Sotong Butter Bunga Simple & Sedap
Selamat malam untuk semua nya
Ni resepi semalam sotong butter, memang lazat dan sedap meratah., sebelum ni kaknoor pernah buat udang butter, tapi kali ni nak cuba sotong butter pulak, ni gara-gara banyak telur kuning yang tersimpan dalam petiais. Semenjak dua menjak dok buat macaron je guna telur putih, telur kuning dok simpan punya simpan punya simpan, last-last jadi lah sotong butter ni, memang sedap sebab kaknoor letak lebih telur kuning ingat dalam 5 biji kot hahaa...
Sotong Butter
Floss
2 biji kuning telur
sesenduk butter/margerin
secawan minyak
Bahan –bahannya
6 ekor sotong saiz besar dibersihkan (potong ikut kreativiti)
sedikit garam
sedikit lada sulah
minyak untuk menggoreng
3 ulas bawang putih cincang
8 biji cilipadi dihiris
5 tangkai daun kari
1/4 cawan susu cair
sedikit butter / margerin untuk menumis
sedikit serbuk lada hitam/putih jika suka
sedikit garam
Cara memasaknya
1. Pukul ringan telur, boleh gandakan kalau nak lebih floss tu.
2. Panaskan butter dan minyak, guna senduk bulat dan pusing2kan senduk tu laju2 buat bulatan.
3. Baru tuangkan telur sedikit2 kalau boleh agak tinggi supaya jatuhnya halus, terus pusingkan senduk kita tu tau.
4. Buat sampai habis telur dan berwarna kekuningan boleh lah di toskan dan penapis santan ke atau apa2 penapis yg ada lah ya.
5. Goreng sotong yg telah digaul dgn lada sulah dan garam dengan minyak panas sehingga kekuningan dan angkat.
6. Panaskan butter dan tumislah bawang putih, cilipadi dan daun kari sehingga wangi.
7. Masukan susu cair dan masak sekejab dan masukkan sotong dan gaul sebati.
8. Masa nak hidangkan taburkan floss yang telah goreng awal tadi, sedappp di ratah atau dimakan dengan nasi putih.
Jamu mata lagi je ok, kalau siapa rajin boleh try utk resepi lunch esuk.
Memang berbaloiiii, kalau takde sotong, udang pun sodap.
Sotong Butter Bunga Simple & Sedap
Reviewed by Unknown
on
May 03, 2015
Rating:
cantik n sedap ni..
ReplyDeletemeratah lagi sedap ni P..
DeleteSedapnyaaa...macam tu eh cara nak buat floss...nanti SA nak cuba
ReplyDeleteboleh try SA mesti nak banyak kali lepas ni
DeleteAdoi kak noor menggoda jiwa betul..sy sotong klu masakan kering tak berkuah camni mmg suka.dpt meratah ngan sos alahai sedapnya
ReplyDeletePandai Kak Noor mengubah resepi. Sedap pulak tu. Di tempat Mak Long susah nak dapat sotong. Kalau ada pun mereka buat umpat mancing.
ReplyDeletetak terfikir yan..sotong boleh buat horeng butter..selama nie ingat udang je :-))
ReplyDeletesedapnya sotong butter nih..
ReplyDelete