Apam Nasi Salju Yang Gebusssss
ASSALAMUALAIKUM dan salam pagi selasa untuk semua...
DAH lama rasa nya tak buat apam putih bersih ni kan
KALAU dulu sebut je apam pasti kita terbayang apa tu warna putih
TAPI sekarang ni sejak pandai bermain dengan warna kita hampir terlupa dengan apam putih
APAM ni pun permintaan dari kawan akak katanya nak apam yang warna putih
JADI nya kali ni akak simpan lah segala kaler2 merah kuning hijau oren segala tu jauh2
BIARLAH hari ni kita makan apam putih bak salju yang pastinya sangat lembut.....
UNTUK yang ingin mencuba boleh lah try resepi ni akak dah buat banyak kali
MENGGUNAKAN resepi dan confem menjadi jadi
3 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1 cawan gula boleh tambah atau kurang ( pada tekak kak Noor dah ok manis )
1 peket yis mauripan
2 cawan nasi
3 cawan air
Kelapa parut putih secukupnya
Cara nya
Masukkan semua bahan2 kedalam mangkok besar kecuali nasi dan air,gaulkan dan ketepikan kejab
Kisar nasi hingga betul2 hancur dan campurkan dengan bahan2 yang di gaul tadi dan biarkan sebati
Perapkan selama 3 jam atau lebih sehingga adunan naik dan ber awan
Panaskan kukusan terlebih dahulu
Masukan adunan dalam acuan dan kukuslah selama 10 ke 15 minit untuk acuan yg kecil tapi kalau guna tray yang besar lebihkan masa kukusan lah
Dah masak gaulkan dengan kelapa parut yang telah dicampurkan sedikit garam
Lepas tu boleh lah dihidangkan dengan kopi kaw2 ke! teh kaw tarik ke! terpulang fav masing2 lah tapi bagi akak mestilah kopi kaw2 punyeee
Apam Nasi Salju Yang Gebusssss
Reviewed by Unknown
on
October 09, 2012
Rating:
Asslmkum Kak Noor.
ReplyDeleteLama tak makan apam. Biasa balik kampung ja baru makan apam. Tu pun beli ja..Hehehee..
bukan susah sngt nk buat tapi biasalah oran gmuda ni tak suka buat kueh yg gini kan Sue,beli pun beli janji apam kan
Deletesejuknya rasa tengok apam tu kak...teringin lak.
ReplyDeletenamanya pun dah sejuk Mar makan lagi dingin lah masyukkkkkkk je dalam peyot heee
Deletewow!! nampak cantik dan sedap tu..
ReplyDeletet.kasih follow saya..salam perkenalan di ucapkan..banyak yg boleh saya belajar dari sini... :)
salam perkenalan jugak dari akak Sidah ya..
Deleteala sikit2 je akak pun tapi boleh kira nya tak lah lapar sngt kalau masuk sini heee
Salam Kak Noor...betul2 gebus apam snow itu...sedapnya...Rahel suka makan,tapi jarang banget buatnya..
ReplyDeletewlikmlsam Rahel
Deletebiasalah Rahel kan lebih mesra dengan kek dan segala yg payah2 tu akak ni tak pandai sngt yg payah2 tu yg ni je pandai heee
Salam kak.
ReplyDeletePeberet sy ni....suka sngt apam nie....kdang buatnya bila x sabar tu....main ngap je walaupun x dak nyiurnya.....hehe.....
walikumuslam Syifa
Deletelama nya menghilang kemana ni?? yalah makan gitu saja pun sodap takyah nyoq pun
Kak Noor... ni fav kami ni kak, berketul2 kalau makan ni..sodap!
ReplyDeleteanak kak noor sampai suka apam ni sbb selalu akak buat hahaa Amie budak2 ni kena paksa dorang makan baru dorang suka heee
Deletesuper mengancam la kaknoor.mmg gebusssss
ReplyDeletebiar apam yg gebus Ina janji tuan dia kuruih heeee tak mau kalah jugak ni
Deletesgt gebus!
ReplyDeleteyes Mrs yg gebus tulah yg paling sedapppppppppp kan kan
Deletesalam syg kak nor,
ReplyDeletemmg zila x pernah buat apam nie..gebus gebas nampaknya..dh salin resepi..tunggu masa jew nk buat nie kak..kumpul smangat nie ..hehhehe gebus gebas tu kak nor:)))
salam cayang utk zila jugak,memang sedap si gebus gebas ni kalau lambat pasti kena kebas hahaa kemana pergi nya semangat waja tu zila cayang..
Deletesalam kak noor...suci lagi bersalju nampak kuih tuh...salin resipi siaaap! tapi nak makan sini dulu...naaak!
ReplyDeletewalikkumuslam mokwo boleh makan lah nak banyak mana pun kt sini akak sorang ja ni boleh lah sembang2 heee lepas tu baru lah mokwo buat apam ni akak kerumah mokwo pulak hahaha
ReplyDeleteSalam...memang peberet nekcik nii....satu lagi kalau nor tahu buat pakai air tapai..lagi wangi..tak sempat belajar dengan arwah emak dulu!!
ReplyDeletewalikumulsalam Nekcik..
Deleteterimakasih sudi singgah sini,air tapai takde masa buat ni lagipun susah dpt jugak kat sini kena gi pasar malam segala jadi guna apa yg ada kt umah saja lah,sayang lah Nekcik tk belajar dulu heee kalau tak boleh ajr saya pulak..
Salam kak noor!!! alahaiii kat sini pun apam jugak, bestnya tengok kelapa parut dia tuuu, sini pyh nak jumpa kelapa parut mcm kat mesia huhu... kalau kat mesia boleh parut sendirik sbb ada mesin parut kalau kat sini kena beli kat pasar tp takde org jual kelapa parut yg elok putih melepak gini sumenya kelapa parut utk buat santan huhu..
ReplyDeletewaduh..mmg dh nmpak ketara kegebusan apam kaknoor wat nih..conpem cedaap ek!!
ReplyDeleteHi Kak Noor, apam banyak cantik dan gebus. Sedapps....I suka dengan kelapa parut lebih sikit. hahaha
ReplyDeleteSalam dari Amelia