Sambal Tumis Telur Dahulu Kini dan Selamanya
ASSALAMUALAIKUM dan selamat pagi untuk semua rakan2 bloggers akak yang disayangi,walaupun tak pernah bersua muka tapi membaca tulisan kalian dah terasa kemesraan yang terjalin diantara kita,walaupun tempat kita tak sama di merata dunia ni, dengan berbloggers kita dapat menerjah dapur kenkawan dengan sekelip mata saja,dan dapat sekodeng apa yang kenkawan buat pada masa tu kan,itu lah canggihnya dunia masa kini,itu lah dunia tanpa sempadan MASYAALLAH
RESEPI akak hari ni hanya resepi simple yang tak lekang dek panas dan tak lapuk dek hujan, resepi yang palling digemari oleh anak2 akak,yang penting ada sambal yang merah2 tu,kalau kat umah akak sambal tumis memang laris sekali tak kira sambal bilis ke,sotong ke udang janji sambal,tapi yang paling diaorang suka ialah
SAMBAL TUMIS TELUR DAHULU KINI DAN SELAMA NYA
4 biji telur direbus
3 sudu cili kering kisar
1 labu bawang besar dikisar
2 ulas bawang putih kisar
1 sudu jintan manis goreng tanpa minyak dan kisar
sedikit pati santan
sedikit asam jawa
garam gula dan minyak untuk menumis
Tumiskan bahan kisar dengan sedikit minyak sehingga wangi,masukan cili kisar,air asam jawa,garam dan gula dan masaklah dengan api perlahan sehingga pecah minyak,masukan pati santan, boleh jugak tambahkan sedikit air dan terpulang citarasa sendiri nak pekat kurangkan air lah ya..
YESSSS sambal tumis telur dahulu kini dan selama nya dah SIAPPPPPPP dan boleh lah disantap dengan nasi panas, atau boleh jugak dimakan dengan roti pun SODAPPPPP...
Sambal Tumis Telur Dahulu Kini dan Selamanya
Reviewed by Unknown
on
October 03, 2012
Rating:
Salam mesra kak Noor,
ReplyDeletewalaupun sambal telur tapi ttp ngancam,,,,ada nasi lemak tak?
slam mesra kembali Mar
Deletedah malas nak berlemak2 dgn nasi putih pun sodapppp heee
As'salam Kak Noor :)
ReplyDeletebelum baca enri ct dah telan2 air liur 3-4 kali kak Noor hehehe. ct dan family memang suka sambal telur, apa sambal semuanya suka :)
wlikmslam Ct..
Deleteni menu kita2 yg belah utara sambal mesti ada punya setiap hari dan tukaq2 bahan utama dia ..anak2 akak kalau tkde sambal mmg ad ayg majuk jugak tak nak makan nasi haaa
waaaa sedapnya lauk gini kak nor....always sukaaa....tpsayang lak telur tuh...nk bt kek lg..haha
ReplyDeleteAnna hahaha memang lah tokeh kek mmg sayang nak makan telur,tapi cam akak ni suka masak telur simple dimple kapadia je hahaa
Deleteall time favourite ni .. baru je buat
ReplyDeleteMemang Mala telur satu tray jab ja habis kalau kat umah ni,macam2 depa suka dgn telur ni pendekata hantu teloqqqqqq lah
DeleteAssalam kak Noor syg.
ReplyDeleteWahhh header baru....cantik.
Betul kak,sambal telur dulu kini dan selamanya....prghh mmg sedap dan tak pernah jemu.
ohhh izwa lagi suka telur mata kerbau tu buat sambal :)
ReplyDeletesalam syg kak nor..owhh kena buh jintan sikit erk..wookeeyy nnt nk buh jintan cam akk jgk..slalu zila x letak..:) merah mengancam tu kak:)
ReplyDeleteKak noor...huhu...mmg betul ckp akak..dulu kini dan selamanya. .tengok smbal akak ni teringat kt satu2 arwah adik lelaki saya...feberet dia ni...tp yg plg dia suka telur tu mata kebau n ceplus masuk dlm samball.....hukhuk..sedih la plak....
ReplyDeletesalam kaknoor..mmg betui tuh..penghuni kt umah kita pun plg suker sambal telur..maknye lagi la suker sbb selain sodap..ianye sgtla sempoi utk dimasak kan..hehe!
ReplyDelete