Terimkasih Silent Reader Yang Bawa Belutak & Bunga Ni.
Assalamualaikum dan selamat petang untuk semua adik-adik blogger dan silent reader kaknoor ya.
Semalam ada customer aka silent reader kak Noor yang datang mengambil karipap pusing dan membawa ole-ole ni kepada kaknoor. Sebenarnya kaknoor walaupun dah hampir 30 tahun duduk kat Brunei tapi belum pernah makan "belutak" ni sejenis daging yang rasa nya di perapkan dengan rempah-rempah yang sedap dimakan tapi kena lah goreng dulu. Alhamdulillah dan terimakasih untuk Hjh Denah yang sudi menempah karipap pusing, kemudian memperkenalkan kaknoor dengan makanan orang Brunei belutak ni.Esuk-esuk mesti nak beli lagi kat supermarket belutak ni SEDAPPP....
Hjh Denah jugak memberikan kaknoor pokok bunga ni, kalau tak silap kaknoor pokok bunga kemboja merah kot, kita tengok lah bila besar nanti, dan terus ditanam tak tunggu lama-lama untuk menanam.
Ini lah hasil belutak di goreng tu, tak banyak benda pun hanya hiris kan belutak ni kecil, tumiskan bawang besar dan cili besar atau cili padi, masukkan belutak ni, goreng lah sampai agak masak. Kak noor letak sedikit air asam jawa untuk rasa masam masin nya tu.
Memang sedap di makan dengan nasi putih atau nasi tumis ke terpulang selera masing-masing lah.
Tak kenal maka tak cinta kan, memang sedap anak-anak pun suka.
Terimakasih lagi sekali pada Hjh Denah ya yg kenalkan kaknoor dengan belutak ni, kalau sudi komen-komen lah kat sini ya hehee...
Terimkasih Silent Reader Yang Bawa Belutak & Bunga Ni.
Reviewed by Unknown
on
May 14, 2015
Rating:
wow
ReplyDeletemmg sedap sngt anum
DeleteKakak baru kali pertama dengar belutak ni KakNoor
ReplyDeleteKalau daging sudah berempah dah tu KakNoor oleh lagi mestilah tambah sedap
Bunga kemboja kalau dah mula berbunga biasanya tak berhenti sentiasa ada.
kaknoor pun sama jugak kakzakie tapi mmg sedappp mungkin sbb rempahan yg di perap dlm daging tu kot
Deletemudahan bunga kemboja tu cepat berbunga kakzakie ya
mcm sdap jer..:)
ReplyDeletebukan macam normi gerenti sedappp ni
Deletesedapnye...bilelah nak sampai ke Brunei ni.. ;-)
ReplyDeletenak dtg brunei calling2 tau erny boleh makan belutak ni hehe
DeleteApa rasanya Belutak tu kak Noor?
ReplyDeleterasa masin manis pedas kaknoor campur jadi nya tambah masam2 sikit lah mmg sedap dalam belutak ni bukannya daging saja, rasa nya di campur dgn urat2 dan daging jugak jadi rasa nya macam kenyal2 sikit nieda
DeleteSlm kak. Saya baru brpindah ke Brunei. Pernah nmpk daging ni dijual di pasaraya sini. Tp blum trgerak utk membelinya. Adakah rasanya seperti burger atau lebih sedap lg? InshaaAllah bolehlah belajar olah2 resepi nnt.
ReplyDeletewallikmuusalam su, kat mana su tinggal kat brunei ni.kalau tak jauh dri umah akak boleh lah jumpa kan..
Deletemmg selalu nampak kt supermarket tapi tak beli macam geli je tengok sbb tak tau, tapi bila di masak rupa nya sedappp
first time dengar belutak...kalau dipanggang mesti sedap juga..
ReplyDeletebetul tu nohas, next time nak panggang pulak daripada goreng je kan mesti lebih sedap lagi
Delete1st time saya dengar "Belutak" ni kaknoor..
ReplyDeleteTengok macam sedap jer..
Dah ready made ye kaknoor..
Tinggal utk digoreng ye ..
yalah yatie, dah ready made mmg senang je boleh goreng dan buat nasi goreng pun sedapppp kabar nya tau
Deletefirst taim dengar kak... tu le tengok cam sedap aje.. cam ala2 bacon org putih tu ..
ReplyDeletebetul tu mayang macam bacon omputih tapi ni versi melayu punya campur rempah2 segala
Deletemula-mula baca belatuk...dok ingat burung belatuklah kita pun...rupanya belutak.
ReplyDeletehahaaha diana bukan belatuk tapi belutak lah makanan bah...
DeleteFirst time kak zai dengar belutak tentu sedap rasa dia kan noor.
ReplyDeletememang asing sikit nama belutak ni tapi rasa nya memang sedap kakzai..
DeleteAssalamualaikum Kak Noor, tengok dari gambar di atas itu bentuk macam sosage yang menjadi makanan orang barat. Daging dihancur dan dicampur dengan rempah atau begitu sahaja kemudian dimasukan ke dalam tube atau dalam package seperti dalam gambar tu. Mak Long biasa beli dari pasar daging halal di tempat Mak Long tinggal. Suami gemar kalau sosage itu dipotong kecil kemudian digoreng tanpa minyak campur telor untuk sarapan pagi.
ReplyDeletewaalikumuslam maklong, lebih kurang lah kot ni sosej versi brunei, mungkin lebih sedap goreng tanpa minyk kalau kita guna kuali tak melekat mesti lebih sihat dan sedap..
Deleteasalamualaikum kak noor :-))
ReplyDeletesinggah jup umah akak....malam2 nie
Assalamualaikum,
ReplyDelete1st time singgah dan menjenguk. .tak pernah dengar belutak... macam best je. Akak memang orang brunei ke? Salam perkenalan.
first time tengok dan dengar.. tengok pun dah nampak sedap, itu belum rasa lagi..
ReplyDeleteohh pertama kali dengar perkataan belutak..kompem sedap!
ReplyDeletebelutak tu ada di brunei je....kak noor rekomen kan org brunei utk JM..leh rasa kan belutak tu hihihi
ReplyDeletetak pernah dgr tp mcm nak rasa.. bak sikit kak noor.. hehe
ReplyDelete