Homemade Kerepek Ubikayu Nyammssss
Assalamualaikum dan selamat petang.
Ini adalah kerepek dua tiga hari lepas selepas bibik lepas geram mengorek ubikayu di belakang rumah, kalau buat kueh lain yang kukus ke bakar ke memang kurang mendapat sambutan oleh anak-anak kaknoor ni, tapi kalau buat kerepek gini memang laju je licin. Jadi yang kukus panggang bako tu buat jugak tapi sedikit je sekadar untuk orang veteren ni yang terhingin.
Yang mudah ni jugak di cari oleh diaorang ni , tapi ok jugak kan mudah dan senang dan cepat jugak habis.
Bahan nya
Ubi kayu, garam dan minyak secukupnya
Cara nya
1. Kupas ubikayu, cuci bersih
2. Hiris nipis atau guna mandoline yang khas untuk kerepek ni
3. Rendam dalam air garam dan sedikit kunyit dan tos kan.
4. Goreng dalam minyak yang banyak sehingga kekuningan angkat dan tos kan.
5. Taburkan dengan cili flakes atau makan begitu saja pun dah sedap.
6. Simpan dalam bekas kedap udara.
Seruis cakap tak sampai dua hari habis ni kerepek kaknoor walaupun dapat dua balang besar, sebab sorang bawa kebilik untuk ngap-ngap, sorang lagi bawa ke ruang tamu utk jajan sambil tengok tv haha
Esuk lusa suruh bibik cabut lagi ubikayu tu biarin hari-hari makan ubikayu selagi tak jemu kan
Yang nipis memang sedap krup krap bunyi dia bila kita makan.
Tak sedar sebalang habis, apa lagi kalau ada pedas2 sikit memang terangkat, tak pandang orang lain dah bila makan ni. Itu lah nak sedap ni tak perlu yang terlalu complicated kan, yang simple macam ni pun dah kalau kita goreng dengan kasih sayang memang sedap gilerrr...
Homemade Kerepek Ubikayu Nyammssss
Reviewed by Unknown
on
January 25, 2016
Rating:
Salam singgah sini kak noor...memang sedap ni kak noor...makan sampai bunyi ² krup krup tu kak noor...hihi
ReplyDeleteselamat petang diana, dah habis sebalang baru dapat online lagi ni hehe
DeleteNyum2..sedapnya...krup krup :D
ReplyDeleteYg next batch..bole la hantar sini. Tak cukup tangan, balang saya tadahkan :D
kalau Fidah dalam brunei mesti akak hangkut dua tiga balang hantar tkyah nak tadah2 tangan lagi :)
DeleteAslmkm Kak Noor
ReplyDeletenak tempah 15 kilo kerepek..haha
harus tambah geram bibik mencabut ubi kayu..haha
waalikmuslam Ana, amboii sampai 15 kilo U adoiii biar bibik merajuk menggoreng nanti hahaa
Deletefav cheq...
ReplyDeletemakan depan tv mmg keja kunyah jer
kat sini mmg rare la nk jmpa
kecuali ubi maneh tu jer ada
keropok ubi maneh tk best lady haha ubikayu baru best keraihh
DeleteSalam singgah Mak Tok... Pekabo? Jgn mkn byk sgt ubi... Hangin... He he he...
ReplyDeletewalaikumuslm SS Kabo warasss timakasih SS masih ingt kaknoor insya Allah jgn naik hngin sudah lah kan
DeleteSEDAPNYA KRUP KRAP SEDAR DH HBS SEBALANG KREPEK UBI YA NOOR..XPA NANTI GORENG LAGI..
ReplyDeletesemua nya fav ubikayu nk buat cemana kena berkali2 gorenglah tu
DeleteSalam singgah KakNoor!
ReplyDeleteKakNoor ni masak apa pun sedap. Ubikayu yang simple macam ni pun sedap apatah lagi kalau resepi yang complicatedkan...
Tetiba nak cari kerepek ubikayulah, KakNoor! Nak buat kudapan masa blogwalking :)
hahaha MD yeesss kudapan masa blogwalking terlupa nk tulis lah jom cari kerepek lgiii
Deletekalau di buat kerepek gini kak... hari2 layan pun tak jemu
ReplyDeleteyalah Dana mmg tak jemu tetiba habis seblang
Delete