Resepi Castle Pulut Kuning & Rendang Sodang
Assalamualaikum dan salam sejahtera untuk semuanya, hari ni internet kat umah sangat slow tak dapat buka laptop, terpaksa update blog guna hp jadi terhad gambar dan segala. Hari ni merajinkan diri masak pulut kuning dengan rendang Sodang( sotong + udang) jamu mata lagi lah ni kan..
Ini pulut castle ala Inggeris gitu kan, sebab castle mould tu dah lama beli jugak tapi belum pernah masak apa pun, dek kerana godaan kawan-kawan di Fb, terpikir nak masukkan dalam mould castle ni, so jadilah macam ni..
RESEPI PULUT KUNING
3 cawan pulut di rendam dalam air yang di letakkan sedikit serbuk kunyit kira-kira 2 jam
2 cawan santan
beberapa helai daun pandan
sedikit garam dan gula
CARA NYA
1. Panaskan kukusan sehingga mendidih.
2. Letakkan daun pandan sehingga menutupi dasar kukusan, dan masukkan pulut yang telah di tos kan.
3. Kukus lah lebihkurang 20 minit dan angkat.
4. Masukkan pulut dalam besen dan tuangkan santan, garam dan sedikit gula, gaul rata.
5. Kukus semula pulut selama 20 minit lagi sehingga pulut lembut.
6. Angkat dan pulut sedia di hidangkan bersama rendang ayam.
BAHAN RENDANG
1 ekor ayam sederhana besar di potong 12 potongan.(kaknoor ganti dengan sodang)
2 cawan santan
1 sudu besar kerisik
4 sudu besar cili kisar
garam dan sedikit gula
1/4 cawan minyak untuk menumis
2 helai daun kunyit
BAHAN MESIN
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 inci kunyit hidup
1 inci lengkuas
1 inci halia
3 batang serai
CARA NYA
1. Panaskan minyak, dan tumis bahan yang dimesin sehingga beraroma. masukkan cili kisar dan masak sehingga naik minyak.
2. Masukan ayam dan kacau sehingga air ayam kering tuangkan santan.
3. Masaklah dengan api perlahan dan tambahkan garam dna gula.
4. Bila dah santan agak kering tambahkan dengan kerisik dan daun kunyit.
5. Terpulang selera samaada nak rendang yang kering atau yang agak berair.
6. Dah secukup rasa boleh di tutup api dan hidangkan bersama pulut atau nasi putih.
Selamat menjamu mata malam-malam ni ya
Dan selamat mencuba pada yang rajin di dapur...
Resepi Castle Pulut Kuning & Rendang Sodang
Reviewed by Unknown
on
April 28, 2015
Rating:
hihihi...kreatif betul akak ini....jenuh saya cari apa sodang tu...mangkuk itik tu cantik duk atas castle...teringat cerita itik bertelur emas.
ReplyDeleterindu nak makan pulut....
ReplyDeletesedapnya
ReplyDeletesuka makan pulut ni. tapi nak membuatnya ada sedikit malas.
ReplyDeleteNanti saya datang dengan kereta kuda dan gaun kembang serta berkasut emas ya.
ReplyDeleteKreatif nya kak noor.. sodap tengok rendang sodang tu :)
ReplyDeletekreatifnya
ReplyDeletewow!!cantiknya!!..sayang pulak nak makan kalau dah deco lawa2 camni
ReplyDeleteWah kreatif betul noor....pulut pun boleh jadi castle inggeris.
ReplyDeletePulut makanan kegemaran kak zai.
Wah kreatif betul noor....pulut pun boleh jadi castle inggeris.
ReplyDeletePulut makanan kegemaran kak zai.
sdapnya kak..:)
ReplyDeleteadehhh...pulut...sedapnyerrrr....eh mcm kenal jer duck tu kak....bkn yg bli haritu ke kak noor?? menyebok jer nk tau hahahahaa
ReplyDeleteade pulak acu castle tu ye. nampak sdp. sy tak pernah lg makan rendang sotong ke udang ke.
ReplyDeletesedapnye...lama sudah sy x masak pulut...
ReplyDeleteKlakor la KN ni..tersengih sendiri tengok gambo ni..bleh pulok makanan org melayu di omputehkan..caya lah
ReplyDeleteKlakor la KN ni..tersengih sendiri tengok gambo ni..bleh pulok makanan org melayu di omputehkan..caya lah
ReplyDeletesedapnya pulut kuning..cantik.castlenya..kreatif.
ReplyDeleteAla... siapa tak kenal kreatifnya kak noor dgn hasil hidangan
ReplyDeleteKita ni dari jauh dpt jamu mata jadilah..
rendang sodang?.. kalau ayam plus udang jadi Adang ke??
ReplyDeleteingat apalah sodang tadi..suspen jer :-))
ReplyDeletealkisahnya...rendang sodang tu, sotong+udang..hehe
ReplyDeleteingat dulu ms kecik2, kalo smbut harijadi mesti arwah atuk buatkan pulut kuning :)
Kak Noor, nak castle juga,... :)
ReplyDeletebaru jer mkn pulut dgn rendang..
ReplyDeletehaah tak pyh tggu raya...nak mkn masak jer