Ubi Mentega Rebus Dengan Sambal Hijau Padang
Assalamualaikum dan salam jumaat yang barokah.
Menu simple lagi untuk tatapan semua.
Sebenarnya ni menu pagi semalam selepas bibik mengorek ubikayu dibelakang rumah dengan banyaknya. Yang paling cepat boleh makan ialah dengan rebus je, rebus pulak guna noxxa lagi cepat kan, dalam 3-4 minit dah boleh makan. Sementara menunggu ubi masak boleh masak sambal hijau ni. Pada yang suka memang sedap ubi kayu cicah sambal hijau ni. Ada jugak yang suka cicah kelapa parut jadi letak je dua-dua pilihlah yang mana satu bekenan.
Resepi sambal hijau ni kaknoor ambik dari blog
CIK MAT GEBU izinkan kaknoor letak di blog kaknoor resepi Cikmat ni ya.
Terimakasih banyak in advanced ya
BAHAN-BAHANNYA :-)
8 biji cili hijau, cuci dan toskan
20 biji cili padi hijau thai, cuci dan toskan
5 biji bawang merah, hiris
1 biji tomato hijau, dicincang
1/2 genggam ikan bilis, dibersihkan, cuci, tos dan goreng garing
2 camca besar jus lemon
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
CARA MEMBUATNYA :-)
- Kukus cili hijau dan cili padi selama 8 - 10 minit, angkat dan sejukkan. Kemudian tumbuk cili tadi bersama2 bawang merah hingga lumat. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis hingga sambal garing, gunakan api perlahan dan kacau selalu.
- Masukkan jus lemon, kacau dan tambah garam secukup rasa dan sedikit gula. Masak sekejap lagi, Akhir sekali masukkan ikan bilis goreng, kacau rata dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi atau ubi rebus...
Kelapa ni sudah di gaul dengan garam sedikit, yang tak suka pedas boleh cicah ni je, macam budak-budak lah jadi ni heee...
Tak payah nak story banyak memang confem sedap ni kalau ubikayu cicah sambal hijau.
Cepat siapa yang ada ubikayu boleh rebus guna noxxa cepat boleh makan tau haha
Memang pedesss sambal kaknoor ni boleh try siapa yang suka...
Ubi Mentega Rebus Dengan Sambal Hijau Padang
Reviewed by Unknown
on
January 22, 2016
Rating:
Salam singgah sini kak noor...sedapnya ubi tu...makan sambil cecah dengan sambal hijau padang...terasa kesedapannya kak noor...
ReplyDeleteselamat malam diana, mmg sedapppp pedas2 cicah ubi kayu kuning ni
DeleteSedap tu kaknoor.ada ikan masin lg sedap tu
ReplyDeleteboleh jugak kot makan dengan pekasam kan Lea
DeleteSalam Jumaat noor. Terliur kak Zai tengok ubi rebus dengan sambal hijau tu. Makan dengan nasi panas lagi perghhh.
ReplyDeleteboleh aje kakzai dgn nasi panas lagi lah terlajak larisss ni
Deletesalam jumaat, oo boleh juga cicah dgn sambal hijau ya
ReplyDeletekita yg buat dia Rai apa saja pun ok tak salah pun
DeleteSambal hijau tu yg buat kakak terliur KakNoor
ReplyDeleteKena cili hijau Thai memang kalau tak berairmata jgn cakaplah:)
betul tu kakzakie disini pun sama mesti stanbye cili thailand baru melelehhhh kan
Deletesedapnya
ReplyDeletesedap DP menu nostalgia ni org veteren je yg tau kesedapan ni hehee
Deleteni pun dh ckp sedap kak oi.... dpt layan time pagi2 utk bfast minum ptg syok jgk...
ReplyDeleteNor, menu ni tkde waktu kalau nak layan pagi petang malam pun ok je kan janji adoooooo
DeleteGeram betul tengok gamba makanan.. lagi2 gambar yg cantik gini.. :)
ReplyDeletegeram gmbr makanan ok jgn geram pd kaknoor dah lah Siti heehe
DeleteWah dah dapat bibik baru ye kak..alhamdulillah
ReplyDeletealhmdulillahhhh yan bibik baru bnyk kena ajar lah
DeleteSedapnya ubi rebus pastu cicah kelapa dengan ikan kering..nyum2
ReplyDeleteselalu lupa nk goremg ikan kering kalau ada ubi ni yan
DeleteBaru aje buat sambal hijau minggu sudah, KakNoor. Memang kenalah dengan anak tekak saya ni. Tapi bab ubikayu tu tak dapatlah nak menolong. Takda tanah nak tanam. Kalau nak, kena beli kat pasar pastu barulah boleh rebus!
ReplyDeletemmg sedap MD sambal hijau lgi pedas lg bestt
Delete