Resepi Kacang Pool/Foul Pertama Kali Buat Dah Setengah Abad
ASSALAMUALAIKUM
SELAMAT pagi dan salam sejahtera untuk semua nya.
HARI NI ada sedikit ruang untuk mengupdate blog kesayangan ni pepagi hari.
SIAP masak kacang pool ni terus membuat entry pulak kan..
ITU LAH kekadang sampai seminggu masak baru nak mengupdate.
TAPI hari ni ALHAMDULILLAH ada masa terluang jadi jangan lepaskan peluang ye dak!!
RESEPI ni kaknoor sekodeng dari blog RESEPI BONDA jom sapa yang teringin nak membuat nya tak susah pun dan yang best rasa nya sangat sedap pada tekak kaknoor lah, sesekali cuba makan yang sederhana berat ni ok jugak.
Resepi Kacang Pool
Bahan-Bahan:
1 tin kacang panggang dalam tin
400gm daging kisar = 2 keping daging burger
2 sudu minyak sapi atau butter
1 sudu serbuk kari daging
1 biji bawang holland (dipotong dadu)
2 ulas bawang putih (dicincang)
garam, gula dan air secukupnye
400gm daging kisar = 2 keping daging burger
2 sudu minyak sapi atau butter
1 sudu serbuk kari daging
1 biji bawang holland (dipotong dadu)
2 ulas bawang putih (dicincang)
garam, gula dan air secukupnye
Bahan Hiasan –
1 batang cili merah atau hijau
daun sup hiris tak de stok
telur mata separuh masak
daun sup hiris tak de stok
telur mata separuh masak
Cara Membuat:
1. Hancurkan kacang panggang yang telah dibuang air.Suka kacang bulat-bulat so tak hancur pun.
2. Panaskan minyak sapi atau butter hingga cair. Kemudian, tumis bawang holland dan bawang putih sehingga naik bau.
3. Masukkan rempah kari dan kacau. Gaulkan bersama daging kisar dan kacau sehingga daging masak.
4. Masukkan kacang panggang bersama garam dan gula. Selepas itu, masukkan air secukupnya jikalau nak berkuah lebihkan air.
5. Tunggu sehingga masak. Seterusnya, pecahkan telur dan masak telur sehingga menjadi separuh masak.
6. Hidangkan bersama cili, daun sup, dan juga roti bakar.
Letak cilipadi banyak lagi best pedes-pedes biar meleleh apa yang patut haha.
Dah rasa baru tau kesedapan kacang pool ni, rasa nya esuk lusa nak gi supermarket cari lagi kacang pool ni untuk stok, bila-bila teringin pasti nak buat lagi dan lagi.
Resepi Kacang Pool/Foul Pertama Kali Buat Dah Setengah Abad
Reviewed by Unknown
on
January 13, 2016
Rating:
assalamualaikum n selamat pagi Noor.dapat sarapan dgn kacang pool alangkah besnya..
ReplyDeleteitulah kakyon tk kenal maka tk cinta kan sedapppp bngtt
ReplyDeleteSaya nak save resepi ni kak noor...selalu tau beli je .Kalau buat sendiri tentu lebih sedap kan.
ReplyDeleteno hal saniah save je esuk2 buat tau
DeleteAssalam Kak Nor..sedapnyerrr...
ReplyDeletekat Putrajaya ni ade 1 kedai jual kacang foul ni..sedap gak..rm4.00 klu x silap 1 set ..x puas makan..kene buat sendiri gak nih..eekkeke
walikumuslm Juls
Deletekaknoor firstime makan buat sendiri sdp rupanya kannn puas hati dpt mkn bnykk
sedapnyaaaaaaaaaaaaa
ReplyDeletealhdulillahhh anum
DeleteAduhai KakNoor ngences kakak dibuatnya
ReplyDeleteKilat-likat kuahnya tu yg menggoda selera:)
Kalau kat JB ni kacangpool yg femes ada kat belakang bomba Jln Larkin.
yeke kakzakie
Deletennt lah bila ke Jb nk cari kt belakng bomba tu hehehe
saya tak pernah rase kak..serius.
ReplyDeletekaknoor pun firstime rasa mcm rugi pulak tk rasa dri dulu idzwa
DeleteOh menarik ni, best kut cicah dengan roti juga.
ReplyDeleteboleh cicah dgn roti fav Diana roti peranchis kw roti gardenia biasa pun ok
DeleteBiasa bunda buat cuma tumis kacang panggang jer....lepas ni nak letak daging cincang macam resepi ni pulak...nampak sedap sangat...Bunda ngan bapak suka makan roti dengan kacang panggang ni..
ReplyDeleteBiasa bunda buat cuma tumis kacang panggang jer....lepas ni nak letak daging cincang macam resepi ni pulak...nampak sedap sangat...Bunda ngan bapak suka makan roti dengan kacang panggang ni..
ReplyDeletemmg sdp bunda, pertama kali rasa mmg teruja nk buat lgi, dah lama sebenarnya nk buat tpi tk terbuat akhirnya hari ni dpt mkn terangkat lah bunda mesti try ni
DeleteKak Zai pun macam bunda tumis kacang aje. Tentu lebih sedap rasa dia kalau dicampur dgn daging kisar.
ReplyDeletebetul sngt kakzai ada daging kisar lebih sempurna rasanya boleh tey jugak kakzai nnt
DeleteAdoi pedas tu..cili padi ada dimana mana..huhu...
ReplyDeleteyan kat rumah semuanya hantu cilisss padi tolak sorang je haha
Deletesalam kunjung semula kak...
ReplyDeleteaduh2 sedapnya nengok kacang pool akak tuh...
selalu kalu beli kt kedai mkn tak terasa kacangnya... ni nmpak lg kacang tuh msti syok layan
hai Nor, akak tk blend kacang jadi mmg nampak lah sebiji2 sebab nak rasa kacang sepenuh nya hehe boleh dtg lagi kat kedai akak kalau nk rasa kacang yg ori ya Nor
Deletesuka makan kacang pool ni. nak kena try buat jugaklah ni
ReplyDeletemesti try Lea kalau suka rugi tk rasa kesedapan si pool ni
DeleteSedapnya kak noor..
ReplyDeleteTeringin nak buat..
Save dulu..
hai yati, save no hal tpi mesti buat tau haha
DeleteSalam KakNoor yang jauh lagi dirindui ^_^
ReplyDeleteApa khabar? Sihat?
Saya ni baru sekali makan kacang pool tapi yang dibelilah, KakNoor. Yang dibuat belum ada dalam perancangan lagi. Hehehe!
walikmuslam MD lagi dirindui ke ni mcm tak caye je hehehee
Deleteapa pun mesti bersangka baik kan alhamdulillah kaknoor sihat2 saja
MD mmg lah mem mana boleh buat sendiri, lain lah kaknoor ni tukang masak hehee
tak kisah lah janji makan kacang pool kan buat ke beli janji masyukkkkkk
ini mesti sedap sampai nak buat stok kacang panggang di rumah
ReplyDeleteyalah tu neida sedap snagat jadinya nak makan berkali-kali lah sampai jemu baru stop
DeleteSaya dah beli kacang foul dlm tin ni tau KN....lama dah 3 bulan lepas kot. Mmg teringin nak buat sebenarnya...
ReplyDeleteSaya dah beli kacang foul dlm tin ni tau KN....lama dah 3 bulan lepas kot. Mmg teringin nak buat sebenarnya...
ReplyDeleteaduhh hainom dah beli 3 bulan ada rasa nak buat lagi ke? kang expired rugi tu hainom cepat amik resepi ni dan try sedap tau rugi tak buat
Deletetak pernah rasa.. tapi memang tak boleh buat laa.. anak no.2 tak boleh makan kacang pool nih sbb dia ada G6PD..
ReplyDeleteohya Eyda G6PD tu sakit apa tk faham kaknoor
Deleteशिवपाल के शिकार बने युवा नेताओं को मिला अखिलेश का ‘वीटो’
ReplyDeleteReadmore todaynews18.com https://goo.gl/YE0Wyp