Apam Nasi Rona Roni Sempurna Dessert
Selamat petang semua nya, dah ada dessert untuk hari ni ke, jom tengok resepi mudah ni, boleh buat ni nasi pun dah ada kan, rasa nya sempat lagi kot untuk nak mengukus apam ni untuk ngopi petang ni kan, tengok lah rona roni nya apam ni ada tak terjejes air liur ni hehee..
3 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1 cawan gula boleh tambah atau kurang ( pada tekak kak Noor dah ok manis )
1 peket yis mauripan
2 cawan nasi
3 cawan air
Kelapa parut putih secukupnya
Cara nya
Masukkan semua bahan2 kedalam mangkok besar kecuali nasi dan air,gaulkan dan ketepikan kejab
Kisar nasi hingga betul2 hancur dan campurkan dengan bahan2 yang di gaul tadi dan biarkan sebati
Perapkan selama 3 jam atau lebih sehingga adunan naik dan ber awan
Panaskan kukusan terlebih dahulu
Masukan adunan dalam acuan dan kukuslah selama 10 ke 15 minit untuk acuan yg kecil tapi kalau guna tray yang besar lebihkan masa kukusan lah
Dah masak gaulkan dengan kelapa parut yang telah dicampurkan sedikit garam
Lepas tu boleh lah dihidangkan dengan kopi kaw2 ke! teh kaw tarik ke! terpulang fav masing2 lah ya..
Lepas pekena apam ni baru lah boleh limpang ( baring ) kata orang Brunei, bukan lempang tau!! itu dah lain tu nak cari gaduh tu nama nya hahaha...
Apam Nasi Rona Roni Sempurna Dessert
Reviewed by Unknown
on
March 06, 2015
Rating:
mmg sempurna :)
ReplyDeleteyup terasa sempurna MG :)
Deletemenariknya warna..sy suka apam ni.. serius masuk blog kaknur buat jiwa kacau tau..hehe
ReplyDeletetak muak Anne apam ni best, jiwa kacau is ok maaa jangan jiwa bergolak hahaha
Deleteya allah sedap nyer..
ReplyDeletemesti sedap tang kaler tu kan idzwa rona roni gitu kan..
Deletewah gini caranya buat apam yg sedap ya...tq kak suka apam yg putih saja..
ReplyDeletenext time boleh try dear paridah mesti lebih sedap dari ni...
Deletedapat cicah kelapa mmg terlebih sedap anum :)
ReplyDeletesimple aje yer kak resepinya.. takut nak buat takut x jadi... amik resepi yer kak.. somi sgt minat ngan apam2 camni
ReplyDeletesimple mayang tapi kena perap je lma, kaknoor selalu pagi2 mmg dah merancang buat ni sbb mikirkan perap tu lama..
DeleteCantiknya. Rasa sayang nak makan hehehe
ReplyDeletekalau dah buat tak makan tk guna jugak FR haha mkan aje lah habis buat lagi
DeleteSedapnya kak nor..lama x mengapam
ReplyDeleteSedapnya kak nor..lama x mengapam
ReplyDeleteesuk masak nasik lebih cheqda boleh buat apam rona roni ni...
Deleteakak, adunan yang di dah diperap tu,kan..sebelum diletak dalam acuan, boleh di kacau lagi ke?
ReplyDeleteSue, ikut kaknoor memang kacau dulu sebelum nak masuk dalam acuan, sbb ia nya macam banyak buih2 tu kan jadi kita kacau lah bagi sebati dulu baru masukkan dalam acuan
DeleteKak Noor yg lain saya belum sempat cuba lagi.:(. dah masuk godaan baru pulak.. :) kena print dulu resepi ni nanti cuba :)
ReplyDeleteyatie, yang dulu di dulukan yatie baru adil kan hahaa nampak gaya nya apam ni lambat lagi lah turn dia kan
Deletesekali tengok ingatkan eskrim yg warna warni hiii.. lama jugak dah x makan apam beras ni.. selalu beli je.. pernah wat sendiri ..macam fail :D
ReplyDeletewani, apam ni lah paling senang kenapa fail pulak?? ada kot miss step ke!!
Deletesedapnya kak noor...
ReplyDeleteinsya allah sedap tuan tanah ckp betui punya ni adda haha
Deleteamboiiii...ceria warna apam kak noor
ReplyDeletese ceria tuan dia jugak hari ni yan kan hahaa :) :)
DeleteAssalam kak noor,
ReplyDeleteiols dok makan apam nasik gak ni haaaaa
tapi diak ler kalerpul macam hat akak buat tuuuuuuuuuu he3
seb baek
kalo idak dok teringin lagik he3
waalikumulsam arisya, mesti yg putih tu ja kan!! mai makan sini ada kaler2 besst ooooo
Deletekuih peberet saya ni kaknoor... Pernah sekali buat masa kat sini, tapi anak2 tak berapa suka... Mak dia buat tak sedap kot... hahahha
ReplyDeleteBelajar vocab baru hari ni - limpang, keh keh keh... lempeng utk makan, lempang utk cari gaduh, limpang utk tidur...
anak2 kaknoor pun dulu tak suka ni masa masih kecik, skrg dah besar ramai pulak yg suka tambah rona roni ni Nur, tunggu lah suatu hari mesti anak2 Nur jugak suka ni. haha yalah Nur jangan lempang dah lah limpang is ok hehee....
Deletewow..first time tahu resepi apam ni leh letak nasi..hihi
ReplyDeletemenarik..cecah kelapa lak kan..
meemang dah lama boleh letak nasi ni diyana hehee ambik resepi cer try ya
ReplyDeleteGebu2... Macam tuannya juga.. He He He...
ReplyDeletetidak syak lagi SS tuan dia terlebih gebussss
Deletemakin meriah blog niee.. :-))
ReplyDeletesemuanya merekah....sedapnya..
yan pernah buat jugak kan ikut resepi ni kalau tak slaah kaknoor..
DeleteCantik mekar apam rona roni kak Noor....sukaaaa
ReplyDeletemusim bunga lah rahel ya tah mekar tu cukup baja kot haha
Deletecantik rona yg terhasil tu.... rasa nak curi sebijik dua heheheh
ReplyDeletetkyah nak curi Eny ambik je semua nya tu free of charge haha
DeleteSungguh nostalgia masa kecik kanak riang pernah buat dengan mak dulu
ReplyDeletedulu2 mmg takde segala yg moden2 ni kan diana, apam ni saja yg di hidangkan selalu..
Delete