Sambal Hitam Pahang Dah Terlebih Hitam La Pulak..
Assalamualaikum dan selamat petang ya
Kali ni resepi kaknoor ada lah sambal hitam pahang, dah lama sangat teringin nak buat ni sebab masa ni belimbing buluh atau belimbing pucong ni sedang banyak, kadang sampai tak sempat nak makan, kalau buat sambal macam ni, kalau tak habis boleh simpan dalam petiais nak makan kuarkan saja, lebih cepat proses memasak, sebab dah ada satu menu kan. Resepi kaknoor intai dari blog
IZAH MUFFIN, thanks Izah kaknoor kongsikan di blog kaknoor jugak resepi ni tau!!
SAMBAL HITAM PAHANG
by: izahdaut
1 mangkuk ikan bilis
1 biji bawang besar - hiris
10-15 biji cili padi *pedas ikut suke
6-7 asam belimbing rebus
sikit kicap
sikit gula
sikit garam
3/4 cwn minyak masak *lebihkurang
caranya:
Tumbuk cili padi sehingga lumat menggunakan lesung batu.
Kemudian masukkan pula asam belimbing dan lenyek2kan dengan lesung biar bercampur dengan cili.
Masukkan pula ikan bilis dan tumbuk separuh hancur.
Panaskan minyak.
Tumiskan bawang, tak perlu tunggu bawang layu atau naik bau, terus aje masukkan ikan bilis yang telah ditumbuk bersama cili tadi.
Goreng menggunakan api sederhana.
Masukkan sedikit kicap, garam dan gula.
Kacau lagi sehingga agak2 garing.
Atau pun mengikut citarasa masing2. Sebab ada suke sambal ni rasa lembut2 je, tak suke garing. Ada juga suke sedikit garing tambah lembut2 sikit. Jaga2 jangan sampai hangit lak. Maklom sambal dah ler hitam kan. Hehee..
Pokok belimbing ni ikhsan dari Pakcik Google sebab terlupa nak ambik gambar masa belimbing sedang banyak tu, lepas ni bila dah tau sambal hitam ni guna belimbing memang tak sempat nak besar apa kan !!! hahaha
Nasi terlajak laris kalau makan dengan sambal belimbing hitam ni, walaupun hitam tapi sedap dan pedas itu lah yang buat bertambah-tambah berat ni...
Sambal Hitam Pahang Dah Terlebih Hitam La Pulak..
Reviewed by Unknown
on
March 10, 2015
Rating:
sedapnya
ReplyDeletesedap sedap Anum boleh try lepas ni tau
Deletekak noor baru ini balik kg suami, mak mertua nak bagi belimbing terpaksa tolak sebb yg dia bawa hari itu pun tak terbuat sambal hitam lagi....pemalaihhh sungguh.
ReplyDeleteish awat lah malaih snagt, lain kali rezeki jgn di tolak hantaq mai sini kaknoor buatkan paihtu kaknoor antaq lagi utk diana haha berapa kali antaq daaaa
Deletetgh viral jugak sambal ni.. ada yg jual online..
ReplyDeleteyeke syida, buat nya banyak lambat tapi sedap syida berbaloii kalau ada jual mahal tu mmg berbaloiii sbbb very the lambat dan sikit sngt dpt dia wlaupun bahan nya dah banyak
Deleteeh..sy suka mkn sambal ni kak..ratah cenggitu jerrr...hahahah
ReplyDeletepedas ni Deanna sanggup ke meratah???
Deletekak..sy lgi pedas lagi sy suka...ratah cenggitu jerrr...hahahhaah
DeleteHitam itu menawan.. Hehe..kalau tk berapa hitam kurang sikit cunnya..
ReplyDeletekaknoor pun suka hitam JU sangat menawan kan hahaha
Deletetak pernah makan la kak norr. dah lama tengok orang dok tayang.sambal hitam ni teringin jugak nak merasa .. . teringat masa kecik2 pokok2 ni ada depan rumah sebab atok tanam.. ada jual ke kat pasar2??
ReplyDeletekalau kat pasar Brunei ni mmg banyak jual belimbing Wani tak tau pulak kat tempat Wani, ada kot...
Deletesedap sambal hitam ni tapi lmbat nk mengacaunya biar kering betul..
ReplyDeletebetul Paridah lambat membuat nya utk keirngkan betul2 kan, tapi berbaloii sedappp
DeleteHmmm...sedapnya kak noor..sy suka sgt mkn smbal hitam..last mkn ahad lepas..hasil air tangan cheq sue
ReplyDeletewah baru lagi makan tu cheqda sedappp kan, kaknoor first time buat dan first time makan dah jatuh cintan
DeleteSedapnya nampak kak Noor. Ros tak pernah rasa pun lagi. Hari tu cuti raya cina balik rumah mertua, banyak sangat buah belimbing ni..
ReplyDeletesayang nya Ros tak bawa belimbing sbb buat sambal ni guna belimbing banyak tau, lagipun dapat simpan lama dlm petiais ..
ReplyDeleteWalopun Itam rasanya sedap kak noor..eheee
ReplyDeletelain kali mesti nak buat lagi sambal item ni rohah kan sedap ooo
Deletehitam itu menawan kak. sedap sangat buat banyak banyak kan. simpan n nak je dah ada.
ReplyDeletemasa sedang belimbing banyak ni lah buat izah kan, simpan, nanti belimbing dah tkde tklah kempunan snagt
DeleteTak penah mkn k.noor...mai antaq skit..nak rasa....hehehe..
ReplyDeletedah hantaq syifa sampai dak gi ni...
DeleteSedapnye nampak masakan ni Kak Noor.. nak try juga nanti ni...
ReplyDeletemesti try nurul tak rugi ni berbaloiii sedappp
Deletekalau ada lauk sambal hitam ni, mesti makan bertambah2 nasiknya, takleh berhenti! huhu (join geng tambah berat juga ;p)
ReplyDeletemakan dengan ns impit pun sedap, kan knoor? ^^
wah best jugak kalau dpt makan dgn nasi impit syahida kan, tunggu nak jugak try nnti..
Deleteterliuq tengok kak..ni kalau dapat makan sure bertambah-tambah..
ReplyDeletetidak syak lagi khaty, orang kurus tinggi lampai macam khaty boleh lah makan banyak sambal ni hehe
DeleteWah nak kena cuba ni pula masa banyak benor buah belimbing buloh tak tahu nak manfaat sepenuhnya.
ReplyDeletebalas kunjungan. Done follow #209
ReplyDeleteSaya kalau buat sambal ni memang suka pedas2 dan garing sikit, kak. Ratah macam tu pun sedappppp!
ReplyDeleteBaru buat hari tu KN....berhari hari baru habis. Sebab yg makannya okje sorang. Tp semakin sedap pulak bila balik balik dipanaskan...
ReplyDeleteterlebih hitam x pe janji sEDAP!
ReplyDelete