Solok Lada Yang Dah Tersalah Lada
Assalamualaikum dan selamat pagi semua nya, semoga bergumbira hendaknya di weekend ni ya, kaknoor memang agak busy di weekend ni sebab jiran kaknoor selang sebuah rumah dari umah kaknoor mengadakan majlis kawin anak nya, dari hari jumaat hingga ke hari ahad, so memang tersangat sibuklah, walaupun bukan anak kaknoor yang kawin tapi sebagai jiran kena lah ambik tau jugak kan dan tolong apa yang patut, nanti time anak kita kawin takde pulak yang datang menolong ye tak!!
Berbalik cerita solok lada ni, kaknoor memang dah post kan gambar ni di fb semalam, ada lah ramai yang komen kata nya merah nyaa, merah sangat lah dan macam2 merah lagi, kemudian tak lama ada lah seorang rakan yg inbox kata nya sebenarnya solok lada ni tak boleh buat sembarangan cili mesti yg hijau dan ada cili khas utk buat solok lada, sebelum ni memang kaknoor ingatkan asalkan cili tu besar memang sesuai lah nak buat solok lada, tapi rupa nya salahhh hahaa ada cili khusus. Itu lah kan sebenarnya yang ingin kaknoor tunjukkan dlm gambar ni ialah betapa besarnya cili yang kaknoor buat solok lada tu berbanding cili2 lain. Rupa nya dah tersalah tak pelah kalau kak noor tak post kat fb memang kaknoor tak tau rupa nya solok mesti cili hijau tau jangan buat cili merah hehe...
BAHAN NYA
secukupnya lada hijau sahaja dibelah dan di buang biji
1/2 cawan kelapa parut
5 biji bawang merah kisar
1 inci halia kisar
1 sudu besar lada hitam tumbuk
4 ekor ikan kembung diambil isi
sedikit garam dan gula
CARANYA
1. Campurkan semua bahan.
2. Perasakan dengan garam dan gula.
3. Kalau suka boleh letak sedikit air asam jawa utk melazatkan lagi.
4. Sumbatkan kedalam lada hijau dan kukus sehingga masak dalam 10-15 minit.
2. Perasakan dengan garam dan gula.
3. Kalau suka boleh letak sedikit air asam jawa utk melazatkan lagi.
4. Sumbatkan kedalam lada hijau dan kukus sehingga masak dalam 10-15 minit.
Kalau ada yang nak buat solok ni pastikan cili hijau yg khusus tau jangan sembarangan macam ni
Abaikan gambar cili merah ni ya hahaha
Kalau cili tu dah merah kita buat solok ni dia dah terlalu masak dan agak lembik, jadi berhati-hati tau, cari yang hijau, kalau tak de sabar tunggu sampai ada cili hijau, ni kes tak sabar lah ni, dah nampak cili tu besar dok ingat dalam hati memang solok ladaaaaa je hahaa
Solok Lada Yang Dah Tersalah Lada
Reviewed by Unknown
on
April 04, 2015
Rating:
tiada rotan akar pun berguna kak noor.
ReplyDeletedulu mmg ingat macam tu diana, tapi kalau ori solok lada mmg guna cili hijau, maknanya tiada chili hijau jgn buat dulu hehee
Deleteilmu baru ni kak noor.sy pun br tau yg solok lada ni kena guna cili hijau.sy solok lada pun tak penah buat.hehe
ReplyDeletesory kaknoor byk kali dh cuba masuk nk komen blog kak noor tak bley guna tab.guna hp ni ok pulak..
yeke PK takpe lain kali guna hp je, kaknoor pulak hp tk boleh tab ok je, macam2 masalah kan
Deleteyala PK kalau nk buat guna cili hijau tau
Kakcik selalu jumpa lada untuk buat solok ini bila ke Pasar Tani di Taman Tasik Permaisuri, Cheras. Tapi kakcik pandang je...tak beli pun cili segar tu... :)
ReplyDeleteyalah kakcik sbb tak fav solok kot, kalau kaknoor pandang cili besar2 mmg ingat nak buat solokkkk je
DeletePernah merasa sekrg kak noor masa first time beli nasi kerabu di kem askar kt miri..dia guna lada warna merah..pelik juga sbb selalu mkn yg hijau..almaklumlah kat sana susah nk dapat
ReplyDeleteitulah cheqda kalau kawan kak noor tak bgtau mmg ingat solok ni boleh je guna cili merah hahaa tapi kat sini mmg agak susah nak dpt cili yg betul2 utk buat solok
Deletemmg kak noor cili hijau saja yg sedap dibuat solok sebab cili merah selalu liat bahagian kulit luar dan lembik bahagian dalam.. kalau cili hijau mmg cilinya sedap je walau dikukus lama... tapi setakat nk makan dan innovasi apa salahnya kan.. kita yg buat dia heheheeh
ReplyDeleteinsya allah dah tau ni Eny esuk2 mesti nk buat cili hijau saja no merah at all haha
Deleteselalunya kawan2 kelantan saya buat dgn cili hijau....kat sana nak cari pun mudah.
ReplyDeletesebelah utara ni , jarang jumpa.
yalah Nieda kita ni pesen utara ingat ok ja guna sembarangan cili kan hahaa tkpe jadi pengajaran utk org utara jgn sukahati ja buat solok dgn cili merah nooo
DeleteKena tuko nama "SALAH SOLOK LADA"... he he he...
ReplyDeletebetul pengetua SS nanti murid tuko ok jadi SALAH SOLOK LADA ye haha
Deletecili utk solok cili hijau muda...tapi cilimerah pun ok asal tahan pedasnya.
ReplyDeletecili merah pun tak pedas sangat Paridah, lain kali kena ingat lah kena buat cili hajau
Deletebaca entri kak noor nie..baru tahu tak boleh pakai cili sebarang...:-))
ReplyDeleteyalah yan tk boleh sembarangan tau kalau nak buat solok lada ni
Deleteni memang favourite saya ni. senang rupanya
DeleteAssalam kak noor,
ReplyDeletecili merah pun santek per he3
ya tengok orang yang jual tuh pun guna cili hijau.. Eyda tau makan jer.. bab nak buat tak pandai..
ReplyDelete