Puding Roti Karamel
ASSALAMUALAIKUM salam 2 June 2012 untuk semua adik2 blogger,jugak adik2 yang bukan blogger yang menjadi silent reader akak selama ini, sebab baru dua tiga hari lepas ada yang mengaku menjadi silent reader blog akak selama ini tak kisah lah asalkan masing2 happy dengan apa yg dia buat...
Hari ni dah hari sabtu happy weekend untuk semua diBrunei belum lagi start cuti sekolah insyaAllah lagi seminggu baru lah lega sikit tak payah jadi supir pepagi dapat jadi tukang masak sepenuh masa hahaha
Rasa nya tak payah lah cerita panjang yang penting resepi kan,sebenarnya ini second time akak buat karamel ni mula2 dulu karamel biasa je takde roti,biasa lah first time belum pandai karamel nya agak pahit sebab terlebih lama kat atas api,tapi yang ni agak keras sikit lah rasa nya entah lah tapi boleh makan dari buang kan baik habiskan masuk peyot heee
Resepi ni akak ambik dari blog My Resepi
Bahan A
5 biji telur
1/2 tin susu cair
1 camb tepung jagung
1/2 tin air
7 keping roti gardenia
1 cawan gula ( secukup rasa)
1 camt vanilla
Bahan B
2 camb gula pasir + 2 camb air (dihanguskan)
2 camb air
Bahan C
2 keping roti (didadu)
coklat chip / ceri secukupnya
* Kak Noor tak masukan bahan C sebab dah kehabisan roti jadi hanya setakat bahan B sja hee
Caranya
Bahan A di blend sehingga hancur
Gula dan air dihanguskan sehingga mendapat warna keemasan,kemudian tambah 2 camb air(hanguskan dalam loyang terus)
Masukan bahan A kedalam loyang yang ada gula hangus tadi
Taburkan bahan C * lupakan ok
Kemudian kukus sehingga masak
Setakat ni belum lagi puas hati nanti nak buat lagi hahaa tapi memang boleh makan lah cuma agak keras sikit
next time nak cuba resepi yang lain lah yang guna sikit je roti baru lembut kot,kalau adik2 tau karamel yang sedap dan mudah please share ya!!!kalau yang banyak songeh pun tak mau jugak heee malasss..
Puding Roti Karamel
Reviewed by Unknown
on
June 02, 2012
Rating:
Selamat pagi Kak Noor cayanggg... macamana awan di Brunei... sama tak bentuknya macam di Sabah he he heh
ReplyDeletefirst time Amie buat karamel pun rasa pahit (perasan warnanya cantik), kali kedua, ketiga okey sudah... lulus! Tapi karamel ni leceh sikit ah... lembut sangat!
pagi jugak utk Amie tapi dah pukul 11 dah disini Mie baru ada masa masuk ofis lagi,eh tak tau pulak kuar tadi tpi tk tnegok awan pun kenapa Mie awan kt Sabah tu,sah2 tak tau perkembangan kan citer lah akak tak tau lah
Deletelembut tu yg best tulah kena campur roti sikit bagi sedang2 je tapi resepi akak ni banyak sngt roti kot keras lah pulak..
aduhai meleleh ayaq mata tgk puding karamel pepagi ni. lama sungguh tak buat. favourite ros ni cuma jarang2 buat sbb manis sangat.
ReplyDeletekalau knoor tanya yg senang, haha!!ingat saya yg ready made (xtau le ada ke dak @sini). masa kakak ros dtg brunei last year depa bwk yg dari arab. just didih sat je. siap!!!tapi honestly rasa xsedap, better yg wat sendiri lagi
tak pernah tengok pun yg ready made lah Ros disini..
Deleteish kalau tk sedap tak mau lah lebih baik buat seniri penat pun puas hati sedap kan Ros hee
akak selalu kurangkan gula supaya tk manis snagat..
i camb tu apa yea kak nor??
ReplyDeleteSweet H...
ReplyDeletecamb = camca besar lah sayang or sudu besar..
suka la puding roti karamel ni sedap... yang pentingnya puding ni manis semanis tuan empunya yang membuatnya hee...
ReplyDelete