Menu Nostalgia Ubikayu Rebus Sambal Sotong
ASSALAMUALAIKUM
Salam sejahtera untuk semua nya, pagi-pagi sebelum mula kan kerja wajib kena breakfast dulu kan, kalau tak time makan nasi tengahari memang terlajak nasi, jadi jom kita makan menu nostalgia ni, ubi kayu rebus cicah sambal sotong, kalau dulu-dulu di kampong ubikayu makan cicah gula je, tapi sekarang macam-macam dah idea orang moden ni kan cicah sambal lah apa yang suka..
BAHAN SAMBAL SOTONG
5 ekor sotong kering sederhana besar di rendam semalaman
3 ke 4 sudu besar cili kisar
1 biji bawang besar kisar
3 ulas bawang putih kisar
1 sudu besar gula merah
1 sudu besar air asam jawa pekat
garam, minyak dan perasa secukupnya
CARANYA
1. Sotong kering yang telah di rendam di potong kecil dibersihkan dan di toskan.
2. Panaskan kuali masukan minyak secukupnya dan tumis lah bahan kisar sehingga wangi dan garing masukan sedikit air dan kacau biar rata
3. Masukan sotong dan masak lah sehingga sotong betul-betul lembut, masukan air asam jawa, garam dan gula merah dan kacau lagi biar rata.
4. Biarkan sambal sotong ni merenih dengan api yang perlahan supaya pecah minyak dan nampak cantik sambal tu.
5. Dah masak boleh lah diangkat dan di hidangkan dengan nasi putih atau nasi lemak
Kali ni sebelum makan dengan nasi sambal sotong ni kebetulan dah ada ubikayu, di rebus di makan dengan sambal sotong, cakap pun tarak guna confem sedap sedap sedap
ALHAMDULILLAH walaupun simple dimple tapi lazat sangat sebab jarang sangat dapat jumpa ubikayu yang gebus telus macam ni, teruja tak adik-adik kaknoor semua!!!
Menu Nostalgia Ubikayu Rebus Sambal Sotong
Reviewed by Unknown
on
January 10, 2015
Rating:
ubi kayu sedapnyaa
ReplyDeletekaknoor pencinta ubi Liz haha roboih pun sodappp
Deletefeveret cicah sambal sotong kembang..mak mertu lalu belakang pun tak sedar :-))
ReplyDeletemmg tk sedar yanty mertua lalu sbb mertua duduk umah lain hahahaha
DeleteSedapnya...terliur ubi kayu yg colour kuning2 ni
ReplyDeleteorang brunei kata ubi mentega yang kuning tu cheqda sedap gebu ja tau
Deletepagi tadi pun sarapan dengan ubi rebus dengan sambal sotong....cam janji jer kak noor, tp bukan sya masaklah.
ReplyDeletetak kisahlah bukan nasa yg masak yg penting sarapan kita sama kannnn
Deletememang menggamit selera betul lah kak noor, ubi dan sambal sotong tu....
ReplyDeletedah lama sngt tak makan macam ni rindu lah eny kebetulan ternampak ubi kat tamu kt sini rembatlah
DeleteLast saya makan ubi pun dah tak ingat bilaaaa. Rinduuuuu
ReplyDeletememang dh lama sngt tu FR kalau sampai tak ingat kann
Delete