Cucur Kacang Hijau Yang Ranggup
Assalamualaikum dan salam kamis untuk semua nya.
Hari ni kaknoor nak kongsikan resepi cucur kacang yang ranggup untuk adik-adik semua yang suka kan kuih muih untuk sarapan.
Jom tengok resepi ya..
Bahan nya
- 1 cawan kacang hijau
- 1 cawan gula nak kurang atau lebih terpulang lah
- 1 secubit garam
- Tepung gandum secukup nya
- Air secukupnya untuk merebus kacang sehingga lembut
- Kacang hijau dicuci dan direndam 1/2 ke 1 jam tujuan supaya merebus tak lama sangat save gas kita sikit.kemudian rebus sehingga kembang.
- Bila kacang dah lembut masukkan gula dan garam.
- Masaklah sehingga kacang tu kering dengan api yang perlahan.
- Bila dah kering masukkan sedikit tepung gandum dan kacau rata. tujuannya supaya senang membentuk kuih kacang nanti tak pecah.
- Biarkan sejuk dan bentuk lah ikut besar yang di kehendaki sehingga habis adunan.
Bahan untuk batter
- 1 cawan tepung gandum
- 1 sudu besar marjerin
- 1 secubit garam
- 1 sudu kecil gula
- 1 cawan air sejuk dari petiais
- Sedikit kunyit serbuk
- Minyak untuk menggoreng
Cara nya
- Blender semua bahan-bahan batter kecuali minyak. Kita akan dapat adunan yang pekat dan likat.
- Panaskan minyak dalam kuali, celupkan kacang yang sudah dibentuk tadi ke dalam adunan batter dan gorenglah sehingga kuning
Kalau ada lebihan batter tu jangan di buang, hanya percikkan di minyak yang panas tu, adunan ni bila di goreng ianya akan ranggup krup krap, tapi kalau habis adunan batter tu tak payah lah nak buat baru ya, ni kes tak mau membazir, bila di goreng memang akan hahis, kalau kat umah kaknoor adunan tepung ni yang habis dulu daripada kuih kacang tu percaya tak??
Cucur Kacang Hijau Yang Ranggup
Reviewed by Unknown
on
May 07, 2015
Rating:
:) sedapnya
ReplyDeletepastinya sedap anum
DeleteNampak sungguh rangupnya tu kaknoor...
ReplyDeleteSedapnya kuih kacang hijau ni.. saya suka :)
mmg ranggup yatie, tulah yg buat tepung tu yg habis dulu tu
Deletesenang resepi ni.. nak try la... tak sabarnya... tq kak noor.
ReplyDeletesangat senang je pun alene, nboleh try anytime lah kan
Deletesedap kueh ni..kalau ada durian lgi sedap kak....wangi je kalau goreng :-))
ReplyDeleteTERINGIN PULA NK MAKN..NK SEKETOI NOOR...
ReplyDeletesaya panggil kuih kasturi..:)
ReplyDeletemak selalu buat dulu..sekarang bila anak2 jauh, jarang dah..blik pn xsempat, macam2 nak makan..ngee.. alamak rindu plak
ReplyDeleteAssalam. Sedapnya...feveret ni..
ReplyDeleteSalam singgah
sedapnyer...
ReplyDeletemacam kuih kasturi atau kuih kacang.. suka kuih ni
ReplyDeleteKak Noor, mcm kuih kasturi kalau di tempat saya..kalau mak buat, dicampurkan jugak kelapa parut dalam adunan kacang hijau tu, bagi lebih lemak manis... ;-) dan sy pun suka yang digoreng garing tepung salutnya... sedap!
ReplyDeletedisini anak2 tak suka kelapa jadi nya akak tak letak lah, ikut majoriti kan, tapi dulu2 mmg letak kelapa sikit sbb dulu2 kita makan je apa yg mak kita masak kan
Deletekak noor...ini kuih yg paling sy suka....rasa lapar bila tgk kuih nihhhhhhhh...sedapnyerrrr
ReplyDeletewah menariknya nampak salutan batter rangup tu...senang je nampak caranya,kalau goreng pisang sesuai ke pakai batter macam ni kak noor?
ReplyDeleteOh... ini kuih feveret bapak kakak tau KakNoor.
ReplyDeleteKeluarga kakak panggil kuih kasturi walaupun wanginya bukan bau haruman kasturi:)
Salam kunjung, terima kasih kak Noor share resepi ni, suami saya bawa balik satu bag kacang hijau!
ReplyDeleteboleh lah buat cucur ni esuk lusa Eyra banyak tu, boleh frozenkan jugak ni kalau banyak snagat
DeleteTrmeksi resepinye kak
Delete