Popia Udang

Assalamualaikum warahmatullah 
Semoga semua nya sihat walafiat lah ya 
Terus ke resepi hari ni, resepi yang sangat senang 
Asalkan ada Udang dan kulit popia memang jadilah
Popia udang memang sedap sangat dimakan begitu saja 
Tak perlu nak cicah sos segala 
Kalau cicah sos gerenti tak cukup popia hehe 😉 



Mudah sangat buat popia ni

Bahannya hanya 
Kulit popia saiz kecil secukupnya 
Udang segar secukupnya yang telah dibersihkan dan tinggalkan hujung ekor nya
Sedikit garam
Minyak untuk menggoreng

Caranya 
Udang yang telah dibersihkan dibuang kulit dan tinggalkan bahagian ekor supaya nampak popia udang nya hehe
Gaulkan udang dengan sedikit garam 
Ambik kulit popia, letakkan udang dan balutlah macam kita melipat kulit popia biasa tu dan tinggalkan ujung ekornya.
Buatlah sehingga habis udang
Udang ni lagi besar lagi besttt tau maniss 😋
Lepas tu panaskan minyak agak banyak biar tenggelam popia ni bila kita goreng, gorenglah sehingga kekuningan jangan kuat sangat api tu nanti popia cepat hangus.
Toskan lepas tu bolehlah di makan bila dah suam suam kuku
Makan begitu saja pun sedap apa lagi kalau cicah sos adoii tak payah cakap lah cepat je hilang dalam pinggan tu..










Untuk jajan petang ni memang sedap sangat 
Kalau sekilo udang tu memang gerenti tak cukup..
SELAMAT MENCUBA UNTUK SEMUA 😀

Popia Udang Popia Udang Reviewed by Unknown on October 16, 2018 Rating: 5

7 comments

  1. simple ni Kak Noor, ana suka resepi mudah2 ni, cicah thai sos sedap kan kak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Simple dan sedap Ana senang buat cepat boleh makan

      Delete
  2. salam kak noor patutlah x naik kat reading list blog kak noor ni rupanya x follow.. pelik rasa dah lama follow dah hii/// sedapnya popia udang ni x pernah buat lagi

    ReplyDelete