Biskut Kepingan Kacang Rangup Dari Blog Farah Terbaik Lah
ASSALAMUALAIKUM
Salam sejahtera untuk semua nya yang masih sudi singgah di blog kaknoor ni.
Hari ni kaknoor nak kongsikan resepi mudah yang kaknoor ambil dari blog FARAH dah lama Farah buat tapi kaknoor yang baru mencuba memang sedap dan ranggup kalau siapa yang suka kekacang, jadi kudapan masa tengok tv memang terlajak laris ni.
Resepi Mudah Biskut Kepingan Kacang Rangup
Bahan-bahan yang diperlukan:
Bahan A
- 2 biji putih telur Gred A
- 65g gula kastor
- 25g marjerin/mentega yang dicairkan
- 1/2 sudu teh esen vanila/esen kopi/esen strawberi (Ikut citarasa kalian. Saya pakai esen kopi. Itu yang warnanya agak gelap.)
- secubit garam
Bahan B
- 50g tepung gandum, diayak terlebih dahulu
- 50g kepingan/hirisan badam
- 50g biji bunga matahari (sunflower seeds)
Langkah-langkah Penyediaan:
- Pukul putih telur hingga kembang. Masukkan gula sedikit demi sedikit sehingga semua gula larut diikuti dengan garam, esen dan mentega cair.
- Masukkan tepung ke dalam adunan. Akhir sekali masukkan badam dan biji bunga matahari. Kacau sehingga semuanya sekata.
- Ratakan aduanan ke atas dulang yang telah dialas dengan baking paper/silicone paper. Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 15 - 20 minit. Bergantung kepada oven masing-masing. Adunan akan bertukar kuning keperangan. (Saya punya jadi coklat gelap sedikit sebab warna dari esen kopi.)
- Sejukkan di atas redai. Sedia untuk dikunyah! :)
Sedikit tips
Elok pakai silicone paper ia nya tak melekat, kalau pakai baking paper biasa susah nak tanggalkan di bawah nya tu, tak tau pulak kaknoor kalau ada baking paper yang tak melekat, sebab mula nya kaknoor takde silicone jadi alas dengan baking paper memang trouble sikit lah bila nak tanggalkan kepingan badam ni.
Ada dua guard sedang nunggu minta izin dulu kalau nak ambik tau hahaha
Jom kudap-kudap depan tv mesti habis sebalang ni, kalau dapat pada tukang masak veteren ni sebab tukang masak ni hantusss kashanggg!!
Biskut Kepingan Kacang Rangup Dari Blog Farah Terbaik Lah
Reviewed by Unknown
on
January 07, 2016
Rating:
Wah simple tapi khasiat sebab bijirin jugak kann haha ada 2 guard tu ;)
ReplyDeletedari jauh tu guard tu BabyP hehe mmg kaknoor fav sngt kacang mcm ni
Deletesamalah kita kak noor, ana pun sekarang suka sangat ada kekacang dalam makanan.. sedap je menguyah :)
ReplyDeletewah geng lah kita Ana sukakashangg sehati ni kalau dok mmg berebut lah ni
DeleteHihihi... rajin... mmg rajin.
ReplyDeleteSy bli kt kedai je biskut2 ni.
Hi hi hi
Samalah dengan kak yan..
Deleterajin ke huda kaknoor hahaha
Deletesbb dh ada bahan yan tulah jd rajinnn
DeleteRajinnya akak buat biskut..yn buat biskut time raya je
ReplyDeletesygkan bahan yan dripd expired kan baik buat mcm ni larisss
DeleteBab pukul telur putih tu...erm memang gagal..huhu
ReplyDeleteitu lah yan kena expert pukul telur dulu lah kalau asyik gagal yan
Deletetengok tv sedap menguyah ni kak nor
ReplyDeletebetul sngt lea tk sedo habis sebalang ni
DeleteKak Zai suka makanan yang ada kekacang. Simpan dulu resepi tq noor.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletesalam , rajin nya kaknoor, yana dah start malas :D
ReplyDeletekekacang tu kena panggang dulu tak kak noor?
ReplyDelete