Apam Gula Merah Menu Orang Lama Bersama Kelapa Bak Salju
ASSALAMUALAIKUM dan salam sejahtera pada semua yang masih sudi singgah disini, hari ni menu breakfast orang lama yang jarang di buat, tapi memang sedap pada tekak orang yang suka, apa lagi kalau kelapa nya fresh putih bak salju tu kan memang menyelerakan, seketul memang tak cukup gerenti punya tu kan...
BAHAN NYA
- 1 cawan air
- 1/2 cawan gula melaka diracik halus
- 3 sudu gula pasir
- 1 helai daun pandan
- 2 cawan tepung
- 1 sudu kecil yis
- 3/4 cawan air
- secubit garam dan kelapa parut
CARA NYA
- Masak gula melaka dan gula pasir bersama air dan daun pandan sehingga gula melaka larut dan sejukan.
- Larutkan yis bersama dengan 3/4 cawan air, kacau sehingga yis tidak berbiji
- Masukan campuran gula melaka dan gula putih, campurkan larutan yis kedalamnya dan kacau
- Akhir sekali masukan tepung dan secubit garam dan kacau supaya tidak berbiji.
- Tutup dan biarkan selama 40 minit atau sehinga naik 3x ganda
- Tuangkan kedalam loyang yang telah dilengserkan dengan marjerin.
- Kukuslah sehingga masak selama 30 - 35 minit
- Sejukan dan gaul lah dengan kelapa parut yg sudah di gaulkan sedikit garam..
Macamana orang-orang muda mesti kurang suka dengan apam ni kan, apa-apa pun tak kisahlah tu memang tak dapat nak puaskan hati semua orang kan, jadi yang mana suka sila lah jamu mata saja pun kan hahaha...
Apam Gula Merah Menu Orang Lama Bersama Kelapa Bak Salju
Reviewed by Unknown
on
January 20, 2015
Rating:
adehhh kak nor sedapnya... mak saya dulu pn mmg suka buat apam ni..
ReplyDeletememang lah Mayang, mak mak saja yg suka buat ni, anak anak rasa nya tak pandang kan heehe
Deletesedapnya nak try la
ReplyDeletesenang je Anum boleh try anytime mesti larisss
DeleteIni memang kuih favourites ni
ReplyDeleteyalah ML kuih ni lembut mmg sesuai sngt dgn orang yg dah tak muda macam kaknoor ni hee
Deletesdapnya..:)
ReplyDeletealhamdulillah nieza memang tak cukup satu
DeleteKuih lama-lama ni lah yg sedap kak Noor. Kebanyakan resipinya simple dan mudah... rasa pun sedap!
ReplyDeleteyalah sweetie tak uas ank duudk lama2 kat dapur jadi make it simple dan sedap kan haha
Deletemenangis tengok entry ni...huhu...
ReplyDeletealahaiiii Ida kaknoor pun sedih jugk ni kalau u nangisss :(
Deletekueh legend ni...rindu nak makan apam buatan arwah tok mak...sedap lembut..terasa gula merahnya...yan ambik resepinya kak noor..senang sukatan cawan mudah faham :-))
ReplyDeleteitulah Yan kueh orang tua2 ni mmg legend dan sedappp amik jgn tak amik dan buat tau jgn amik simpan resepi tak jadi jugak
Deletedah buat ptg ni :-)) ..terima kasih banyak kak noor...blog ni salah satu blog yang bagi idea kepada suri rumah macam yan ni...malam ni makan kueh apam aje...murah rezeki kak noor...amin..
DeleteWAH yeke ni Yan, alhamdulillah semoga murah rezeki Yan jugak yaaa aameenn. kenyang ke tu makan apam saja hehee
DeleteAssalam kak noor,
ReplyDeletesalam perkenalan yer
waaaaaaaa...iols suka betoi kueh ni
tapi sekarang ni susah nak cari yang sedap kat penang sob3
pa pun kalo akak sudi, jemputla singgah & join blogs iols jugak yer :)
waalikmusalam Sha..salam ukhwah jugak dari kaknoor utk orang penang ni
Deletelepas ni kaknoor jenjalan naaa tapi kalau nak join tk reti sngt ni heee
emmm lama tak makan kuih ni
ReplyDeleteKM, kalau dekat mesti kaknoor bagi seketoiii dua ni
DeleteAdussss... Lapor....
ReplyDeleteScdha, orang balik jenjalan mmg lapo sngt ni kannn kuih2 lama ni
DeleteTeringat dulu mak selalu buat kuih nih...
Deleteyalah Scdha kuih orang lama ni memang tak boleh lawan kuih skrg kan simple dan sedap kenyataan betul tak??
DeleteSedap walau pun orang muda tak suka. Dapat pulak kelapa tu fresh.
ReplyDeletekdg2 sehari kaknoor terpaksa masak dua jenis kuih Zai utk orang tua dan utk orang muda jadi diaorang boleh pilih ja mana yg suka
DeleteApam oh apam..kalau nak banding mana yg lebih sedap? Pada tekak saya dh tentu la apammmm.. Tk muak..
ReplyDeletetidak syak lagi JE apam mmg kegemaran ramai kena pulak dngn tekak yang kurang muda ni haha
DeleteSaya pn dh senja kak noor..entah2 saya yg lg tua drp kak noor..hehe
Delete