Ketam Butter Telur Masin
ASSALAMUALAIKUM dan salam kamis untuk semua nya.
Hari ni kaknoor nak kongsikan resepi ketam yang sedap, yang di sekodeng dari blog
ZILA & QH , thanks zila di atas resepi nya, kaknoor nak letak dalam blog kaknoor lagi sekali ya untuk rujukan anak-anak yang sedang nak jadi tukang masak dan rujukan kenkawan jugak.
KETAM GORENG TELUR MASIN
Bahan-bahan:-
· 3 ekor ketam bunga
· 10 biji cili api – dihiris ikut kepedasan masing-masing
· 2 tangkai daun kari
· 3 sudu besar butter
· 5 biji telur masin (QH letak 5 biji kuning telur)
· 2 biji putih telur masin (yang ni QH tambah)
· 1 sudu kecil gula
· 3 sudu besar susu cair (QH guna santan)
· 2 biji bawang putih - di ketuk
· 3 sudu besar tepung jagung
· garam
· serbuk lada sulah secukupnya
· minyak masak untuk menggoreng
Caranya
1. rebus telur masin sampai masak, asingkan kuning telur dan hancurkan – zila tambah 1 biji bahagian putih telur masin. (QH tambah sebiji lagi putih telur)
2. bersihkan ketam potong kepada dua bahagian, goreng dengan tepung jagung.
3. goreng deep fried - asingkan
4. panaskan kuali masukkan butter, tumis bawang putih, daun kari dan cili padi sampai wangi
5. masukkan telur masin yang telah dihancurkan tadi.
6. Masukkan susu segar, gula dan lada sulah..perasakan kesemuanya.(susu QH gantikan dengan santan)
7. Kacau rata, tunggu sampai kuah tu sedikit berbuih, masukkan ketam kacau rata dansediadihidang.
Memang sedap ketam guna resepi ni dah banyak kali kak noor buat, memang tak cari resepi lain mesti nak yang ni jugak, cuma kadang-kadang terasa nak kan ada kuah boleh lah kita tambah air sikit, supaya senang menelan nasik, kalau orang tua-tua makan mesti nak basah-basah nanti LEKAT..... kata orang Kedah lah orang negeri lain tak tau lah pulah..
Ketam Butter Telur Masin
Reviewed by Unknown
on
March 26, 2015
Rating:
t'liur tahap gaban dah nih! nom3..!!
ReplyDeleteElez bawa bersabo dik haha..
Deletesedapnya
ReplyDeletetidak syak lagi Anum !!!
DeleteTengok gambar pun teruja hendak merasainya... :)
ReplyDeletekalau makan lagi best ni kakchik ber jam- jam mengopek ketam ni..
Deleteala nangis la baca entry niii..tak mengandung pun ngidam dah canne ni kak? :D
ReplyDeletehahah alolo idzwa cemana boleh tak ngandong ngidam pulak ni!! pelik lah..
DeleteLebih kurang nak buat Udang butterkan KN.....
ReplyDeleteNampak sedap ni....terliur okje KN ....dahlah puasa hihi
ye hainom udang butter gula telur biasa, tapi ketam butter guna telur masin hainom ada beza sikit tapi masih lah telur jugak yg di guna
Deletetergoda melihatnya..aduhhh sedapnya
ReplyDeleteJom Vote blog acik bagi msmw
macih penghibur sedappppp
DeleteAlahai Kak Noor.. kakak ni tengok gambar yg Kak Noor tepek pun dah rasa macam nak makan aje. Nampak sedaaaapp sangat:)
ReplyDeletehari ni ambik bau dulu kakzakie, esuk mesti cari ketam lah ni kan
DeleteCheq da paling xsuka mkn ketam..susah nk gigit isinya..tu jarang beli
ReplyDeleteboleh ketuk dengan lesung batu cheqda utk mudah keluarkan isinya tu cer try ...
DeleteSedapnya k noor.....dah lama tak makan ketam....
ReplyDeletesesekali layan ketam best gak kan Bunda..
Deletemana nak cari ketam
ReplyDelete....sini tak musim ketam..huhuhu
ketam ad amusim ke yan rasa nya bila masa pun disini ada lahlll
Deleterumit juga cara nk msk tu...tapi sedap.
ReplyDeletekalau dha banyak kali masak mmg rumit sikit dear paridah tapi sebenarnya senang je pun
Deleteooo...telur masin kena rebus dulu ehh kak...igtkan masuk yang mentah terus...baru tauuuuuu....
ReplyDeletemesti kena rebus lah dulu deanna dan hancurkan baru masukkan
DeleteSalam Kak Noor,
ReplyDeleteHamboiiii ketam dia... sedap sungguh!! Lama tak masak ni. Tapi tak suka makan ketam sangat sebab ketam secoek je. Kalau udang or sotong ok.. hihi
walikmulsam honey
Deletetapi ketam lebih manis honey wlaupn secoek saja..
Pernah nampak resepi ni dulu dekat dapur mana lupa lak.
ReplyDeleteSampai sekarang teringin nak rasa tak rasa-rasa hehehe....
Kena tunggu balik Sabah baru puas nak buat.
betul tu diana, sabah kaya seafood dan murah2 lagi memang puas makan ketam, kaknoor sejak tau resepi ni asal jumpa ketam mmg resepi ni saja yg dibuat, tak menghampakan mesti habis di makan anak2 dan mak anak hehee
ReplyDeletebetul tu diana, sabah kaya seafood dan murah2 lagi memang puas makan ketam, kaknoor sejak tau resepi ni asal jumpa ketam mmg resepi ni saja yg dibuat, tak menghampakan mesti habis di makan anak2 dan mak anak hehee
ReplyDeletesedap kak Noor.. baru ni punya mencari resepi paling senang dan boleh guna santan. last dapat cari kat sini. tapi ketam saya goreng biasa jer letak garam dan kunyit. Alhamdulillah jadi sedap elok.
ReplyDelete