Ikan Masak Cuka
Assalamualaikum dan salam pagi isnin untuk semua !!!! diharap semua nya sihat2 walafiat disamping tugasan harian kita baik yang wajib atau yang sunat makroh segala,buatlah apa saja kegemaran kita asal jangan abaikan yang WAJIB ya adik2 semua!!!
HARI ni akak nak kongsikan resepi ulangan yang tak jemu dimakan dan menjadi kegemaran orang belah2 UTARA sana iaitu masak cuka dan menjadi kegemaran seisi rumah akak jugak walaupun dah tak tinggal di utara lagi hee,paling tidak seminggu sekali mesti buat masak cuka ni..
Jom terus tengok resepi yang agak mudah ni..
Bahan2nya
Beberapa ketul isi ikan ( tak kisahlah ikan apa digaulkan garam dan kunyit dan goreng)
1 inci halia dihiris kecil memanjang
7 ulas bawang merah di belah dua
5 ulas bawang putih jugak dibelah dua
1 sudu lada hitam di kisar kasar
1 sudu jintan manis di sangai dan di kisar
1 1/2 sudu cuka
sedikit kunyit serbuk, biji sawi,cili padi dibelah
minyak,garam dan gula
Cara nya
Panaskan sedikit minyak tumislah, halia,bawang merah dan putih masukan biji sawi dan bahan kisar dan tumis lah sehingga wangi masukan sedikit kunyit serbuk,cuka dan air secukupnya
Sudah mendidih masukan ikan yg telah digoreng dan cili padi yg di belah jugak garam dan gula sedikit
Masak cuka ni rasa nya mesti ada rasa masam,manis dan masin,jadi kalau buat belum cukup salah satu nya boleh lah tambah apa2 yang kurang ya,kalau tak, tak kick lah masak cuka tu tau!!
Boleh jugak ditambah kacang panjang yg dipatah2kan didalam masak cuka ni
Seeloknya masak cuka ni dibuat dan disimpan semalaman baru best dimakan,menjadikan dia lebih MESRA gitu ..
Ikan masak cuka dah siappppppppp dah boleh makan dengan nasi lah panas ke sejuk boleh lah dilayan kalau ada yang suka pedas boleh gigit tu yang atas dua tiga biji tu baru menendang sikit heee
Ikan Masak Cuka
Reviewed by Unknown
on
June 25, 2012
Rating:
Salam kak Noor,
ReplyDeletelama dah x mkn masak cmnie....mak sy dulu mmg suka masak nie...:)
wllimusalam syifa cayanggg,kalau dekat akak nak hantar lah semangkok ni banyak ni dibuat utk tenghari dan malam hee,betul sesangat aruah mak akak pun suka sngt masak ni tulah akak pun suka bebeno dngn masakan ni
Deletetq pun dh lama x masak mcam ni nnti nat wat lah
ReplyDeletesila kan Kesuma akak mmg tak pernah miss ni cuma tukar2 ikan je tapi resepi nya sama..
DeleteMasa duduk Kedah hari tu, selalulah beli lauk ni.. tapi nak masak sendiri tak pandai.. walaupun sebenarnya simple je ...
ReplyDeleteChe Mid..
Deletemmg fav orang Kedah ni masakan ni baik oran gtua ke muda mmg suka masakan ni simple saja boleh lah try nnti ya hee
kat pantai timur belum pernah jumpa lagi masakan macam ni kak noor..bboleh la cuba nanti..bahan2 pun senang... semua dah ada tu ;))
ReplyDeleteyalah cikwan belah utara mmg famous sesangat ni biasalah orang Kedah makan yg simple mimple ja tak macam orang pantai timur kan makan yg grand2 heee
DeleteYa Allah kak ... nilah lauk yg selalu arwah mak masak kalau ada kenduri...dan skrang dah jadi menu wajib pulak kat keluarga abang n kakak. manakala utk adik kepada abang n kakak2 tu (ucu le..hihi) kekadang jer sempat masak..
ReplyDeletetapi akak punya mesti sedap ni...
Ucu cayang..
Deletenak tanya Ucu orang sebelah mana ni?? utara selatan timur barat ??? kalau utara mari mmg nilah fav orang2 kampong masa kenduri pun ornag buat jugak,kesian adik kpd abang2 Ucu tu kan ehee sesekali je merasa,tapi kalau adik abang Ucu tu dekat sini boleh tukar dengan kek dia yg grand tu
t memang suka ikan masak cuka ni. tapi dok try buat tak sesedap yg mak buat. mak T suka wat ikan masak cuka ni ngan ikan darat. Ikan apa ntah yang banyak sisik tu. yang orang dok wat pekasam. memang sedappppp....
ReplyDeletekalau abang sulung t, dia makan bertambah tambah nasi tau.
kalau buat dgn ikan darat mmg lebih sedap T akak pun suka jugak tapi disini susah nak cari ikan darat jadi ikan laut pun boleh lah tu bertambah jugak nasi heee
Deletebetoi la k Noor...org utara mmg suka msk cuka ni..arwah abah n tok sy org kedah..suka beno mkn masak cuka..tringat pula kt depa!
ReplyDeleteUmmi....tidak syak lagi kalau utara mari mmg dah sinonim dgn masak cuka ni budak2 pun suka tau bukan saja oran gtua hee mungkin sbb dah dari kecik2 dok tnegok masak cuka ni kot jadinya mmg suka bebeno lah depa tu
ReplyDeleteRasanya macam pernah masak ikan bubuh cuka tapi tak ingat apa nama masakannya he he hehh
ReplyDeleteSalam ziarah....wahhh sedapnya...
ReplyDeletesalam kak Noor...syedapnye...opkos laaa kena gigit sekali cili padi tu...baru terangkat kan.
ReplyDeletetgk lauk ni...terasa rindu arwah tok. special lauk dia untuk cucu2 ni...tmbh sambal belacan dengan ulam2...
ReplyDeleteYummy...xpernah masai mcm nie lg...
ReplyDeleteSy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye📢😉
ReplyDeleteAssalamualaikum salam sejahtera warga group📢
1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit gout kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.
2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba saya ni. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺👍🏻
3) banyak pengalaman dah saya berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.
4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dan lain lain
5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.
Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .💪🏼
▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
..........................................................................
▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
....................................................................................................................................................
▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah semakin sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
..........................................................................
▪️ Kanser Limforma B - cel tahap 4
En Shahrizal Taib, 41 tahun, pesakit kanser Limforma b cell tahap 4 ketulan di paru paru 8 cm pernah kena tebuk paru2 sebab berair ,tahun 2020. Dia mula minum jus herba pada tahun 2021. Pernah jalani kimoterapi 8kali dan radioterapi 15kali. Dia minum jus herba ini semasa dalam kimoterapi dan badan terasa bertenaga, tidak mengganggu proses kimo malah amat memberi tenaga tidak seperti pesakit lain yg tak minum herba. Herba bukan beri tenaga saja tp merawat sampai sembuh.
Call order wasap@call- En Mohd Zuhairi Bin Noordin- 017-4687570