Kerepek Seaweed Yang Menggoda
Selamat petang untuk semua ya, jom santaikan petang ni dengan kerepek seaweed yang ranggup dan menggoda ni, kalau dah makan ni susah nak berenti tau selagi tak habis satu bekas, nak buat pun senang sangat, just letak seaweed tutup dengan kulit popia, gunting dan goreng!!
Jom krap krap bunyi dia tau!!
BAHAN YANG DI PERLUKAN HANYA
Kulit popia secukupnya
Seaweed yang sudah sedia untuk dimakan
1 biji telur
Cili flakes kalau suka pedas
CARA MEMBUATNYA
1. Pukul telur dengan sehingga sebati.
2. Sediakan kulit popia, sapukan telur menggunakan berus keseluruh kulit popia.
3. Susunkan seaweed diatas permukaan kulit popia, taburkan cili flakes sapukan sekali lagi telur di atas kulit popia yang lagi satu, dan lekatkan diatas kulit popia yang ada seaweed tadi. Tekan-tekan bagi rata keseluruhun telur dan kulit popia tadi. Gunting lah ikut kegemaran masing-masing, tiga segi ke, panjang ke, terpulang selera lah. Kemudian goreng lah dengan minyak yang banyak guna api yang sederhana, kerana kulit popia mudah hangus dan hitam. Sedia untuk di santap memang sangat sedap jika ada rasa pedas-pedas sikit, sebab yang kurang pedas lambat habis...
Kak Noor kalau buat ni, mesti dua tiga peket kulit popia tu, kalau sepeket gerenti dah tak cukup, tak dapat buat siaran ulangan bila-bila perlu.
Jom ramaikan pages DAPUR KAK NOOR di Fb jom, just klik LIKE je
Kerepek Seaweed Yang Menggoda
Reviewed by Unknown
on
March 08, 2015
Rating:
Suka kerepek ni tapi kalau beli mahallll. Senang rupanya buat kerepek seaweed ni ye, kak. Nanti nak cuba buatlah,...hmmm kerepek popia madu Kak Noor pun tak cuba buat lagi :)
ReplyDeleteslow and steady la farah buat, bila ada lapang hehe, kaknoor ni tkde keje lain dok dok makan je hari2 itu lah sbb nya badan pun dahhhh mmmm tst lah kan, yg seaweed tu terpulanglah kalau yg lebar tu cepat sikit buat tapi kalau yg kecik tu lambat lah nak menyusun satu2, mana yg dpt lah farah ya, buat jgn tak buat tau
DeleteLupa pula saya nak tanya,.. Kak Noor guna seaweed yang lebar2 tu ye? Ke yang dalam paket kecil, jalur-jalur halus?
ReplyDeleteKak noor...meh tukar piring....hehehe...
ReplyDeletedah letak kat depan tu cepat isi bekas syifa hahahaaha
DeleteKak... kalo 2-3 paket tu alamat berkampunglah saya di dapur kak... tapi time makan benda ni, kejap je kan! Belum pernah cuba buat sendiri kak, belum ada kekuatan... tapi kalo beli memang rasa rugilah sebab mahal... sikit, cepat habis he he hehehe!
ReplyDeleteseaweed tu yg mahal sebenarnya itulah Mie, orang jual mahal, tapi kalau buat sendirio lebih save sikit lah dpt banyak, cuma banyakkkkk lambat jugak membuat nya
Deleteala sng sgt...tapi bila nak bt ni...
ReplyDeleteklu dkt nak minta le sblg..hihi
Nor, nasib baik kan jauh sikit hahaha kalau tak mmg sebalang dah pada Nor hehee jgn marah tau, malam2 ni gudnite dear Nor ya..
Deletebelim cuba lagi resepi nie..
ReplyDeletetak pernah makan la kak norr jakun tengok first time hiii
ReplyDeleteSEAWEED SEDIA SEDAP DGN RESEPI KAKNOOR NI LBH SEDAP LAGI.
ReplyDeleteMemang tak boleh berhenti kalau makan ni.
ReplyDeleteBolehlah cuba-cuba buat untuk kerepek.
Terima kasih kongsi bersama.