Tart Nenas Yang Paling Sedap Dan Gebu Resepi Liza Pg Brunei
Assalamualaikum dan selamat pagi untuk semua nya.
Pagi ni sekali lagi kaknoor nak kongsikan resepi tart yang sangat sedap, yang selalu kaknoor buat dan mendapat sambutan yang sangat hebat. Jom tengok resepi ni ya, memang banyak guna bahan dan tepung tapi berbaloii sebab hasil nya memang tak menghampakan.
Liza Pg memang seorang chef yang hebat, apa saja makanan yang dia masak memang selalu di tunggu oleh anak-anak akak kalau kerumah nya termasuk tart nenas ni memang sedapp, tak percaya boleh cuba.
Tart Nenas
Bahan-bahannya
250 gm mentega
300 gm tepung gandum
90 gm tepung kastad
90 gm tepung jagung
¼ sudu kecil baking powder
50 gm gula icing
2 biji kuning telur
2 sudu susu pekat manis
2 sudu susu tepung
Cara membuatnya
1. Satukan tepung gandum, tepung kastad, tepung jagung, susu tepung, gula icing dan baking powder, ayak dan
ketepikan.
2. Campurkan
susu pekat manis dan telur.
3. Masukan
mentega didalam bekas tepung, ramas-ramas kan sehingga rata, masukan adunan
susu dan telur.
4. Gaul
rata dan uli sehingga sebati.
5. Ambil
sedikit adunan, letakkan jem nenas didalam nya, dan buatlah bentuk bujur,
gunting tak putus di atas nya, griskan dengan kuning telur dan bakar pada suhu
220’C selama 20 – 25 minit.
6. Sedap
dimakan diwaktu sedang-sedang panas gebu sangat.
Disini kaknoor buat bentuk bunga terap dengan acuan bunga, letak dalam cup kertas, letak jem nenas, picitkan sedikit adunan utk tutupkan nenas tu supaya bila kita bakar tak terlalu keras jem nya.
Alhamdulillah memang sedap dan lembut tart ni, boleh try nanti untuk hariraya pada yang rajin mencuba resepi-resepi baru, tahun ni cuba semua nya kita try buat sendiri untuk elakkan gst yang beratus-ratus kan betul tak??
Tart Nenas Yang Paling Sedap Dan Gebu Resepi Liza Pg Brunei
Reviewed by Unknown
on
April 25, 2015
Rating:
Tgk pon dah sedap kak noor..
ReplyDeleteTgk pon dah sedap kak noor..
ReplyDeleteconfem sedap ni cheqda janjiiii hahah
Deletecantik tart nenas bentuk gini...
ReplyDeletecuba2 buat tart bunga ni P biasa nya I buat yg bentuk nenas tu ja
Deletesuka tart nenas.. memang layan klu makan.. sat ja habis t.. hehe
ReplyDeletekaknoor dulu2 mmg tak suka tart ni tapi skrg sejak pandai buat jadi suko lah pulak
DeleteTerima kasih noor kongsi resepi nanti kak zai c/p untuk simpanan. Hari raya boleh cuba.
ReplyDeleteTerima kasih noor kongsi resepi nanti kak zai c/p untuk simpanan. Hari raya boleh cuba.
ReplyDeleteboleh kakzai, cuba resepi ni mmg berbaloiii tau
Deletecomey lotehnye....selalu saya main short cut jer kak, main gulung-gulung.
ReplyDeleteakak malas nak gulung buat cam ni senang gak diana
Deletecomel..suami suka kuih tat ni..nnti boleh cuba..
ReplyDeletemesti cuba ummul nanti raya ya
Deletekak noor tayang buat terliur lak .. memang favorite la tart nenas nih.. insyaAllah kalo rajin nak raya ni nak buat hiiii
ReplyDeletejgnlah kalo rajin mesti rajin wani hahaha
Deletekalau raya ..tart nie yang dicari dulu... :-))
ReplyDeletebila jem termasuk gigi berlubang..aduhai ..sendiri mau ingat :-))
wah gebunya tart...sebalang boleh abis kat saya sorang je kalau macam ni :-)
ReplyDeletefeveret sy ni kak noor. kalau ry mmg cari tart nenas dulu.
ReplyDeleteAssalam. TErima kasih kak noor, kongsi resepi. Dah lama saya cari resepi jam tart yg sedap. Tak pernah lagi buat bubuh tepung kastad. InsyaAllah nak cuba. Terima kasih lagi sekali =).
ReplyDeleteSalam Kak Noor..tengok gambar pun dh membuka selera...sedapnya..nk tanya sukatan 2 sudu tu sudu besar @ sudu teh...tkasih..
ReplyDeletesudu besar eeda sorry ya terlupa nak tulis
DeleteTerbaiklah perkongsian ini !
ReplyDeleteTerbaiklah perkongsian ini !
ReplyDeleteSedap
ReplyDeleteSedapnya. saya peminat tart. tadi google terjumpa blog sis ni :)
ReplyDeletesedapnya kuih tat
ReplyDeleteantara kuih raya favorit selain samperit.. ahhh sedapnya
ReplyDeleteNampak menarik..boleh cuba resepi ni.. jmput singgah blog saya ea. Dirawanhartawan.blogsport.com
ReplyDelete