Lemak Kuning Pucuk Ubi Dan Ikan Masin
Assalamualaikum dan salam isnin untuk semua nya.
Hari ni kaknoor nak kongsikan resepi yang menjadi kegemaran veteren-veteren dan sesiapa yang suka kan menu ala kampongan. Kalau ke restoren kalau nampak sayur ni mesti ramai yang pilih sayur pucuk ubi ini kan daripada sayur cina kan!! kalau kak noor lah makna nya cinta sangat dengan sayur pucuk ubi ni walau dimana saja berada., disini kaknoor nak kongsi resepi yang selalu kaknoor masak di rumah, lemak kuning ikan masin.
BAHAN
Secukupnya pucuk ubi di rebus sehingga lembut
1 1/2 cawan santan
Secukupnya ikan masin apa-apa yang sesuai
BAHAN TUMBUK
5 ulas bawang merah
10 biji cili padi ( merah & hijau )
1 inci kunyit hidup
garam dan gula secukupnya
CARA
- Masukan santan dan bahan tumbuk dalam periuk dan masak lah sehingga mendidih, kemudian masukan ikan masin dan pucuk ubi.
- Pastikan masak dengan api yang perlahan dan kacau selalu agar tak pecah minyak.
- Masukan garam dan sedikit je gula untuk rasa yang lebih segar.
- Dah masak boleh lah di tutup api dan hidangkan dengan nasi panas dan sambal belacan
- WAH susah mau cakap lah...
Alhamdulillah kalau ada sayur pucuk ubi ni dimakan pulak dengan sambal belacan dan ikan masin atau ikan pekasam, memang terlajak laris nasik seperiok ni..
Lemak Kuning Pucuk Ubi Dan Ikan Masin
Reviewed by Unknown
on
April 06, 2015
Rating:
febret sangat dengan sayur pucuk ubi, orang kampung kan kak macam saya mesti suka, dalam seminggu sayur ini adalah 2 3 kali diulang tayang.
ReplyDeletehahaaha kan diana,ornag kampong mmg suka yg jenis macam ni sama lah, kita tak boring tapi anak je yg merungut kalau banyak kali dalam seminggu haha
Deletepercaya tak kalau saya cakap saya tak makan sayur kecuali pucuk ubi masak lemak cili api je saya boleh makan!serius..
ReplyDeletewah ni baru orang kampong real ni Idzwa, boleh geng ni, kalau ada pilihan akak pun akan pilih yg ni jugak tapi makan jugak sayur cina hehe
Deletekecur saya tengok gambar akak ni
ReplyDeleteyeke Nur macih yeeeee kaknoor terangkat ni
Deleteyang suka pasti sedap anum :)
ReplyDeleteKalau ada ulam petai ke lagi sedap kak Noor!
ReplyDeletetakde petai masa ni sweetie sabo je dulu..
DeleteSEDAPNYA..KENA TANAM POKOK UBI KAYA SENANG NK KUTIP PUCUKNYA BUAT SAYUR GINI...
ReplyDeletekat umah memang banyak tanam ni Paridah boleh singgah kutip hehe
Deletekak..yan nak nasi lagi...sedap lmak nie lawan ikan kering...tak payah lauk lain dah :-))
ReplyDeletetidak syak lagi lauk lain sorry dorry strawberry kannn yan..
Deletesdpppnya
ReplyDeletenor tak msk lagi ni...
sangat sedap Nor tak nampak tinga ni kalau makan
DeleteSalam kenal Kak Noor....sedapnyaaa mkn gulai pucuk ubikayu dgn ikan masin.
ReplyDeletesalam ukhwah jugak dari kaknoor atiesyang, ambik bau dulu ya..
DeleteSedapnye kak nor..lama sungguh tak makan lemak pucuk ubi ni..ikan masin, memang ngam sangat, serasi... ;-)
ReplyDeletebetul erny serasi bersama ni kan pucuk ubi dgn ikan masin
Deletetengok gambar smbil menelan air liur....gulppp...sedapnyeeee
ReplyDeletealolo sian deanna sampai berbunyi teetelan air liur yeee kalau dpt makan betul tak tau lah cemana lagi bunyi nya kannn
Deleteyummm
ReplyDeleteyummm
ReplyDeletethanks Nammi of coz...
DeleteAssalam kak noor,
ReplyDeletehat ni paling win
tambah2 makan time pepanaih kan akak
bertingkek2 pinggan iols tambah nasik tau3 :P
Makan dengan nasi panas bertambah-tambah ni.
ReplyDeleteTukang kebun punya pucuk ubi baru ada sedara datang minggu lepas booking untuk bulan depan untuk kenduri kahwin.
sedap nih kak noor.. kecur air liur nih menengoknya.. lama tak makan..
ReplyDelete