kak Noor di Malaysia huhuh
ReplyDeletered velvet...kek kegemarang tuuu....ishh...kalau kak Noor stay di semenanjung ni sanggup g order dari akak nih
ya Allah k noor,red velvet ni favourite sy tau..haishh!
ReplyDeleteMeleleh-leleh air liur ni...
ReplyDeleteTerliur dah ni. sedapnya!!! bilala nk try buat
ReplyDeleteWahai kekanda,
ReplyDeleteAndai ditakdirkan adinda berjaya menumpaskan kemalasan adinda, akan adinda usahakan untuk mencuba resepi yang kekanda kongsikan ini ye. Jazakillah khairan kathira wahai kekanda... hihihi... terbangsawan pulak.
Cantek nyeee...kalau sy msti syang nk makan..tenung jerr hahahaha
ReplyDelete