Pulut Kuning Gulung Berinti Serunding
Assalamualaikum dan salam kamis untuk semua yang sudi singgah sini.
Hari ni kaknoor nak makan pulut lah ada yang nak join tak ni??
Memang sedap pulut gulung serunding ni, apa lagi kalau serunding free kita cuma masak pulut je
Nak makan mesti nak yang cantik-cantik jugak selain dari kita sendukkan letak dalam pinggan
Lepas tu letak serunding kat atas, kenapa tidak buat macam ni lebih cantik di pandang.
Idea ni kaknoor ambil dari blog KAK RUBY KAYUMANIS kebetulan dah serunding dalam frezer
Jadi rajin - rajin lah masak pulut dan gulung.
PULUT KUNING GULUNG BERINTI SERUNDING
Bahannya
500 gm beras pulut
2 cawan santan
1 sudu teh serbuk kunyit
1 keping asam keping
1/2 sudu teh garam
serunding secukupnya untuk inti
Caranya
Cuci bersih beras pulut, kemudian rendam bersama kunyit, asam keping dan air, air biar lah menutupi beras pulut selama 1 malam.
Toskan beras dan buang asam keping, panaskan kukusan, bila air sudah mendidih, kukus lah beras pulut hingga masak. Sementera itu satukan garam dan santan kacau hingga garam larut.
Bila pulut sudah masak, masukkan kedalam bekas besar dan masukkan santan secara sedikit demi sedikit sambil dikacau sehingga sebati. Kukus pulut sekali lagi selama 10 minit, ini supaya pulut tahan lebih lama. (tidak cepat basi).
Ambil pulut ratakan diatas loyang, ratakan dalam ukuran 11in x 7 in, kemudian letakkan serunding diatas pulut ratakan, gulung macam nak buat kek gulung.
Potong gunakan pisau plastik. *dalam 500gm pulut dapat 2 batang pulut gulung
Mesti ada yang teruja tengok close up pulut ni kan!!!
Sebenarnya kaknoor buat separuh saja dari resepi diatas dan gulung dalam daun pisang.
Ini lebihan yang di ambil untuk di jadikan model dalam pinggan tu.
Kesian kan jadi kaknoor letakkan jugak lah takut kecik ati pulak lebihan ni heheee...
Jangan marah hahh..............
Pulut Kuning Gulung Berinti Serunding
Reviewed by Unknown
on
January 21, 2016
Rating:
saya teruja
ReplyDeleteboleh lah start golong2 Seri
DeleteSedapnya. Nak cuba juga.
ReplyDeletesedap PMDR senang nk mkn ngap je tkyh nk cicah ke apa2 lgi
Deletekak nor saya memang penggemar pulut. setiap jumaat mesti pergi pasar malam beli pulut kuning dengan rendang limfa
ReplyDeletewah ada geng kaknoor ni Lea suka pulut waalaupun apa pun janji jenis yg masin2 ni kan
DeleteCanteknya bila dah digulung camni...kalau buat untuk majlis2 ni ok gak kan...tentu teruja orang nk makan
ReplyDeletecantik kan saniah hehe terangkt bakul lah pulak
Deletebetul lah tu sesuai utk majlis tkyh potong terus amik ngap je
Hee... menariklah KakNoor. Cantik macam kek gulung
ReplyDeleteNak makan pun senang:)
boleh buat nanti utk jamuan senang kan tkyh potong2
Deletemenarik ja nampak...terus rasa lapar..
ReplyDeletethanks Arz M mmg sedappp pun pulut ni hehe
Deletewahhh! kak noor pulut kuning digulung pulak.. memang rare ni. :))
ReplyDeletesesekali biarkan kita jdi rare dari yg lain kan Lia
DeleteMakanan feberet...kak Zai ada beli beras pulut dan serunding daging masa pergi Kelantan tempohari. Nampaknya bolehlah buat projek.
ReplyDeletebuat kakzai jgn tunggu lama2 start je projek tu anytime hehe
DeleteNampak sedap tapi sayangnya SA x leh makan pulut...
ReplyDeleteeh yeke SA kenapa tkleh mkn pulut tu kesiann
DeleteKN saya jarang kukus pulut, selalunya tanak je hihi....pemalas sangat kan...
ReplyDeleteNanti bila bila nak trylah kukus pulut ni
mmg malas nk buka kotak kukusan kan Anom cyg sbb tu dok tanak jeee
Deleteperghhhh..terbaek lah kak...
ReplyDeletekaknoor pun ikut org jugak Ida ni
Deletesedappp anummmm
ReplyDeleteAs Salam kakNoor, kita ni macam berjanji pulak... semalam cheq buat serunding daging jugak. Husband habaq rumah bau macam hari raya :D
ReplyDeleteIngat nak buat pulut kuning, but kena cancel sebab baju macam dah terasa kesendatannya. I like the style gulung-gulung ni... sangat cantik x
walikmusalam Muna
DeleteYa Allah boleh sama no kita masak pulut sorang di brunei sorang nun jauh dinegara mat salleh sehati lah tu mknanya noo
makan lah sikit Muna walaupun bju sendat kesian kat pulut tu tukang masak dia tk makan
waah.. nampak marvelous lah kak norr..
ReplyDeleteboleh try nnt Ita utk menariks perhatian hehe
Deleteassalamualaikum kak noor
ReplyDeletemaaf. lama tak singgah
as always, gambo masakan kak noor sentiasa buat saya lapo
aduss...besok nak buat pulut jugalah
walaikmusalam Yy
Deletetimakasih diatas pujian nya dah kembg sikit ni,'tk susah pun masak pulut Yy cepat rendam pulut mlm ni
Tetiba terinspirasi pulak..hihi
ReplyDelete.good idea
boleh try yan gulung jgn tk gulung yan, jgn gulung tikar dh lah haha
Delete