Apam Johol Resepi Rakan FB Yang Gebu
Assalamualaikum dan salam sejahtera semua nya.
Breakfast apa agak nya hari minggu ni ya.
Baru-baru ni kaknoor ternampak apam johol ni kat fb, terus teringin nak buat sebab agak unik letak dalam daun pisang, jadi nya kaknoor pasti nya membeli pisang kan, so begini lah hasil nya memang gebus sangat apam ni, tengok lah sampai terkeluar dari daun pisang yang asal nya di tutup rapat. Memang kuat betul lah apam ni kan hahaha...
APAM JOHOL
1 cawan pisang yg dilenyek
1 cawan gula
3 sudu besar majerin
2 sudu kecil bicarbonat soda
1 cawan gula
3 sudu besar majerin
2 sudu kecil bicarbonat soda
1 sudu kecil krim of tar2
* blend semua bahan hingga sebati
* masukkan kedaalm mangkuk besar
* blend semua bahan hingga sebati
* masukkan kedaalm mangkuk besar
2 1/2 cawan tepung gandum
Daun pisang secukupnya untuk membungkus
Daun pisang secukupnya untuk membungkus
Caranya:
1) Masukkan tepung kedalam adunan pisang yang diblend tadi sikit-sikit. Gaul hingga sebati (adunan sedikit pekat)
2) Panaskan kukusan
3) Ambil 1 sudu besar adunan dan bubuh diatas daun pisang. Bungkus dengan kemas macam bungkus nasi lemak. Buat hingga habis.
4) Bolehlah dikukus selama 12 minit.
1) Masukkan tepung kedalam adunan pisang yang diblend tadi sikit-sikit. Gaul hingga sebati (adunan sedikit pekat)
2) Panaskan kukusan
3) Ambil 1 sudu besar adunan dan bubuh diatas daun pisang. Bungkus dengan kemas macam bungkus nasi lemak. Buat hingga habis.
4) Bolehlah dikukus selama 12 minit.
5) Sedia untuk di santap.
Jom jamu selera, yang jauh tu jamu mata lah ya, tapi kalau merajinkan diri mesti dapat rasa makan apam ni tak susah pun sebenarnya hanya blendkan semua bahan basah dan campur tepung.
SELAMAT MENCUBA
Apam Johol Resepi Rakan FB Yang Gebu
Reviewed by Unknown
on
May 17, 2015
Rating:
memang unik ape pam ini kak...keluar merekah dari pembungkus tu yang cantik.
ReplyDeleteitulah yg buat teruja nak buat tu diana kan
DeleteAPAM DIBUNGKUS DAUN PISANG...BARU TAU NI...HARUM DAUN PISANG MEMBUNGKUS APAM..MENYELERAKAN...
ReplyDeletemmg pun P harum daun pisang dan pisang dalam nya buat apam ni jadi sedapp tambahan gebus nya lagi kan
DeleteKretif... Unik!
ReplyDeleteidea orang terdahulu yg buat ni patut kena hargai SS, kaknoor ikutan je
DeleteGebulious nya kak noor..nk cubala
ReplyDeleteGebulious nya kak noor..nk cubala
ReplyDeleteharus di cuba ni cheqda jamu anak murid cheqda memang terbaikkk
Deletetabik springlah kpd p'buat kuih2 tradisional yg daebak!
ReplyDeletebetul tu elez yg terdahulu mesti kena tabik spring, kaknoor dah jadi orang keberapa dah ni
Deleteasalamualaikum kak noor...gebussss bebenor...
ReplyDelete:-))
First time tengok, mesti wangi bau daun pisang.
ReplyDeleteMemang hebat betul apam johol tu Kak Noor... sampai tersembul!
ReplyDeleteapam Johol namanya, tau makan je tak tau namanya..respect la kak Noor, sekali buat terus jadi!
ReplyDeletesenang je nk buat rupanya..JM suka kuih yg x berminyak mcm ni tapi....1 sudu kecil krim of tar2? krim of tar2 tu apo kobondo nye eh kak noor mcm x pernah dgr pun
ReplyDeletemcm nasi lemak pun ada...kreatif bebenorr
ReplyDeleteKt seremban ada jual x
ReplyDelete