Biskut Cerelac Pertama Kali Mencuba Demi Customer
ASSALAMUALAIKUM
Selamat pagi dan salam sejahtera untuk semua nya. Baru - baru ni ada customer yang bertanyakan pasal biskut cerelac ni, memang kaknoor tak pernah buat sebenarnya, jadi nya menggoogle lah mencari, nak buat yang paling sedap lah konon nya kan, sebab benda yang kita tak pernah buat, alhamdulillah cari punya cari dapat lah di blog
Terimakasih untuk puan punya blog memang sedap sangat biskut cerelac ni, maka nya kaknoor pun kongsikan resepi di bawah, siapa sudi boleh lah try ya..
RESEPI BISKUT CERELAC
Bahan-bahan
1 kg tepung gandum
1 bungkus tepung kanji (starch/tepung ubi kayu) = 400g
1 cwn setengah gula halus
1 buku butter = 250g
500gm minyak masak sapi
Susu Nespray
Untuk salut luar biskut: 1 cawan Nestum Beras Cerelac (tin warna biru) + 1/2 cawan susu nespray (gaulkan)
Cara-cara:
Campurkan minyak sapi dan butter dan gula halus dan pukul hingga kembang.
Ayak tepung gandum dan tepung kanji
Masukkan tepung yg telah diayak dan gaulkan ke dalam minyak sapi dan butter tadi, gaul hingga lembut.
Canai dan terap dgn acuan yg dikendendaki (biasa kat Sabah guna acuan bentuk bunga tuh)
Bakar dalam over macam biskut biasa
Bila dah masak, gaulkan biskut dengan Nestum cerelac beras + susu nespray itu tadi. SIAPPP!!!
P/s: - Bila adunan terlalu keras tambahkan minyak sapi, kalau terlalu lembut tambahkan tepung.
- Kalau nak sedap guna pure ghee tau.
Boleh testing untuk hariraya jugak ni, sebab ia nya cepat dan sedap. Rasa nya lebihkurang macam biskut makmur jugaklah tapi makmur di letak kacang dan diluar icing sugar, tapi yang ni di luar cerelac dan susu..boleh try lah kalau nak rasa ok...
Biskut Cerelac Pertama Kali Mencuba Demi Customer
Reviewed by Unknown
on
April 01, 2015
Rating:
MEMBISKUT PULA NOOR...BUAT BISKUT NI MUDAH N SEDAP...BOLEH TRY RESEPI NI...
ReplyDeletepermintaan customer kita ni ikut je apa depa nak makan kan walaupun 1st time buat
DeleteSuka makanan yg bernestum nestum ni...harum
ReplyDeletemacam baby2 lah rohah bila makan yg bernestum gini..
DeleteWana paling suka makan biskut ni dan ada permintaan customer nakkan biskut ni :)
ReplyDeleteohya wana sama lah kan kaknoor suka buat je tapi tak suka makan heee
DeleteTak payah tunggu raya Kak Noor. Kalau dah teringin buat aje ikut resepi yg Kak Noor bagi. Nampak sedap tu:)
ReplyDeleteyalah kakzakie selera orang ni tak terhad bila saja diaorang nak makan tukang masak ikut je..
Deletemacam simple je biskut nie :-)) ..
ReplyDeletekak noor pandai masak macam2 ada masuk kelas masakan atau memang belajar sendiri..sebab yan tengok cara akak macam akak belajar sendiri sambil2 sekodeng google..
psst kak..hati nie selalu berkata macamanalah org2 ni leh masak pelbagai masakan...
Hampir terlupa ada seketika biskut ni popular dulu-dulu.
ReplyDeletesy pon suka biskut nih sedapppp nyummmm hihihi
ReplyDelete