Nasi Goreng Cekur Bunga Kantan Poached Egg
ASSALAMUALAIKUM dan salam sejahtera untuk semua nya yang masih sudi singgah di blog kaknoor, pagi ni kaknoor nak kongsikan resepi nasi goreng cekur yang sedikit unik rasa nya. Biasa nya kalau cekur kaknoor hanya untuk ulam, jarng di buat masak-masak, suatu hari kaknoor ternampak resepi nasi goreng cekur, tapi tak ingat dah kat blog mana, jadi hari ni kaknoor mengolah sendiri lah sesuka hati, alhamdulillah sedap, ada sikit kelainan macam nasi kerabu lah sikit rasa nya, tapi masih sedap dan mantop.
Bahannya
1 mangkok nasi sejuk
secukupnya ikan bilis goreng
garam dan perasa
sekuntum bunga kantan hiris
secukupnya daun cekur hiris
minyak untuk menumis
sebiji poached egg
Bahan tumbuk
4-5 ulas ubi cekur
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
6-7 biji cili padi
Cara memasak nya
1. Panaskan kuali, masukkan minyak tumis lah bahan tumbuk dan masaklah sehingga wangi.
2. Masukkan nasi sejuk dan kacau rata biar bersalut dengan bahan tumis.
3. Tambahkan dengan garam dan perasa, bunga kantan, daun cekur dan ikan bilis goreng.
4. Gaul sebati dan rasa lah ikut keselesaan family masing-masing ya.
5. Bila menghidangkan letakkan sebiji poached egg di atas nya.
6. Untuk membuat poached egg tu, kak noor rebuskan sedikit air, pecahkan telur di dalam acuan poach egg dan masak lah lebihkurang 2 minit.
7. Sedia untuk di hidangkan.
Nasi goreng ni kaknoor sengaja lebihkan untuk makan tengahari, sebab tak puas makan pagi, memang sedap sangat pada selera orang veteren ni, tak tau lah pada yang muda kan.
Nasi Goreng Cekur Bunga Kantan Poached Egg
Reviewed by Unknown
on
March 09, 2015
Rating:
Sedapnya...sy bekpes lempeng pisang je kak....:)
ReplyDeleteSy daf folow kak blog ni...
thanks asyifa, lempeng pun sodap tu
Deleteassalamualaikum..selamat pagi kak..pg nie yan sarap nasi lemak je....
ReplyDeletebrunei musim panas tak kak macam kat malaysia..
waaikumuslam yan sorry lmbat respond ya busy bangat hari ni, brunei pun sama jugak panasss dok dlm umah je lah malas kuar
Deleteerr.kalau saya jenuh nak kene asing sayur nie..kekeke..
ReplyDeleteish idzwa tak makan sayur ke??
Deletesdapnya..:)
ReplyDeletealhamdulillah normi menepati citarasa orang2 lama ni
Deletesedapnya Noor. dah terasa2 di tekak nie.harumnya gabungan bunga kantan dan daun cekor..
ReplyDeleteyalah kakyon, bunga kantan dan cekur kat umah terpakai dah terjumpa resepi nasi ni sedap lah pulak..
DeleteBUNGA KANTAN N DAUN CEKUR, WANGI N RASANYA BERBEZA...BILA DIGABUNGKN PASTI TERANGKAT SEDAP SGT TU TAMBAH ADA TELOR TU..
ReplyDeletebest sangat dear Paridah bole try nanti ya resepi mudah sangat pun
Deleteboleh cuba ni kak noor...saya suka cekor sejak kawin dgn org jawa...byk resepi masakan mengunakan cekur yg saya belajar daripada mak mertua.....
ReplyDeleteohyeke Nza, mesti banyak resepi jawa yg Nza tau kan, boleh share nanti akak suka sngt resepi indon ni, walaupun sebenarnya tkde pun kerturunan indon ke ape ke hehe
DeleteSalam singgah sini kak noor...sedapnya nasi goreng...mesti lagi sedap dan wangi jer sb ada bunga kantan dan daun cekur...
ReplyDeleteterimakasih Mardiah sudi singgah sini, sangat wangi nasi goreng ni tau
DeleteKalau dapat hiriskan petai sekali dalamnya kak Noor, baru terangkat untuk selera org veteran.
ReplyDeletekalau ada petai baru lah gabungan 3 wangian tu Sweetie mesti lebih gempak lagi nasi ni kan hahaa
Deleteuniknya ni kak noor letak daun cekur ..
ReplyDeletekaknoor merayau kat maya jugak ni Wani terjumpa resepi ni dha tak ingat kat mana kaknoor amik hahaha
DeleteSalam singgah Kak Noor,
ReplyDeleteSaya ni baru je berazam tak mahu makan tengahari hari ni tetiba salah masuk blog pulak *_* Terus berkeroncong perut tengok hidangan nasi goreng cekur bunga kantan Kak Noor ni. Poached egg tu lagilah alahai... tak dapat nasi goreng, poached egg pun jadilah ^_^
terimakasih Mummydearie ya, amacam dah malam nak lagi tak poarched egg tu?? kalau nak nak gi masak air ni heheee
Deleteamboihhhh temptingnyaaaa!!!
ReplyDeletetak jadi diet kalau buat ni kak
lupakan dulu diet hari ni wahai beriberu yaaa haha
Deletemenariknya kak..terus rasa lapar..
ReplyDeletemenarik dan sedap jugak ni khaty...
DeleteSEDAPNYA KAK NOR.. TP SAYA TAK PENAH TENGOK POKOK CEKUR LA KAK.. KESIANN KANNN...
ReplyDeleteohya mayang, mesti orang bandar ni kan kalau cekur tak pernah tengok, nanti suatu hari kaknoor masukkan dlam blog ni pokok cekur ya
DeleteTerima kasih kongsi idea nak buat apa dengan cekur ni.
ReplyDeleteBanyak kat belakang selalu lupa nak manfaatkan hehehe....
Dulu ada kawan keturunan jawa masak gulai ikan dengan daun cekur ni, selera betul saya makan.
memang cekur atau kencur ni orang jawa yg selalu guna diana, resepi ni pun kaknoor jumpa kat blog orang indon jugak, agak unik kan guna cekur tapi mmg sedappp, boleh diana cuba suatu hari nanti ya
Deletek noor, bunga kantan tu sy suka, daun cekur sy x brp nak kenal (haha kantoi)
ReplyDeleteni kalo jamu mak ayah mertua, confirm sy jd menantu kesygn hehe
cuba lah buat nanti Syahida, resepi jowo ni,kaknoor pun time buat dah jatuh cinta dgn cekur
Delete