Kari Hijau Ala Thailand
ASSALAMUALAIKUM
Selamat pagi semua nya ya..
Dah boring masak merah-merah hari ni kita masak hijau pulak.
Disini semua nya kaknoor gunakan yang hijau-hijau belaka.
Resepinya mudah sangat..
Bahan nya
- 1/2 ekor ayam dipotong kecil disini kaknoor guna dada ayam je
- 5 ulas bawang merah *
- 3 ulas bawang putih *
- 1 inci halia *
- 1 inci lengkuas *
- 1 batang serai *
- 10 biji cili padi hijau *
- 5 biji cili besar hijau *
- 1 sudu ketumbar *
- secukupnya daun ketumbar dan daun selasih *
- secukupnya daun limau purut *
- 2 keping asam keping
- 1/2 cawan santan pekat
- Minyak untuk menumis
- garam dan gula
- tomato ceri dan bawang besar utk hiasan
Cara membuatnya
- Kisar semua bahan2 yang bertanda * sehingga halus
- Panaskan sedikit minyak dan masukan bahan kisar dan kacau sehingga layu dan wangi, biarkan sehingga pecah minyak.
- Masukan ayam dan biarkan sebati dengan adunan rempah tadi,kalau perlu tambah sedikit air,bila ayam dah separuh masak masukan pati santan, asam keping,garam dan gula dan renihkan biarkan ia pecah minyak lagi sekali
- Ikut kesukaan masing kalau mau berkuah boleh lah ditambah santan nya atau air pun ok jugak
- Rasa lah masam masin dan manis nya dah puas hati boleh lah di angkat dan hidangkan bersama dengan nasi atau roti....
Untuk ibu-ibu tu, masak apa agaknya hari ni ya..
Kalau belum ada menu boleh lah try ayam hijau ni
Ada lah kelainan sikit dengan rasa daun limau purut dan daun selasih tu..
Insya ALLAH mesti sedap ni..
Kari Hijau Ala Thailand
Reviewed by Unknown
on
May 20, 2015
Rating:
asalamualaikum kak....sedap nie
ReplyDelete..kalau mak yan masak memang yan ratah ajelah jawan nya...:-))
sanggup ke yan meratah yang pedas ni yan??
Deletesedapnya
ReplyDeleteyes anum sedap nii
DeleteBetul la kak norr boring dah masak merah2 hii ...rasa dah lama x buat kari hijau ni..
ReplyDeletemasak hijau ni sesekali boleh wani tapi kalau selalu budak2 ni suka yg merah lebih dari yg hijau
Deletesedapnya kak noor...saya mmg pernah jugak masak kari hijau ala2 thai ni...anak2 suka.
ReplyDeletemmg sedap wangi macam2 daun kat dlm kari hijau ni ada lah kelainan sikit kan
DeleteHuhuhu...sampai hati akak.... Meleleh air liur saya belum masa lunch lagi nih!
ReplyDeleteYang ni tengok pun dah sedap memang nak juga mencuba rasanya, KakNoor. Rumah saya kalau menu ayam ni memang tak tolak walaupun tak semua mereka suka, ayamnya tetap dimakan :)
Saya save dulu resepi yerk. Nanti nak buat senang. Tapikan panjang pulak bahan-bahannya. Jenuh nak pi shopping kat supermarket *alasanmalasmasaklahtu*
alolo MD, bawak bersabar lah ya, nak suruh masak pun MD kan masuk dapur sebulan sekali je kan, hari ni baru 20hb ni kan hahaa, kena suruh gi cari kat restoren lah, amik dulu lah resepi nya simpan biar banyak2, kaknoor syorkan suatu hari MD cuti kerja dan masak 4x sehari tusemua nya resepi dari blog kaknoor boleh!!!!!!!!!!!!!! tkde banyak alasan tau....hahaha jgn marah adinda MD ya perut kenyang ni macam2 je keluar dalam tulisan ni
DeleteKakNoor, ni cabaran ke apa? Nak juga tau apa hadiahnya. Kalau dapat makanan masak sendiri by Chef tersohor KakNoor ni, sangguplah kuterima cabaran nih. Hahaha....
DeleteYalah, yalah...saya tengah mengumpul resepi ni. Nak pilih yang senang-senang jerk walaupun katanya masak sebulan sekali :)
assalamualaikum noor
ReplyDeleteaduh sgt menyelerakan..
msa kerja dgn org thai..merasa juga ni...lma tak buat...
waalikumusalam Nor, boleh try sesekali memang sedap makan yg jarang kita makan ni kan, apa lagi kalau masak sendiri mmg best ni Nor
Deletenmpk sedap kak noor..tak pernah lg msk nihh...boleh cuba!
ReplyDeletewajib cuba ni UA sekali try mesti nak cuba lagi
Deletecari kelainan dalam masakan insya allah
sedap ni
sedapnyer..
ReplyDeleteyes adda daripada kari yg merah2 je kan
DeleteKak Noor, pecaya tak saya tak pernah masak kari hijau?... sebab saya rasa mcm tak selera tengok kari kaler hijau huhuhu... Tapi bila tengok bahan2 tu mcm ladzzaatt je... tambah2 sbb ada cili api. Macam nak try...
ReplyDeletetak kenal maka tak cinta Nin,
DeleteU mesti try tau lagipun masakan ni wangiiiiiiii
dgn segala daun kat dalam tu, yg pasti masakkan ni pedasss giler kalau kita suka
letak cilipadi hijau banyak2 tau
salam kak noor...nampak sedap laa lauk ni...putri nak cuba laa bila sempat nanti...^__^
ReplyDeletehai PU3 sila lah adinda Put3
Deleteinsya allah tak menghampakan
belum pernah cuba lagi kari hijau...pedas ke kak..
ReplyDeletekalau versi akak mmg pedas ni nohas sbb kalau tak pedas mmg tak kick lah
Deletemasakan kari hijau ni
Kak zai pernah masak ni noor anak2 makan dengan roti. Kalau kak zai makan dengan nasi ajelah.
ReplyDeletekita sama kakzai, nasi tak boleh tinggal, kalau anak2 mmg roti pun jalan je sehari tak makan nasik pun ok je,
Deletetapi kalau saya memang tak boleh tambahan makan dgn kari hijau ni
mesti ada nasik jugak
Kak zai pernah masak ni noor anak2 makan dengan roti. Kalau kak zai makan dengan nasi ajelah.
ReplyDeletedaun selasih tu yg best ...
ReplyDeletebetul Vee akak pun suka selasih wnagi sangattt
Deletesedap ni kak... makan dengan pulut pun best nihhh~ :D
ReplyDeleteesuk2 buat lagi mesti nak makan dengan pulut pulak haha kan
DeleteTerliur-liur tengok kari ni.
ReplyDeleteMemang kena cuba juga suatu hari.
mudah dan cepat kerana semua bahan tu blender sekali eh
ReplyDeletetak pernah makan lagi kari hijau nih..
ReplyDeleteKari hijau ni lagi pedas lagi terangkat! Kak Noor kalau tak pakai lengkuas, rasa-rasa hilang tak taring kari hijau ni?
ReplyDelete